Astro-botanicaMalvina Ivanciu

Agricultura şi astrologia

Zodia Gemenilor este guvernată de Mercur. Fecioara este şi ea guvernată de Mercur, dându-i acestuia calităţi de Pământ, stabilitate, hotărâre, capacitate de analiză, ochi critic, constanţă în studiu. Gemenii însă îl fac mult mai volatil. Sub influenţa lui, Mercur devine centrat pe conexiuni, cât mai multe conexiuni, idei, găseşte posibilităţile şi ia în considerare chiar şi cele mai neobişnuite, nebuneşti, idei. Face brainstorming.

Astrologia este un domeniu vast, pentru că nu cred că există arie de experienţă, eveniment sau fiinţă la care să nu se poată aplica. Nu degeaba semnificatorul din vechime al astrologiei şi al astrologului era Mercur. Mesajul lui era ca da, se poate, poţi să gandeşti astrologic mereu, în orice circumstanţă. Suntem deja obişnuiţi cu astrologia natală, cu cea orară, electivă, mundană etc. Mult mai rar se aude de astrologia aplicată la agricultură.

Bazată pe idei ale lui Rudolf Steiner, agricultura biodinamică a ajuns astăzi la un nivel destul de impresionant, deşi puţin cunoscut, chiar şi de către astrologi. Urmărind tranzitele şi aspectele între planete, mai ales in Germania, s-au făcut experimente minuţioase încă de acum peste cincizeci de ani în privinţa plantelor, a creşterii lor, a conţinutului de substanţe nutritive, apreciind când este nevoie de îngrăşăminte şi ce fel de îngrăşăminte, când trebuie semănate etc. În ziua de azi există o revistă astrologică de îndrumări asupra acestor operaţiuni care poartă numele celei care s-a dedicat acestor experimente, Maria Thun, revistă editată în prezent de fiul acesteia, Matthias Thun.

Principiile sunt puţin diferite de astrologia pe care o cunoaştem noi. În agricultura astrologică se iau în consideraţie poziţiile planetelor în constelaţii, nu în zodiile pe care le folosim noi în astrologia tropicală. Se folosesc deci însăși constelaţiile, nici macar zodiile astrologiei siderale. Maria Thun spune că a luat în consideraţie şi zodiile tradiţionale, dar, în aces fel, rezultatele au fost mult mai slabe, nepredictibile.

Maria Thun a observat că plantele cresc după reguli trasate de ciclurile planetelor, de aspectele dintre ele, de fazele Lunii şi este important şi efectul celor patru elemente, fireşte.

Luna, în funcţie de constelaţia prin care trece, are efecte asupra diferitelor parţi ale plantei:

  • În Taur, Fecioară şi Capricorn influenţează rădăcinile;
  • În Gemeni, Balanţă şi Vărsător influenţează florile;
  • În Rac, Scorpion şi Peşti influenţează frunzele;
  • În Berbec, Leu şi Săgetător influenţează seminţele.

În ceea ce priveşte ultimul grup, s-a observat în mod evident că atunci când Luna este în constelaţia Leului este stimulată formarea fructelor, dar creşte şi calitatea seminţelor. Sunt deci trei perioade de formare, de la rădăcină la seminţe, şi ele se repetă de trei ori pe lună (avem în vedere luna astronomică, cea de 27-28 de zile).

Când Luna se îndepărtează de Pământ (când se mişcă dinspre perigeu înspre apogeu), plantele încep să se concentreze asupra seminţelor, şi vitalitatea lor generală se diminuează. Este o perioadă favorabilă pentru plantele de la care se recoltează seminţele, cum sunt cerealele, dar nu este bună pentru semănarea celor de la care se recoltează rădăcinile. Morcovii, spre exemplu, care sunt plantaţi în această perioadă, devin lemnoşi.

Dacă semănăm în perioada când Luna se apropie de pământ, adică de la momentul apogeului înspre momentul perigeului, seminţele au putere redusă de germinare. Seminţele care rezultă din fructele acestor plante vor fi şi ele slabe calitativ, iar plantele crescute din ele vor ceda uşor la paraziţi şi fungi. Perigeul Lunii este nefavorabil pentru toate activităţile de cultivare. Noi cunoaştem aceste momente, de perigeu şi apogeu drept conjuncţia Lunii cu Luna Neagră (Lilith)- apogeul, respectiv opoziţia cu Luna Neagră (Lilith) – perigeul.

În ceea ce priveşte celelalte planete, se pare că Marte și planetele exterioare (Jupiter şi Saturn) influenţează substanţele ce conţin siliciu din pământ; planetele interioare (Mercur, Venus si Luna) influenţează substanţele calcaroase. Iar argila are capacitatea de a absorbi ambele tipuri de influenţă şi de a le face accesibile plantei. Dacă humusul, solul, conţine doar una din aceste substanţe, plantele care sunt obţinute cresc în forme ciudate.

Opoziţiile de planete au un efect de intensificare a forţelor vitale ale plantei, care devin cu atât mai puternice cu cât se perfectează opoziţia. Forţele planetelor pătrund în pământ şi îl fecundează, îi dau forţă, sprijinite de sensul constelaţiei în care se află ele. Conjuncţiile, în schimb, mai ales cele care cuprind mai mult de două planete, au efect distrugător, plantele care sunt semnănate în aceste perioade fiind atacate de paraziţi sau ciuperci şi recolta fiind compromisă de fiecare dată. Aceasta înseamnă că planetele nu îşi combină influenţele atunci când sunt în conjuncţie ci îşi anulează reciproc efectele.

Iată şi cum arată un calendar astrologic pentru operaţiuni de agricultură:

Astrologia aplicată la agricultură, cât şi cea care interpretează clima sunt domenii foarte puţin folosite în zilele noastre. Prezicerea vremii este totuşi una din cele mai vechi utilizări ale astrologiei, ea fiind în acele vremuri esenţială pentru supravieţuire. Vremurile însă se pare că se întorc, pentru că nivelul la care se află agricultura azi, în ultuma vreme cu totul chimizată şi concentrată pe cantitate şi nu calitate, cere acest lucru. După cum evoluează lumea noastră, se va cere, probabil, din ce în ce mai mult.

Mercur din Gemeni ne transmite mesajul ca da, este un domeniu cu potenţial şi demn de interes, chiar şi in zilele noastre, când astrologia a fost psihologizată extrem de mult. Utilizarile practice nu ar trebui uitate sau marginalizate. Gemenii, semn echivalent parţial cu sensul casei a III-a, înseamnă nu doar conexiuni ci şi tipul de mentalitate – practică, telurică, orientată spre supravieţuire.

Bibliografie: „Constelaciones y Agricultura Biológico-Dinámica por Maria Thun”, Editorial Rudolf Steiner, Madrid, 1984
Sursa Foto 1: http://agrointel.ro/54380/uita-de-productia-bio-un-alt-trend-patrunde-masiv-pe-piata-agricultura-biodinamica/
Foto 2: https://solberry.wordpress.com/2016/01/11/biodynamic-planting-calendar-2016/

Malvina Ivanciu

malvina-ivanciu-autor