Nicolas Cage

Nicolas Cage

Nicolas Cage este un actor atat de multilateral incat prestatiile sale sunt dificil de apreciat inclusiv pentru criticii celei de a saptea arte. Uneori, este laudat pana la al noualea cer si batjocorit pentru acelasi rol. El este capabil sa formeze o plaja foarte larga de stari sufletesti, fiecare dintre acestea parand perfect reala. De fapt, in acesta consta meseria de actor. Totusi, actorii sunt diferentiati dupa modul in care reusesc sa intre in pielea personajelor formate, sau mai concret, cat de reale pot parea sentimentele generate in cursul definirii rolurilor. In aceasta privinta, Nicolas Cage se afla printre putinii artisti de exceptie in fata carora arta dramatica aproape nu are secrete.

Nicolas Cage s-a nascut pe 7 ianuarie 1964, ora 5:35 dimineata, in metropola Los Angeles. Numele sau adevarat este Nicholas Kim Coppola, care a fost schimbat de catre actor la inceputul carierei sale in cel actual, deoarece numele de Coppola este mult prea cunoscut in lumea filmului si ar fi constituit un avantaj nedrept pentru un tanar artist care dorea sa-si adjudece succesul exclusiv pe baza efortului propriu.

Astfel, Ascendentul sau cade undeva in jurul gradului 25 din Sagetator. Personalitatea sa este definita deci de Capricorn (semnul solar) si Sagetator (semnul Ascendentului). Amalgamul acestor doua zodii este cauza faptului ca il percepem in acelasi timp ca fiind o persoana de incredere (Capricorn), si usor nebunatica (Sagetator). Bineinteles ca imaginea sa schizofrenica este construita in mod voit, dar din punct de vedere astrologic, Ascendentul Sagetator constituie o materie prima excelenta pentru aceasta. Fiind guvernat de Jupiter – o planeta extrovertita, jucausa, pusa pe sotii – Sagetatorul este un semn care iubeste aventura si curajul nebunesc. Pentru Nicolas Cage, fiecare rol este un taram de explorat, un prilej de a experimenta in planul sentimentelor umane.

Ascendentul determina in mare masura aspectul fizic si trasaturile faciale, dar aici dorim sa subliniem rolul pe care il are in formarea ochilor, a privirii. Uitandu-ne in ochii lui Nicolas Cage, avem impresia ca ne priveste un sarpe, dirijat de un preot. Privirea sa este in acelasi timp vicleana si sincera, limpede si zbuciumata, sentimentala si curajoasa, prietenoasa si extraterestra. Ochii sai releva o paleta extrem de larga de sentimente de care el poate dispune. Ascendentul Sagetator este si un indiciu de intelepciune, ferindu-l pe actor sa nu devina un simplu erou de actiune.

Sa ne reintoarcem putin la aura de usoara schizofrenie pe care actorul a contruit-o in jurul sau. Schizofrenia este un mecanism de autoaparare a organismului, care este accesata in momentele in care exista pericolul ca fiinta sa se distruga din interior. Cand problemele par sa striveasca fiinta in intregul ei, creierul decide sa faca o schimbare de macaz, evitand sa tina piept avalansei de probleme care il ameninta. Aceasta atitudine ii permite sa se situeze in afara problemei si s-o observe dintr-o pozitie independenta, avand sanse mai mari de a gasi o cale de rezolvare decat in cazul in care ar lupta in mod direct cu problema care il depaseste. Am tinut sa relatam despre acest subiect in acest mod detaliat deoarece putem remarca la Nicolas Cage aceasta extraordinara capacitate de a nu se lasa strivit de problemele care se afla in fata lui, ci de a gasi mereu o cale de a le analiza la rece.

Aceste capacitati izvorasc in mare parte din aglomerarea casei I, cea a personalitatii, cu planete importante. Aceasta casa I este locuita de trei planete: Soarele, Marte – exaltat in Capricorn – si Mercur. Primele doua fiind de natura masculina, il inzestreaza pe nativ cu calitatile lor specifice. Astfel, curajul si stabilitatea sufleteasca fac parte din natura intrinseca a actorului. Una dintre marile calitati ale lui Nicolas Cage este naturaletea cu care isi infatiseaza caracteristicile masculine. In majoritatea filmelor sale, Nicolas Cage joaca rolurile unor oameni care infrunta mari pericole, de natura fizica sau emotionala. Si totusi, lasa impresia ca nu este deranjat deloc de ele. Daca aceasta analiza s-ar referi la posibilitatile de evolutie individuala ale nativului, o casa I aglomerata astfel ar reprezenta o problema: nevoia de a-si ajusta personalitatea spre insusirile feminine. In schimb, fiind vorba aici despre un actor, urmarim modul cum isi exploateaza energia casei sale I.

Mercur in casa I reprezinta de obicei o personalitate inclinata spre intelect, o persoana care percepe lumea aproape exclusiv cu ajutorul simturilor sale, refuzand sa creada in orice ar exista dincolo de acestea. Acest lucru este valabil, cu mare probabilitate, pentru omul Nicolas Cage, dar pentru actorul Nicolas Cage, Mercur in casa I contribuie cu succes la imaginea sa de om obisnuit al sfarsitului de secol XX inceputul secolului XXI. Si, interpretand pozitiv, Mercur in casa I reprezinta un plus de energie intelectuala, respectiv capacitatea de a judeca cu mintea rece inclusiv in situatii dificile. Mercur este retrograd si se afla in Capricorn: la prima vedere am putea deduce ca avem de a face cu o gandire mult incetinita, dar aceasta incetineala are rostul ei, acela de a-si oferi ragazul necesar pentru rumegarea problemei. Nativii cu Mercur retrograd par sa nu sufere de stransoarea timpului, parand chiar atemporali. Printre calitatile lui Nicolas Cage poate fi notata si aceasta capacitate de a opri parca mersul timpului in loc.

Ne putem intreba: de ce ne place filmul, atat de mult? Urmarind un film bun, in primul rand ne oferim o clipa de ragaz, un moment de relaxare, cand suntem feriti de gandurile noastre care roiesc in jurul problemelor cu care vrand-nevrand ne confruntam. In al doilea rand, un actor de prim rang, cum este Nicolas Cage, ne poate oferi modele de comportament dupa care ne putem ghida in viata noastra reala. Casa I a sa vorbeste despre o abundenta de energii masculine, despre curajul sau uneori nebunesc, mostenite de la prezenta Soarelui si a lui Marte in aceasta casa. Aceste calitati sunt afisate cu o mare naturalete, iar astfel ele pot fi mai usor integrate ca model de comportament.

Nu-l vom vedea pe Nicolas Cage niciodata actionand ca o supervedeta: inamicul sau nu se afla in interiorul filmului, ci in propriul sau interior. El pare a spune: adevaratul meu inamic nu este pericolul, ci teama insasi, iar astfel sarcina mea nu este aceea de a infrunta problema propriu-zisa, ci de a nu lasa sa apara in sufletul meu nici un fel de sentiment de teama care ar putea fi generata de confruntarea prezenta. Nicolas Cage nu este un pachet de muschi, ci un om obisnuit care se confrunta cu situatii limita.

Sa analizam putin si aspectele planetelor aflate in casa I. Energiile solare sunt colorate de sextilul primit de la Neptun. Acest sextil este principalul canal prin care calitatile feminine pot patrunde in personalitatea actorului. Sextilul Soare-Neptun este fundamentul atitudinii de pastrare a sentimentelor profund umane chiar si in situatiile cele mai dificile, respectiv garantia fixarii si urmaririi a unor idealuri nobile. Daca va amintiti de filmele “Family man”, “Con air” sau “Ochi de sarpe”, atunci veti avea in fata ochilor sufletesti o imagine a inimii calde care se ascunde in spatele imaginii barbatesti afisate. Neptun simbolizeaza valorile eternitatii, cele dincolo de necesitatile imediate ale unui individ care se confrunta cu problemele existentei sale.

Valoarea si savoarea majoritatii filmelor lui Nicolas Cage este data de necesitatea de a alege intre o situatie confortabila din punct de vedere al constiintei obisnuite, dar fara valoare spirituala si una care ii poate aduce mari pericole si dificultati, dar care in schimb promite un imens castig spiritual. In cele trei filme enumerate mai sus, actorul sta in fata unor astfel de alegeri, dar are puterea sufleteasca de a alege calea mai dificila, aceea prin care poate proteja persoanele de care este direct raspunzator, dar mai ales iubirea si lumina din sufletul sau. Astrologic, veridicitatea sentimentelor generate in jurul acestor momente cheie este garantata de Neptun.

Ajunsi in acest popas in care putem vorbi despre prezenta unor calitati de tip feminin in personalitatea actorului, trebuie sa amintim faptul ca Nodul Nord lunar se afla in Rac, deci scopul major al existentei sale se leaga de capacitatea de a forma si exprima sentimente, de a se descurca in hatisul vietii emotionale. Nodul Nord aflat in Rac este o pozitie excelenta pentru cariera de actor, reprezentand un potential excelent – exact materia prima de care are nevoie un sculptor de sentimente (actorul).

In paralel cu sextilul Soare-Neptun, exista in horoscop si un aspect similar, dar disonant. Este vorba despre cuadratura Luna-Marte. Acest aspect aduce un spirit de independenta (al vietii emotionale) exagerat, dificultati de a-si exprima sentimentele si desconsiderarea calitatilor de tip feminin. Coexistenta cuadraturii Luna-Marte si a sextilului Soare-Neptun este mai mult decat interesanta: pe cand prima se refera mai mult la viata in sanul materiei, a doua incearca s-o compenseze cu principii inalte si energii aduse din lumea de dincolo de simturi.

In viata reala, cuadratura Luna-Marte descrie pe omul Nicolas Cage, inzestrat probabil cu un usor aer de superioritate masculina – un om care se afla dupa cateva divorturi si despartiri pe cale amiabila. Pe ecran insa, aceeasi cuadratura pune o caramida in plus in zidul unei bune stabilitati sufletesti.

Sa continuam insa aspectele planetelor aflate in casa I. Soarele mai primeste un trigon, de aceasta data de la Pluton, ceea ce subliniaza si mai mult calitatile barbatesti ale actorului. Mai departe, Mercur primeste la randul sau un suport consistent, tot printr-un trigon, de la Uranus. Aproape nu exista actor in horoscopul caruia sa nu fie evidentiat Uranus, intr-un mod sau altul. Trigonul trasat spre Mercur inseamna o adaptabilitate buna, un intelect care se afla intr-o activitate permanenta, ingeniozitate si originalitate. Energiile lui Uranus sunt prezente in personalitatea lui Nicolas Cage, determinandu-l sa caute noi si noi forme de autoexprimare.

David Lynch l-a numit pe Cage ca fiind muzicianul jazz al artei cinematografice – probabil din cauza disponibilitatii actorului de a experimenta noi si noi moduri de a evolua in fata spectatorilor. Actorul este mereu in cautarea unor drumuri noi, nu neaparat de genul improvizatie – acesta nu ar fi caracteristic zodiei sale solare, Capricornul – el cautand mai mult neobisnuitul, straniul.

Aspectele lui Mercur sunt completate de cuadratura primita de la Jupiter. De obicei, un astfel de aspect genereaza nerabdare, irascibilitate, lipsa de sinceritate si dificultati de comunicare. Aceasta cuadratura contribuie intr-o oarecare masura la imaginea usor nebunatica construita de actor in jurul sau. Totusi, se pare ca nu este vorba doar despre o imagine, ci despre ceva mai profund, o trasatura de caracter care poate constitui radacina reala a imaginii de actor necontrolabil.

Mai departe, putem observa conjunctia Venus-Saturn in Varsator. Venus aflat in domiciliul lui Uranus genereaza o fire prietenoasa, o mare deschidere spre ceilalti oameni, o disponibilitate crescuta de a schimba ganduri si sentimente. Totusi, energiile venusiene sunt oarecum blocate de apropierea lui Saturn si de cuadratura primita de la Neptun. Practic, calitatile planetei Venus sunt mentinute undeva la nivelul materiei – datorita naturii lui Saturn – transformandu-se mai mult in naturalete – capacitatea de a iubi ramanand undeva intr-un plan secundar.

Am marcat cateva puncte importante din horoscopul lui Nicolas Cage, unul destul de complex, dominat de calitati de tip masculin. Totusi, marea calitate a acestui actor de prim rang este faptul ca nu abuzeaza de aceste insusiri, insistand sa joace rolul unor simpli indivizi si evitand sa puna masca unor eroi de superclasa. Am putut observa ca pe langa calitatile de tip masculin, evidentiate in casa I, exista si destule indicii astrologice de natura feminina, mutand centrul de greutate al filmelor sale spre adevarata arta dramatica.

Actorul reuseste sa se transpuna in pielea oricarui personaj, indiferent de complexitatea sufleteasca a acestuia – tocmai datorita faptului ca si el este o persoana complexa si neobisnuita. Si, din fericire, Uranus bine aspectat constituie garantia faptului ca el va ramane un vesnic explorator, un om care nu imbatraneste niciodata din punct de vedere sufletesc. Astfel, putem avea certitudinea ca inca nu si-a spus ultimul cuvant in lumea filmului. Nicolas Cage nu este neaparat un actor pe care il iubim – a se observa aspectele disonante ale planetelor sale de tip feminin – dar performanta cu care transpune pe ecran zbuciumul omului obisnuit in situatii neobisnuite, poate fi de folos oricand, pentru noi toti.