Astrologia si basmele nemuritoare: Fecioara – Cenusareasa

Fecioara - Cenusareasa
Fecioara - Cenusareasa

A corela zodia Fecioarei cu basmele nemuritoare constituie o sarcina destul de usoara pentru astrolog. Acest semn fiind responsabil cu seriozitatea, precizia, responsabilitatea, disponibilitatea pentru efort – o serie de calitati foarte apreciate in viziunea Cerului – este lesne de inteles ca o intreaga serie de povesti se refera la aceste insusiri care corespund zodiei Fecioarei.


Cel mai cunoscut basm care poate fi amintit in acest sens este – ati ghicit – Cenusareasa, de Hans Christian Andersen. Povestea ei o regasim in viata majoritatii oamenilor. Ea are o copilarie fericita care se termina brusc. In viata fiecaruia dintre noi intervine un moment in care devine necesar sa ne maturizam, poate mai repede decat ne-ar placea. Acest moment difera de la individ la individ, putand aparea mai devreme sau mai tarziu. Asadar, in momentul in care moare mama ei si ea e nevoita sa-si schimbe familia, intervine dificultatea: necesitatea de a munci, chiar si fara sa fie apreciata. Insa ea da dovada de multa modestie – o calitate care tine tot de zodia Fecioarei – si se conformeaza.

Putem surprinde aici modul de operare specific semnului Fecioarei: purificarea prin munca. Unul dintre scopurile principale ale Fecioarei este aceea de a obtine puritatea fizica si spirituala. Cel mai frecvent, aceasta se realizeaza prin munca, subiectul fiind nevoit sa se concentreze intens asupra activitatii sale. Astfel, el reuseste sa-si tina gandurile legate efectiv de activitatea sa, care nu mai hoinaresc spre alte subiecte care l-ar putea eventual contamina.

Cenusareasa se naste probabil cu o serie de calitati – bunatate sufleteasca, disponibilitate de a servi pe altii, puritate – care, totusi, necesita o cizelare. O percepem ca pe o fetita armoniosa si plina de lumina, inca de la inceputul povestii. Deoarece Fecioara raspunde si de perfectiune, aceasta zodie nu se lasa pana nu observa ca insusirile daruite de ea nu si-au atins maximul. Fecioara este, de asemenea, severa si doreste ca puritatea, modestia si bunatatea personajului principal sa atinga perfectiunea.

Asa cum am spus, Cenusareasa dispune in mod natural (prin nativitate) de calitatile Fecioarei. Acestea trebuie sa treaca insa printr-o proba de foc specifica acestei zodii: rabdarea si migala muncii fizice. Este vorba despre un proces asemenator celui prin care trece fierul pana reuseste sa devina otel. Zodia Fecioarei doreste s-o testeze pe mica Cenusareasa: sa vada daca ea reuseste sa pastreze calitatile cu care a inzestrat-o. Proba este traversata intr-o perioada de dificultate maxima. Fecioara este o zodie – test. Ea nu se multumeste cu ceea ce este bun: ea doreste atingerea perfectiunii. Fecioara nu ne permite sa ne multumim cu nota noua, indiferent de domeniul vietii in care am obtinut acel calificativ. Ea insista sa luam nota zece.

Partea de inceput a povestii Cenusaresei pare trista, dar este de fapt evolutia personajului principal de la bine spre perfectiune. Parca aura ei se limpezeste si devine stralucitoare ca un adevarat diamant. Astfel, ea este pregatita pentru bucuriile care vor urma. Bunatatea sa se completeaza cu iertarea si cu smerenia. Faptul ca ea isi accepta dificultatile, fara sa se revolte, o conduce spre o puritate deosebita. Ea intelege, cel putin la nivelul subconstientului, ca se afla doar intr-o perioada de probe, si nu se intristeaza. Simtim ca speranta ei nu piere. Nu avem informatii ca ea ar deveni harnica in mod constient – acest lucru ar insemna ca s-a apropiat mai mult de calitatile Capricornului – dar lucreaza, cat este ziua de mare, fara sa carteasca.

Insusi numele personajului principal este un simbol extraordinar: Cenusareasa, fiind derivata din substantivul “cenusa”, poarta in sine ideea renasterii. Cenusa poate sa contina oricand un jaratic ascuns, adica promisiunea focului. Atmosfera pe care o creeaza numele Cenusaresei ne poate duce gandul si la smerenie.

Povestea ei se continua intr-un mod fericit. Cerul observa ca Cenusareasa a trecut testul impus de Fecioara si ii deschide drumul catre o viata mai fericita. Ea incepe sa comunice cu animalele (pasarile). Nu este intamplator ca tocmai zodia Fecioarei este responsabila pentru tot ceea ce inseamna comunicarea cu animalele. Numai omul care este suficient de pur si isi poate controla Eul sau inferior este capabil sa comunice cu animalele. Cenusareasa a devenit capabila sa comunice cu pasarile care urmau s-o ajute dupa ce a absolvit initierea oferita de zodia Fecioarei.

Bunatatea, puritatea si smerenia ei au determinat aceste pasari s-o asculte si sa-i indeplineasca dorintele.
Ascensiunea sa continua: Cerul ii trimite o zana care ii indeplineste dorintele. Dupa ce a trecut cu brio testul impus de Fecioara, Cenusareasa este ghidata spre Balanta. Faptul ca in zodiac, Balanta urmeaza tocmai dupa Fecioara, are o profunda semnificatie spirituala: puritatea si smerenia castigata in Fecioara sunt recompensate prin iubirea caracteristica Balantei.

Exact acest drum este parcurs si de simpatica noastra eroina: ea se face remarcata prin lumina emanata de sufletul ei pur. Sufletul nobil al printului care organizeaza balul o observa imediat ce apare in castelul lui, si aparitia dragostei este inevitabila. Ideea pantofului pierdut are menirea de a darui povestii un farmec aparte si sa de a ne asigura ca lumina sufletului nu poate fi ascunsa de niste zdrente cenusii.

Povestea Cenusaresei descrie ideea ca orice efort este rasplatit, asa cum se cuvine, de catre lumea spirituala. Asistam la un proces care are doua sensuri: o regasim pe Cenusareasa in natura Fecioarei, dar in acelasi timp povestea ei ne face sa intelegem mai profund natura acestei zodii. Fecioara este un prag prin care trebuie sa treaca toti cei care vor sa guste din bucuriile vietii, de exemplu din iubirea oferita de Balanta. Viata are gust doar daca o traim prin puritatea castigata in Fecioara.

Iata ca celebra si frumoasa poveste a Cenusaresei poate ascunde niste profunde adevaruri astrologice, legate de zodia Fecioarei si de faptul ca ea este succedata de Balanta.

Este adevarat ca zodia Fecioarei obisnuieste sa ne supuna la probe, dar tot ea ne promite niste daruri minunate, in cazul in care trecem testul. Ea corespunde perioadei in care se recolteaza darurile naturii, in care suntem nevoiti sa muncim din greu pentru a ne asigura alimentele de care vom avea nevoie pe timpul iernii. In sens spiritual, Fecioara corepunde eforturilor prin care putem castiga increderea Cerului. Astfel, nu este cazul sa ne temem sau sa ne ferim de ea, fiindca sub masca ei de severitate se ascunde o inima darnica si iubitoare.