Tranzitarium

Astrele in februarie 2012

de Dora Muth

De unde pana unde merg planetele in luna februarie 2012:

Soarele: pe 1 februarie se afla in Varsator, unde va ramane pana pe 19 februarie, cand trece in Pesti.

Influenta trasaturilor revolutionare ale Varsatorului se manifesta in prima parte a lunii februarie, ceea ce poate duce la continuarea manifestatiilor de protest din piete si a mitingurilor la care se scandeaza lozinci antiguvernamentale. Energia specifica zodieii indeamna la afirmarea individualitatii, la revolta impotriva unor structuri invechite si disfunctionale. Poate ca Varsatorul nu are prea multe idei cu ce sa inlocuiasca structurile ce se vor a fi demolate, dar stie ca pentru a construi ceva adaptat acestor timpuri, trebuie daramat ceea ce nu mai corespunde acestora. In valtoarea avantului sau, Varsatorul nu uita nici o clipa de adevar, pe care nu se teme sa il rosteasca, indiferent ce consecinte isi atrage.

Evenimentele cotidiene vor tinde sa se imblanzeasca dupa intrarea Soarelui in Pesti, cand atentia se indreapta spre interior, cand vom realiza ca trezirea constiintei, prezenta constienta in spatiul dinauntrul nostru este cel putin la fel de importanta ca si prezenta in lumea exterioara. Cu Soarele in Pesti, ne vom apropia de intelegerea nevoii de evolutie personala, strans legata de creativitate şi de manifestare a acesteia in toate formele posibile. In aceasta perioada vom fi mai receptivi la aspectele magice si misterioase ale existentei, precum si la vise sau fenomene paranormale. Ne va fi mai usor sa exploram zone ale propriului psihic, pana acum mai putin accesibile. Este bine sa pastram o buna legatura cu pamantul, prin autodisciplina, pentru a nu fi luati de valurile diferitelor dependente in care Pestii au tendinta de a ne dizolva (alcoolul, de pilda!).

Luna*: in data de 1 februarie se afla in Taur, 2 februarie trece in Gemeni, pe 4 februarie in Rac, pe 7 februarie in Leu, pe 9 februarie in Fecioara, pe 11 februarie in Balanta, pe 13 februarie in Scorpion, pe 15 februarie in Sagetator, pe 17 februarie in Capricorn, pe 19 februarie in Varsator, pe 22 februarie in Peati, pe 24 februarie este din nou in Berbec, pe 27 februarie intra in Taur iar pe 29 februarie in Gemeni; vom avea o Luna Plina pe 7 februarie, ora 23:53, cu Luna la 18 grade şi 32 minute in Leu; Luna Noua va fi pe 22 februarie, la ora 0:34, la 2 grade 42 minute Pesti

Mercur: pana pe 14 februarie se va mai afla in Varsator, intre 15 si 29 februarie urmand sa tranziteze zodia Pestilor; pe toata durata lunii februarie este in mers direct.

De la sfarsitul lunii ianuarie Mercur se afla in Varsator, eliberand – dupa cum spuneam – imaginatia tinuta in frau in primele saptamani ale anului. Reiau cateva idei din articolul anterior: va fi mai usor sa ne intelegem unii pe ceilalti, sa invatam, va creste simtitor capacitatea noastra de a sintetiza esentialul unei teorii abstracte si de a trage concluzii in dezbateri complicate; vom observa ca putem urmari logica unui interlocutor chiar daca felul in care el vede lucrurile difera mult de al nostru, acest lucru facilitand stabilirea unor contacte utile cu cei din jur; maniera personala de exprimare va capata profunzime si amplitudine, venind in sprijinul afirmarii opiniilor si convingerilor noastre; uneori s-ar putea ca acest lucru sa fie perceput ca egoist de catre ceilalti dar dand dovada de deschidere si fata de parerile lor, putem evita ajungerea la dispute si gasirea unei pozitii de echilibru, reciproc convenabila.

Dupa 15 februarie, o data cu trecerea in zodia Pestilor, mentalul nostru devine mai receptiv si mai instabil. E posibil sa ni se para ca intelegem intuitiv anumite lucruri, ca nu e nevoie ca totul sa fie logic pentru a fi acceptabil si ca subtilitatea este de preferat afirmatiilor transante.. Mercur in Pesti  este un orator inspirat, care poate vorbi ore in sir despre nimic sau poate tacea, parand confuz si absent din orice dezbatere. Este posibil sa fim difuzi dar in acelasi timp adaptabili cu Mercur in semnul fluid al Pestilor. Este probabil sa avem de luptat cu lipsa de concentare, dar putem avea revelatii sau gasi raspunsuri pentru problemele care ne preocupa de mult, pe care nu am reusit sa le rezolvam pana acum.

Venus: pana pe 8 februarie se afla in Pesti, pe data de 9 februarie intra in Berbec unde sta pana la sfarsitul lunii.

Influenta lui Venus in Pesti, sensibila si emotive, continua sa fie prezenta in prima saptamana a lunii. Suntem in continuare deschisi spre a cauta comuniunea cu semenii nostri, aceasta tendinta facandu-ne insa si oarecum vulnerabili, daca nu gasim intelegerea de care avem nevoie. Suntem inclinati spre a face confidente si a ne ajuta intre noi, suntem tandri si parca mai devotati celor pe care ii iubim. Este esential sa ne pastram un discernamant treaz in aceasta perioada, pentru a nu fi amagiti si ulterior dezamagiti, din prea multa incredere pe care o avem. Sensibilitatea ne poate juca feste acum, cand pragul impresionabilitatii va fi mai coborat decat in mod obisnuit. Compasiunea si spiritul de sacrificiu pe care vom simti nevoia sa le manifestam sunt minunate dar ele nu trebuie sa ne transforme in niste naivi creduli. Cu Venus in Pesti putem cadea prada usor persoanelor manipulatoare care profita de cei prea increzatori.

Manifestarile afectivitatii noastre se vor schimba complet la intarea lui Venus in Berbec, energia acestui semn de inceput a zodiacului dandu-ne impulsuri spre aventura si romantism. Iute de aprins, Venus in Berbec este plina de pasiune, intensa si cu o mare nevoie de a impartasi sentimente si trairi. E perioada in care se nasc povestile de dragoste despre care spunem ca sunt ca focul de paie, ard cu flacari mari, spectaculoase dar se sting repede, iar in urma lor nu lasa mai nimic. Totusi, desi inconstanta, afectivitatea Berbecului este caracterizata de o sinceritate debordanta, chiar daca adevarul sentimentelor dispare cat ai clipi. Berbecul este loial omului pe care il iubeste, atata timp cat acesta ii tine curiozitatea treaza si nu-l plictiseste. Ne putem astepta, asadar, ca Sfantul Valentin, pe care il serbam pe 14 februarie si Dragobetele traditional, să ne gaseasca focosi si iubareti, la modul propriu.

Marte: pe toata durata lunii februarie ramane in Fecioara si in miscare retrograda**

Cu Marte in Fecioara, actiunile noaste sunt mai temperate, avem mai multa disciplina in tot ce facem, suntem mai analitici si mai eficienti. Nu vom fi impinsi “cu capul in zid” de dorinte nestavilite, ci ne vom orienta mai mult spre interior, asta in special dupa ce planeta deciziilor intra in miscare retrograda. Marte in Fecioara ne face mai atenti la nevoile celorlalti, ne trezeste abilitatile practice si atitudinea de bun executant a unor manevre stereotipe dar importante pentru bunul mers al lucrurilor. In afara calitatilor ingineresti, care se pot destepta acum in noi, tendinta generala a actiunilor noastre va fi indreptata spre aplicarea unor metode verificate de abordare a problemelor cu care urmeaza sa ne confruntam.

Jupiter: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Taur.

Cu Jupiter aflat in Taur, ca si in decembrie, atentia noastra va ramane indreptata spre planul fizic, al vietii materiale. Grijile pentru ziua de maine ne vor preocupa in continuare, determinandu-ne sa ne orientam spre alte modalitati de a obtine banii necesari existentei. Concepem planuri si variante de a ne asigura confortul cu care ne-am obisnuit dar si de a ne implini scopurile care depind de bani intr-un fel sau altul. Unii dintre noi vor fi pusi in fata necesitatii de a-si schimba sistemul personal de valori, alegand noi repere, apropiate de natura, de planeta Pamant, casa noastra sau de felul in care dau si primesc iubire. La fel, ne putem astepta la redefinirea conceptului de securitate personala, care nu trebuie sa fie legat doar de bunurile materiale detinute ci mai ales de credintele si de viziunea noastra asupra lumii.

Desi influenta lui Jupiter in Taur de face simtita mai lent, ea va inclina balanta spre construirea de relatii benefice, care permit dezvoltarea armonioasa a fiecaruia, ne va oferi protectie in toate domeniile planului fizic al vietii si va contribui la instalarea calmului de care avem nevoie pentru a construi temeinic noi sisteme de referinta la care sa ne raportam.

Saturn: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Balanta; evenimentul lunii februarie este intarea lui Saturn in retrogradare, din data de 7, dupa ce devenise stationar din 3 februarie.

Saturn se afla si in continuare in semnul sau de exaltare, Balanta, relaxand limitarile din planul fizic, fapt care permite influentei jupiteriene sa se manifeste mai usor pe acest nivel.

Saturn este si planeta care ne da teste specifice zodiei pe care o traverseaza, astfel incat cu Saturn in Balanta sfera relatiilor va fi, si in luna ianuarie, zona de viata in care urmeaza sa fim incercati. Cat de usor putem echilibra comportamentul nostru intransigent cu cel afectuos? Cum facem fata situatiilor conflictuale? Cum ne integram intr-o echipa si cum cooperam cu ceilalti pentru a transpune in realitate un proiect comun?
Simtul de fair play, sinceritatea si toleranta sunt si ele caracteristici induse de energia Balantei planetei responsabile de respectarea regulilor si a autoritatii in prima luna a anului.

Uranus: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Berbec.

Ca si in ianuarie, cu Uranus in Berbec vom fi decisi sa ducem la bun sfarsit pornirile noastre de a schimba lumea, societatea si pe noi insine. Arhetipul reprezentat de Uranus in Berbec este Prometeu, eroul care devine constient de menirea sa si aduce focul oamenilor. Metafora pentru trezirea constiintei individuale este perfect sugerata in acest mit. Vom fi curajosi, originali si nesupusi, capabili sa infruntam piedicile intampinate pe parcurs, pentru a da viata viselor noastre despre o societate umana mai buna, care sa asigure exprimarea fiecarui membru al sau la cel mai inalt potential.

Neptun: pana in 3 februarie se afla in Varsator, dupa care trece in domiciliul sau din Pesti.

Pana in 3 februarie, Neptun inca moduleaza energiile specifice zodiei Varsatorului, cele referitoare la adevarata spiritualitate. Prezenta planetei ce reprezinta octava superioara a iubirii, iubirea christica si compasiunea, in Varsator duce la aparitia unor idealuri umanitare, la trairea sentimentului de solidaritate cu toti oamenii de pe Pamant si la manifestarea spiritului de intrajutorare intre natiuni sau grupuri de indivizi.

In seara zilei de 3, Neptun intra in Pesti. Apreciem ca energiile cu care a alimentat Varsatorul au ajuns la saturatie. Este de asteptat ca viata pe Pamant sa se schimbe incet dar sigur. Ne vom intoarce probabil la un mod de viata mai natural, si mai ales, mai aproape de natura. Este de asteptat ca alimentele sintetice sa dispara incet de pe rafturile magazinelor si tot mai multa lumea sa se intoarca la o alimentatie sanatoasa.  Stiintele si aplicatiile practice ale lor vor fi prezente in continuare in vietile noastre, insa vor pierde probabil din importanta. Daca lumea actuala este dominata de calculatoare si masini, in viitor biologia si insusirile sufletului vor tinde sa castige tot mai mult teren. Nu ne vom mai baza atat de mult pe masini: balanta se va inclina spre capacitatile latente ascunse in interiorul fiintei umane, care sunt mai ieftine si mai precise. Este de asteptat ca medicina sa efectueze un salt calitativ important, deschizandu-se spre metodele blande ale terapiilor naturiste. De asemenea, comunicarea interumana va deveni probabil mai sincera si mai profunda.

Pluton: pe toata durata lunii ianuarie se afla in Capricorn.

Pluton are in grija concretizarea ideilor si dorintelor noastre dar si schimbarea radicala a structurilor de orice fel (sociale, mentale, afective) care nu mai sunt functionale in contextul actual. Pluton in Capricorn ne confera rezistenta si putere pentru a traversa incercarile. Vom tinde sa ne organizam viata si activitatile cu minutiozitate, astfel incat sa fim eficienta in tot ceea ce intreprindem. Vom fi creativi in planul fizic si nu numai. Mult probabil ca vom pune bazele unui nou tip de organizare sociala si economica.

Nod Nord: pe toata durata lunii ianuarie se afla in Sagetator.

Nota:
* Pentru detalii referitoare la Luna consultati articolul „Influentele Lunii in februarie 2012”
** Pentru detalii legate de miscarea retrograda a planetei Marte cititi „Marte retrograd in Fecioara”