EditorialFulop Laszlo

Colaborare

Editorial de Fülöp László

colaborareIn secolul XXI, cuvintele au inceput sa piarda din stralucire. Le-am folosit prea des, se pare. Unul dintre acestea – o notiune emblematica pentru Varsator – este „colaborare”. Ce inseamna acest cuvant?

Colaborarea nu se rezuma la cateva intalniri de afaceri sau la munca asidua, cot la cot. Colaborare inseamna transfer de energie intre parteneri, disponibilitate de a oferi si primi inspiratie, ridicarea la un nivel superior al proceselor efectuate impreuna. O activitate prin care deopotriva toate partile implicate se imbogatesc si evolueaza impreuna.

Deunazi am urmarit un interviu cu Armin van Buuren, unde el vorbea despre modul cum a luat fiinta piesa „Youtopia”, realizata impreuna cu Adam Young. Armin povesteste ca imediat ce a aflat dintr-o revista ca el este unul dintre artistii care il inspira pe Adam, i-a venit ideea ca ei doi sa compuna impreuna o piesa. Fiindca si el se simte inspirat de vocea si felul de a fi al lui Adam Young… Zis si facut, s-a apucat de treaba si a trimis melodia compusa lui Adam, prin mail. Acesta se afla in Filipine unde urma sa cante la un concert. Aflandu-se in camera lui de hotel, a descarcat fisierul pe laptopul sau si s-a apucat imediat sa adauge partea vocala. A trimis inapoi piesa tot prin mail, cerandu-si scuze pentru calitatea slaba a inregistrarii. Armin a simtit ca piesa demo urma sa devina un mare hit. Ajuns acasa, Adam a continuat lucrarile, realizand o inregistrare de calitate in studioul sau. Dupa care Armin van Buuren a mai prelucrat partea instrumentala a piesei. Iar restul, se stie: un mare hit, videoclip, incantare, fericire si ovatiile fanilor amandurora.

Observam ca cei doi nici nu s-au intalnit in planul fizic, si totusi au realizat o piesa de exceptie. Ne dam seama ca acest mod de colaborare vorbeste elocvent despre modul in care Varsatorul este prezent in viata noastra. Pentru ca fiecare dintre noi ne simtim inspirati de oameni cu care nici nu ne-am intalnit in planul fizic. Deoarece pentru Varsator nu exista obstacole sau limite. Chintesenta omului cu care ne aflam in contact virtual ne atinge in mod nemijlocit. Si ne simtim luminati, invaluiti de un ocean de inspiratie. Schimbam energii benefice. In munca fiecaruia dintre noi exista o bucatica din persoanele X, Y, Z, … aflate rasfirate prin lumea in care traim.

O alta idee referitoare la colaborare: cand joci fotbal cu prietenii tai, ai tendinta sa nu dai totul din tine. Insa, cand intri intr-un campionat, probabil cu niste jucatori mai tineri si mai valorosi, se produce minunea: ai tendinta sa cresti la nivelul lor. Preiei din energia, entuziasmul, increderea in sine si zambetul lor tineresc. Ati remarcat?

Continuam tot cu Armin van Buuren. Intrebat fiind cum a reusit sa ajunga in varful ierarhiei mondiale, a raspuns fara sa se gandeasca: „Mereu incerc sa-mi depasesc granitele. Ma gandesc mereu la noi modalitati de a ma exprima. Ma simt atras de tot ceea ce inseamna electronica si calculatoare. Sunt un mare iubitor al muzicii”. Eu as mai adauga: data lui de nastere apartine „marului” in zodiacul arboricol, deci este o fiinta nascuta sa ofere si sa primeasca iubire. El realizeaza acest schimb cu multimea de fani care il aclama, la concerte si pe internet.
Muzica lui Armin van Buuren este expresia vie a iubirii universale reprezentate de Varsator.

Depasirea continua a granitelor este o atitudine tipica pentru Varsator. La realizarea albumului sau „Mirage”, el a colaborat cu diferiti artisti: o orchestra de camera si una clasica, trupa de rock a fratelui sau – in ideea de a imbogati sunetul electronic cu vibratii produse in lumea fizica. Au avut loc multe saptamani de inregistrari, in diferite versiuni, iar la sfarsit totul a fost mixat pe calculator. Dar esentiala a fost abordarea lui Armin van Buuren: cand s-a simtit plafonat intr-un fel, a avut curajul de a se deschide pentru influente din afara lumii sale. Volumul de munca depus – sa ne amintim ca stapanul clasic al Varsatorului este Saturn – inspiratia si spiritul de colaborare au dat roade neasteptate. Albumul „Mirage” – abordarea si atitudinea tipica Varsatorului l-au propulsat in fruntea ierarhiei mondiale.

Pe neasteptate am atins cateva moduri prin care Varsatorul poate fi coborat in lumea fizica si poate fi angrenat in munca noastra. Colaborare, inspiratie, schimb de energie la nivelul sufletului – iata cateva termene referitoare la aceasta zodie, care asteapta sa fie puse in aplicare de catre noi toti. Cum altfel am putea pasi in Era Varsatorului?