Aspecte planetare importante in mai 2012

de Andreea Talmazan

asp mai 2012Luna mai, din punct de vedere astrologic, este o luna cu aspecte dinamice, menite sa ne determine sa fim hotarati, sa facem alegeri si sa ni le asumam, sa ne eliberam de indoiala si sa avem curajul actiunii.

Crucea Cosmica pe semne mobile, formata din Axa Nodurilor lunare activand Axa Gemeni-Sagetator si opozitia Marte din Fecioara – Neptun din Pesti, este in continuare activa si determina eliberarea de incertitudine, de lipsa de hotarare, de incapacitatea de a lua hotarari. Luna amplifica cu energiile sale acest aspect, prin conjunctia pe care o formeaza impreuna cu Marte din Fecioara. Dar acestea sunt parte si dintr-un Trigon pe Semne de Pamant, din care mai face parte Soarele in Taur si Pluton retrograd din Capricorn. Determinarea, hotararea, curajul si disciplina sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa le dezvoltam in noi. Experientele trecutului, indicate de Nodul Sud in Gemeni, contin in ele solutiile necesare pentru proiectele pe care le avem de implinit in aceasta perioada a existentei. Ignoranta, indiferenta si tendinta de a ne pierde in detalii inutile, istorii inchipuite, intelegeri eronate ale unor informatii primite de-alungul timpului, sau pur si simplu tendinta de a amana luarea unor hotarari, este important sa le vindecam prin constientizare, acceptare si asumare, urmate de sintetizarea ideilor si adoptarea unei noi filosofii de viata.

Prima saptamana este marcata de opozitia dintre Mercur in Berbec si Saturn (retrograd) din Balanta. Luna formeaza pe 5 mai o conjunctie cu Marele Intelept. Acest aspect poate determina conflicte cu superiorii, parintii sau alte persoane care reprezinta o forma de autoritate. Lipsa de intelegere a nevoilor si cerintelor celorlalti de la noi, tendinta de a avea dreptate si de a nu-i lasa pe ceilalti sa-si expuna ideile, parerile, sunt principalele surse de conflict. Pentru unii dintre noi mintea o ia “inaintea” evenimentelor si fie se dezvolta intuitia, fie vom anticipa actiunile celorlalti si vom incerca sa intoarcem evenimentele in folosul nostru. Atitudinile egoiste sau superioare ne pot aduce critica si reprosul celorlalti. Insa, daca reusim sa ne stavilim nervozitatea si nerabdarea, putem avea parte de sustinere de toate tipurile de la cei din jur. Se poate spune ca in aceste zile avem posibilitatea sa traim pe propria piele adevarul zicalei “invata din greselile celorlalti” pentru a castiga timp util pentru noi descoperiri si noi planuri.

Pe 6 mai avem parte de Luna Plina in Scorpion, un eveniment astrologic cu un puternic impact asupra inconstientului individual, dar si colectiv. Opozitia Luminariilor activeaza Axa caselor a VI-a si a XII-a, iar Soarele se afla in conjunctie stransa cu Lilith. Luna Plina in Scorpion vizeaza sanatatea trupeasca si sufleteasca a fiecaruia dintre noi. Pentru unii dintre noi va deveni evidenta legatura dintre modul de viata, de a gandi si de a simti si aparitia unor boli. Aceia dintre noi care au probleme in a intelege latura sexuala a vietii, importanta ei si aspectele subtile, precum si acceptarea sexualitatii ca reprezentant al unui gen sau al altuia, sunt importantele mesaje ale acestui eveniment astrologic. De asemeni sunt vizate resursele de orice tip, personale sau comune, functie de problemele individuale ale fiecaruia, determinate de astrogramele personale.

Mercur isi incheie tranzitul prin Berbec si intra in Taur pe 9 mai. Actiunea sa in acest sector zodiacal este in stransa legatura cu negocierile, cu castigurile, cu negotul, cu capacitatea de a spori ceea ce avem. Tranzitul lui Mercur poate fi descris de Pilda Talantilor din Noul Testament. Darurile, harurile sau bunurile materiale pe care le avem, nu trebuie sa le “ingropam” din teama de a nu le pierde, ci, dimpotriva, sa le folosim, sa le sporim, sa le investim.

Pe 13 mai avem un nou Trigon strans pe semne de pamant intre Mercur din Taur, Marte din Fecioara si Pluton retrograd din Capricorn. In aceasta perioada putem deveni constienti de faptul ca ceea ce gandim si ceea ce spunem se materializeaza in scurt timp. Gandurile pe care le avem si cuvintele pe care le folosim, dublate de emotii puternice, sunt cele care pot determina cursul evenimentelor viitoare si implicit a vietii. De calitatea acestora, dar in mod special de emotiile cu care le investim, depinde evolutia noastra a fiecaruia in parte. Si aici reamintesc vorbele lui Iisus: “Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer.” (Matei cap.18-18). Pentru ca prin puterea cuvantului, a gandului si a emotiilor noi legam si dezlegam.

Un aspect important pentru fiecare dintre noi este conjunctia Mercur-Lilith care se formeaza la grad perfect pe 13 mai. Aspectul determina clarificarea unor temeri interioare legata de capacitatile noastre intelectuale sau fizice, despre valoarea noastra ca fiinta umana individuala, capacitatea de a ne recunoaste dorintele si nevoile ascunse, refulate, acceptarea lor, exprimarea lor si implicit vindecarea lor la nivel profund. Insa este posibil sa nu le constientizam si, dimpotriva, sa ne identificam cu ele intr-un mod bolnavicios.

Pe 15 mai incepe perioada de mers retrograd a lui Venus prin Gemeni marcand necesitatea revizuirii modului in care gandim si comunicam cu cei de langa noi. Flirturile asa zis “nevinovate” ar putea necesita explicatii in urmatoarea perioada. Ideea de a fi indragostit daca a fost mai mare decat dragostea fata de partenerul de viata, poate scoate la iveala defecte de comunicare in cuplu, o lipsa de concordanta in idei, incompatibilitati la nivel mental, si diferente de gandire si abordare. Pentru altii, aceasta perioada de deplasare retrograda a lui Venus poate sa aduca cu sine un blocaj in negocieri sau necesitatea revizuirii unor contracte sau a unor intelegeri. Este o perioada buna pentru “intoarcerea” la scoala. Nu pentru timp indelungat, insa suficient cat sa ajute al detasarea problemelor cotidiene. Practicarea unor hobby-uri, dezvoltarea unor insusiri sau aptitudini artistice, sunt recomandate. Cartile, noi sau vechi, librariile si anticariatele pot fi puncte de interes pentru majoritatea dintre noi.

Pe 20 mai Soarele se muta in Gemeni si energizeaza caracteristicile acestui sector zodiacal. Mentalul este viu, usurinta cu care culegem si acumulam informatii este mare. Comunicarea cu cei din jur este intensa si viu colorata. Vom dori sa iesim cat mai des in natura, sa facem excursii si drumutii, sa ne vizitam rudele chiar daca locuiesc intr-o alta localitate. In ziua urmatoare se formeaza Luna Noua in Gemeni, un eveniment astrologic important care favorizeaza demersurile de cunoastere, de studiu, de comunicare si negociere. Conjunctia luminariilor se produce in apropierea Nodului Sud si a lui Jupiter in Taur, ceea ce arata ca este important sa ne intoarcem mental la valorile acumulate in perioada copilariei si a adolescentei, sa le sintetizam si sa le folosim in actuala etapa a vietii noastre. Ne putem intoarce la literatura care ne-a marcat copilaria oferindu-ne o anumita viziune sau sa reincepem acel tip de cautari care ne-au inspirat de-a lungul timpului. Mercur formeaza o conjunctie cu Jupiter in Taur ceea ce poate aduce succes in negocieri, in semnarea unor contracte si obtinerea de imprumuturi. Reusita este data de formularea clara a intentiilor, a proiectelor scrise, a nevoilor.

Pe 24 mai Mercur intra in domiciliu (Gemeni) si formeaza o conjunctie cu Soarele si cu Nodul Sud, un sextil cu Luna in Leu si unul cu Uranus din Berbec. In aceste zile pot sa apara oportunitati de valorificare a unor bunuri materiale, dar si descoperirea unor noi cai de afirmare a calitatilor personale. Putem intra in contact cu persoane care sa ne sustina in demersurile personale de afirmare in domeniile de viata in care suntem interesati de o dezvoltare. Pe 26 mai se formeaza un trigon pe semne de Foc intre Uranus din Berbec, Luna din Leu si Nodul Nord din Sagetator. Este o zi importanta pentru “arderea” metaforica a tendintelor instinctuale, de aparitia unor idei care sa ne motiveze actiunile, care sa ne inflacareze. De asemeni, manifestarea sentimentelor poate fi exploziva, intensa. Multi dintre noi se pot indragosti sau reindragosti si pot simti fiorul pasiunii cum le da viata si ii indeamna la actiuni neobisnuite, neasteptate.

Luna mai se incheie cu un aspect frumos pe care Luna in Balanta il formeaza cu planetele din Gemeni. Energiile acestea ne pot impulsiona sa ne petrecem timpul intr-un mod placut: la spectacole sau in galerii de arta, sau in compania unor oameni speciali. Dorinta de socializare poate fi mare si, functie de interesul fiecaruia, aceasta poate fi satisfacuta prin intermediul partenerilor de viata sau a prietenilor apropiati.