Tranzitarium

Astrele in august 2012

de Dora Muth

astrele augustDe unde pana unde merg planetele in luna august 2012:

Soarele: pana pe 21 august se afla in Leu, in 22 august intra in zodia Fecioarei  

Traversarea de catre Soare a zodiei Leului poate avea un efect de amplificare al constientizarii propriei individualitati si unicitati, fapt care poate fi pozitiv, pana la punctul in care, odata cu cresterea nivelului de constientizare, creste si dimensiunea ego-ului, accentuand influenta filtrelor personale prin care percepem realitatea. Ca efect mai putin dorit, ar putea sa se instaleze o oarecare dificultate in acceptarea opiniilor celorlalti si poate chiar in capacitatea noastra de a empatiza, de a ne pune in papucii celor care au nevoie de ajutorul nostru, de atentia noastra. Nu este vorba de o reavointa si nici de o schimbare survenita in esenta felului nostru de a fi in lume, ci de atractia spre propria persoana, pe care o simtim acum manifestandu-se mai puternic. Putem fi generosi cu altii si acum, desigur, sau mai ales acum, dar focusul principal al actiunilor si preocuparilor este orientat catre noi insine. Ne dorim ca stralucirea si grandoarea pe care le percepem in interiorul fiintei sa irumpa si in exterior. Avem nevoie sa fim vazuti si apreciati iar pentru a ne atinge aceste scopuri mai ca suntem gata sa semnam orice „pact”: sa jucam rolul copilului pe care toata lumea il alinta, al clovnului care binedispune audienta si o face sa rada, sau pe cel al suveranului care nu poate fi neobservat. Atentia ne este solicitata spre auto-observarea comportamentului, pentru a nu exagera calitatile leonine si a deveni greu de suportat, acasa sau la serviciu. Sa nu uitam ca pentru noi toti Soarele se afla in Leu si induce aceleasi influente.

Daca in prima parte a lunii inca simtim energia debordanta a Soarelui de vara, dupa data de 22 presimtirea toamnei se strecoara nu doar in aerul diminetilor ci si in psihicul nostru. Astrul solar isi diminuaza aureola eroica si intra in zodia analitica si vulnerabila a Fecioarei, impregnand procesele interioare cu calitatile specifice acesteia. Tendinta spre retragere intr-un plan secund, care sa ne permita evaluarea propriilor actiuni si decizii anterioare, va prevala acum, facandu-ne mai tacuti si poate mai prudenti. Vom fi manati sa apreciem mai curand un tipar bine organizat al zilelor decat tumultul imprevizibil caracteristic perioadei anterioare. La fel, este posibil sa chemam logica si ratiunea in sprijinul validarii alegerilor pe care le vom face, Uneori, chiar analizand in exces posibilele variante inainte de a ne opri la una dintre ele. Dupa ce am permis Leului sa supraevalueze calitatile cu care suntem inzestrati, Fecioara vine cu un alt sistem de masura, care ne face sa ne simtim mai putin valorosi decat suntem, mai putin creativi, mai conformisti si mai rigizi. Poate ca, daca stim sa primim si aceasta lectie, nu avem decat de invatat si din ea, in primul rand idea ca nu putem fi perfecti desi sau tocmai deoarece Fecioara este magnetic atrasa spre perfectiune. Riscurile asociate acestui interval sunt acelea de a ne dori sa controlam lucrurile, situatiile sau persoanele cu care venim in contact. De asemenea, de a impinge la extrem tendinta spre ordine, pedanteria, pierzand spontaneitatea vietii de zi cu zi inhibandu-ne pornirile intuitive. O atentie vigilenta ne poate ajuta sa pastram in comportamentele si actiunile noastre calitatile pozitive ale Fecioarei si sa atenuam influentele sale limitatoare.

Luna: in data de 1 august se afla in Varsator, pe 4 august intra in Pesti, pe 6 august in Berbec, pe 8 august in Taur, pe 11 august in Gemeni, pe 13 august Rac, pe 16 august in Leu, pe 18 august in Fecioara, pe 20 august este in Balanta, pe 22 august intra in Scorpion, pe 24 august in Sagetator, pe 27 august in Capricorn, pe 29 august in Varsator iar pe 31 august din nou in Pesti; vom avea o Luna Plina pe 2 august, ora 18:27, cu Luna la 10 grade si 15 minute in Varsator; Luna Noua va fi pe 17 august, ora 18:44, la 25 grade si 05 minute Leu.

Mercur: pe toata durata lunii august Mercur ramane in Leu, in data de 8 reluandu-si miscarea directa, dupa mersul retrograd inceput in date de 17 iulie

Dupa cum spuneam, odata cu intrarea lui Mercur in Leu ideile pline de entuziasm si pasiune care ne anima in aceasta perioada, pot crea unele situatii dramatice de viata care vin sa le concretizeze, astfel incat nu-i de mirare sa ne trezim implicati sau martori la episoade cu o puternica incarcatura emotionala, adeseori egotica. Nevoia de public, ne poate determina sa fim mai inclinati spre a lega noi relatii. Adeseori, noii prieteni sunt cei care determina producerea unor declicuri intuitive, care ne ajuta sa parem sclipitori in anturajul pe care il frecventam si ne pot atrage aprecierea dupa care tanjim acum, mai mult ca oricand. Toate aceste procese pot functiona ca un carusel ametitor, alimentandu-se reciproc: cu cat primim mai multa atentie si recunoastere pentru frazele inspirate pe care le emitem, cu atat putem sa ne lasam mai usor cuprinsi de euforia imaginatiei.

Ceea ce devine foarte important in aceasta perioada este sa transmitem mediului ambient convingerile, concluziile si deciziile noastre. Dorinta de a ne asculta propria voce poate conta mai mult decat valoarea acestora. Este posibil sa observam ca suntem mai detasati fata de stimulii care ne parvin, mai subiectivi si mai putin interesati de interactiuni, de un adevarat schimb de idei. Situatia devine mai interesanta in ultima parte a lunii, cand Soarele intra in Fecioara iar Mercur inca mai parcurge ultimele grade ale zodiei Leu.

Venus: pana pe 6 august se mai afla in Gemeni, din 7 august intra in Rac

Camaraderiea, imparasirea gandurilor si implicarea in proiecte comune par a fi, in acest interval la mai mare pret decat idilele romantioase. Temelia prieteniilor are bune ocazii sa se cimenteze, deoarece suntem mai deschisi sa comunicam, sa ascultam si petrecem timp in compania celor cu care ne simtim in largul nostru. A face glume, a ne lasa cuprinsi de atmosfera de vesela vacanta estivala sunt atitudini care se potrivesc  manusa, acum. Spontaneitatea si creativitatea ghidusa, plina de umor, pot crea punti durabile intre oameni si sunt cele mai eficiente calitati pe care le putem pune in valoare pe parcursul lunii. In cuplu, se poate face simtita o briza proaspata, de tandrete jucausa care poate aduce un suflu nou si in planul erotic al relatiei, imbogatindu-i nuantele. Fantezia ne poate fi si ea un bun aliat pentru a descoperi frumusetea fiecarei zile si a ne bucura de tot ce inseamna viata noastra. Un detaliu de care ar fi bine sa tinem seama este sa ne clarificam sentimentele si sa nu confundam amicitia cu iubirea, intrand in niste complicatii greu de descalcit ulterior.

Toate cele amintite mai sus raman de actualitate in primele zile ale lunii august, dupa care vom simti nevoia de a stabili legaturi interumane mai profunde, bazate pe afectiune, pe loialitate si stabilitate. Este posibil ca aceasta tendinta sa fie insotita si de o pornire mai accentuata spre posesivitate si spre nevoia de certitudini. Cert este ca tandretea si impartasirea emotiilor vor cantari mai greu in balanta decat in intervalul anterior, aducand un surplus de blandete in gesturile noastre. Daca ne gandim ca intrarea Soarelui in Fecioara inseamna exact contrariul blandetii, caldurii si protectiei pline de sensibiltate, Venus in Rac poate adauga o vibratie afectuoasa energiei aride, puternic interiorizate, a acestui semn. Punctul comun al celor doua este teama de a nu fi ranit, vulnerabilitatea, nevoia de a avea un mediu securizat emotional si confortabil, de aceea se prea poate ca aceste tendinte sa se manifeste destul de acut pe intreg parcursul lunii, grija pentru camin, familie si chestiuni conexe lor constituind o dominanta a preocuparilor.

Marte: ramane in Balanta pana pe 22 august, pe 23 trecand pragul Scorpionului

S-ar putea sa fim mai inclinati catre „actiunea pasiva” pe durata stationarii lui Marte in semnul oscilant al Balantei, astfel incat unele idei sau intentii, desi positive, sa ramana in stadiu de proiect o perioada mai lunga. Din nevoia de confirmari, este posibil sa adoptam o pozitie provocatoare, spre a trezi reactii in ceilalti, reactii prin care ne putem calibra propria atitudine vizavi de un subiect sau persoana. Raspunsurile echilibrate ne sunt mai la indemana decat in alte perioade iar pastrarea armoniei devine un scop in sine. Se pare ca este mai usor sa lucram in echipa, sa evitam conflictele si chiar sa gasim explicatii pentru paradoxurile contradictorii cu care ne intersectam. Putem simti nevoia sa ne rafinam actiunile, sa fim mai creativi in toate domeniile vietii, de la afaceri, pana la parteneriate.

Cu Marte in domiciliu, in Scorpion, „temele” specifice acestei zodii ajung in centrul atentiei, ele reclamand hotarari si alegeri neamanate. Nu ar fi de mirare ca pasiunea, pusa fie in slujba atingerii unui scop, fie in razbunare sau plata unor polite, sa nu cunoasca odihna. Forta interioara atinge cote redutabile astfel incat ceea ce va face diferenta va fi intentia careia ea ii va fi subordonata. Pusa in slujba unui tel inalt, aceasta determinare si putere este capabila sa depaseasca orice obstacol, conducand la realizarea obiectivului propus. Daca insa este subordonata ranchiunii sau unor marunte teluri egoiste, ea ne poate impinge spre gesturi reprobabile, de o agresivitate nejustificata, pana la cruzime sau cinism. Este o perioada cand taria noastra de caracter poate fi supusa unor probe, binevenite in rastimpuri, pentru a vedea unde ne situam. Cadem usor prada tentatiilor reprezentate de pozitii de autoritate sau ne pastram echilibrul in fata acestora? Cu Marte in Scorpion putem experimenta live experiente care sa ne arate raspunsul la acesta intrebare.

Jupiter: isi continua sejurul in Gemeni

Cu acest amplasament, vom fi mai tentati sa riscam, de dragul riscului, in diverse zone ale vietii. In afaceri, in dragoste, in calatorii, fiecare dupa cum crede. Riscam, ca sa schimbam. Schimbam, ca sa transformam ceva ce devenise prea static, prea rigid. Aflat in exil, Jupiter va incerca sa ne amplifice deschiderea spre dezvoltarea personala, spre dobandirea unei instruiri superioare in domeniile care ne intereseaza. Atentia noastra e bine sa fie orientate spre a ne pastra in realitate, spre a nu permite gandurilor sa rataceasca in zone utopice, fara nici o aplicabilitate aici-acum, chiar daca este vorba de idei legate de planurile vietii spirituale (sau mai ales in aceste situalii). Jupiter in Gemeni este stimulator pentru scriitori, oratori sau pentru cei care activeaza in relatiile publice, astfel ca ne putem astepta ca in urmatorul an sa apara lucrari literare valoroase si sa avem o mass media de o mai buna calitate. Un alt impuls pe care ni-l va da Marele Benefic pe perioada sejurului sau in semnul neastamparat al Gemenilor, este acela de a calatori. Dorinta de a descoperi locuri noi, de a cunoaste prin experientele directe pe care le reprezinta calatoriile va fi mult mai prezenta in viata noastra in anul care vine.

Saturn: pe toata durata lunii august ramane tot in Balanta  

Saturn traverseaza in continuare semnul sau de exaltare, Balanta, relaxand limitarile din planul fizic, fapt care permite influentei jupiteriene sa se manifeste mai usor pe acest nivel. Saturn este totodata planeta care ne da teste specifice zodiei pe care o traverseaza, astfel incat, cu Saturn in Balanta, sfera relatiilor va fi, si in luna august, zona de viata in care urmeaza sa fim incercati. Cat de usor putem echilibra comportamentul nostru intransigent cu cel afectuos? Cum facem fata situatiilor conflictuale? Cum ne integram intr-o echipa si cum cooperam cu ceilalti pentru a transpune in realitate un proiect comun?
Simtul de fair play, sinceritatea si toleranta sunt si ele caracteristici induse de energia Balantei planetei responsabile cu respectarea regulilor si a autoritatii. Adaptabilitatea este o alta calitate a lui Saturn in Balanta. Influenta Lordului karmei asupra parteneriatelor noastre este una benefica, prin asta intelegand responsabiltate, respect si scopuri elevate.

Poate ca este bine sa profitam de luna august pentru a face o evaluare de ultima ora a relatiilor in care suntem angajati, prin prisma lui Saturn in Balanta deoarece la inceputul lunii octombrie vom fi pusi in fata ingresului sau in Scorpion, eveniment astrologic major. Pana atunci, mai avem timp sa tragem concluzii si sa ne stabilim strategii de viitor, in acest domeniu atat de important al vietii reprezentat de actiunile interumane.

Uranus: pe toata durata lunii curente se va afla in Berbec

Cu Uranus in Berbec vom fi decisi sa ducem la bun sfarsit pornirile noastre de a schimba lumea, societatea si pe noi insine. Arhetipul reprezentat de Uranus in Berbec este Prometeu, eroul care devine constient de menirea sa, si aduce focul oamenilor. Metafora pentru trezirea constiintei individuale este perfect sugerata in acest mit. Vom fi curajosi, originali si nesupusi, capabili sa infruntam piedicile intampinate pe parcurs, pentru a da viata viselor noastre despre o societate umana mai buna, care sa asigure exprimarea fiecarui membru al sau la cel mai inalt potential. Sunt de asteptat reforme in diverse domenii, abordari nonconformiste a unor teme clasice ce tin de devenirea individuala si chiar aparitia unor teorii revolutionare asupra creiarului, psihicului si constiintei umane.

Neptun: continua sa se afle in Pesti, in miscare retrograda

Odata cu epocala sa intrare in Pesti, este de asteptat ca viata pe Pamant sa se schimbe, incet dar sigur. Ne vom intoarce, probabil, la un mod de trai mai natural si, mai ales, mai aproape de natura. Este de asteptat ca alimentele sintetice sa dispara de pe rafturile magazinelor si tot mai multa lume sa opteze pentru o alimentatie sanatoasa.  Stiintele si aplicatiile lor practice vor fi prezente in continuare in vietile noastre, insa isi vor pierde probabil din importanta. Daca lumea actuala este dominata de calculatoare si masini, in viitor biologia si stiintele sufletului (psihicului) vor tinde sa castige tot mai mult teren. Nu ne vom mai baza atat de mult pe aparate si masini: balanta se va inclina spre capacitatile latente, ascunse in interiorul fiintei umane, care sunt mai ieftine, mai precise si mereu disponibile. Este de asteptat ca medicina sa efectueze un salt calitativ important, deschizandu-se spre metodele blande ale terapiilor naturiste si privind individul holistic, ca pe o parte a universului, in conexiune cu intreaga Creatie. De asemenea, comunicarea interumana va deveni probabil mai sincera si mai profunda. Vom renunta sa mai avem asteptari de la ceilalti, gandindu-ne in primul rand la ceea ce oferim noi.

Pluton: pe toata durata lunii iulie se afla in Capricorn, in miscare retrograda

Pluton are in grija concretizarea ideilor si dorintelor noastre dar si schimbarea radicala a structurilor de orice fel (sociale, mentale, afective) care nu mai sunt functionale in contextul actual. Pluton in Capricorn ne confera rezistenta si putere, pentru a traversa incercarile. Vom tinde sa ne organizam viata si activitatile cu minutiozitate, astfel incat sa fim eficienti in tot ceea ce intreprindem. Vom fi creativi in planul fizic, si nu numai. Mult probabil ca vom pune bazele unui nou tip de organizare sociala si economica.