Astrele în aprilie 2015

O privire de ansamblu asupra lunii

În prima jumătate a lunii aprilie ne aflăm încă sub influența Lunii Noi din 20 martie, petrecută în ultimul grad al zodiei Pești, cu Ascendentul hărții în Rac. Spuneam, în articolul lunii martie, că odată cu această Lună Nouă, ritmul vieții de zi cu zi se accelerează, iar senzația generală este aceea că ne aflăm în tranziție, fie de la o etapă de viață la alta, de la un proiect la altul sau, pur și simplu, apar activități noi la orizont care ne reclamă atenția și energia. Asta se datorează aglomerărilor planetare pe semne mutabile și cardinale din harta acelei Luni Noi. Dar, treptat, situația se stabilizează, în special în sfera artei, creației, a resurselor materiale, dar și în cea sentimentală și relațională, datorită planetei Venus care avansează prin zodia sa de domiciliu, Taurul.

Foto: Kevin Harber
Foto: Kevin Harber

Cea de-a doua jumătate a lunii, stă sub stăpânirea Lunii Noi din 18 aprilie, care se petrece în ultimul grad din Berbec, cu Ascendentul hărții în Scorpion și Marte în Taur. Am prins avânt, poate că am reușit chiar să ne stabilizăm și viteza, dar iată că acest moment ne reclamă să încetinim pentru că ne apropiem de o intersecție și o decizie trebuie luată. Să fim prudenți, practici, economi și să chibzuim bine lucrurile. Dacă e nevoie, să tragem pe dreapta, să privim mai atent ”copacii”, nu doar “pădurea”, și chiar să-i pipăim… Cu alte cuvinte, să observăm detaliile, în special în chestiuni referitoare la parteneriate, resurse materiale și informaționale.

Astrele care schimbă zodia pe parcursul lunii sunt:
Venus, care trece din Taur în Gemeni, în 11 aprilie;
Mercur, care trece din Berbec în Taur, în 15 aprilie, realizând astfel o recepție mutuală cu Venus;
Soarele, care schimbă Berbecul pentru Taur în 20 aprilie.
Observăm că schimbările se produc pe la mijlocul lunii. Parteneriatele (Venus) încep să se clatine pentru cei care țineau prea strâns cu dinții de ele, și să se aerisească, devenind mai flexibile (și mai superficiale), pentru cei care doreau ca lucrurile să se miște. Schimburile mentale și comerciale (Mercur) ne reclamă un consum tot mai mare de energie (vezi conjuncția cu Marte) prin diversificarea lor (vezi recepția cu Venus din Gemeni) și prin efortul de a ne implica la modul serios, așa încât fiecare tranzacție să primească atenția cuvenită (Taurul). La modul general, devenim din ce în ce mai ancorați în concret, mai atenți la ceea ce ne transmit simțurile, la plăcerile și dorințele noastre senzuale (Soarele în Taur), pe măsură ce ne apropiem de finele lunii.

Astrele care-și schimbă sensul de mers în această lună sunt Jupiter (8 aprilie) și Pluton (16 aprilie). Marele benefic revine în sens direct prin Leu, după o perioadă de retrogradare de patru luni și ne permite să ne continuăm proiectele de anvergură întrerupte poate în decembrie 2014 sau acele activități aflate într-o relație de strânsă dependență cu mediul socio-economic și cultural de care aparținem. Pluton retrogradează în Capricorn de acum și până la finele lunii septembrie, ”răzgândirea” sa făcându-se resimțită la nivel mundan și mai puțin în viețile noastre de zi cu zi.

O plimbare la pas, săptămână cu săptămână…

Aprilie ne întâmpină cu… Foc, în prima săptămână, element activat în sens constructiv de relațiile dintre Mercur (Berbec), Saturn retrograd (Săgetător), Soare (Berbec) și Jupiter retrograd (Leu). Dacă suntem atenți și implicați în ceea ce facem, aceste trigoane ne pot oferi un moment de scurtă iluminare – ne ajută să găsim sensul a ceea ce facem sau am făcut în ultimul timp, să conștientizăm cât de tare ne definesc munca și activitățile noastre zilnice, dar, mai ales, ceea ce credem noi despre ele. Afirmația este întărită de Luna plină și eclipsa de Lună care se formează în 4 aprilie pe axa Balanță-Berbec (casele III-IX, cu implicarea casei VI în care se află focarul unui careu în T; Ascendentul este în Leu)*. Dacă rămânem pasivi după o astfel de conștientizare, careul Soare/Uranus-Pluton poate forța o schimbarea semnificativă a condițiilor din mediul în care activăm și care să ne împingă, în cele din urmă, s-o producem și înlăuntrul nostru.

*Notă: în judecarea hărților lunațiilor, autoarea a folosit sistemul de case pe semne întregi (Whole).

În cea de a doua săptămână a lui aprilie, competițiile, confruntările de idei, tranzacțiile sunt căutate și inițiate cu rapiditate, fiind stimulate de aspectele realizate de Mercur în tranzitul său prin Berbec alături de Soare, și alimentate cu dorință și speranță de sextilul aplicant dintre Marte (Taur) și Neptun (Pești). Venus se mută în Gemeni, îndemnându-ne să ne diversificăm contactele sociale, dar să rămânem totodată selectivi pentru că începe să formeze și opoziția cu Saturn retrograd. Puntea dintre noi și ceilalți devine mai scurtă și mai aglomerată, iar dacă nu suntem vigilenți, trăncăneala (comunicarea fără scop) ne va consuma prea mult timp. Finalul săptămânii sau zilele premergătoare celor de Paște, se anunță destul de agitate din pricina cuadraturii Lună (Capricorn) – Soare (Berbec), mai ales pentru zodiile cardinale și mai ales dacă n-avem vreo activitate de făcut prin care să dezamorsăm tensiunea. Se impune mai multă vigilență.

Cea de-a treia săptămână a lunii, ne atrage atenția asupra selectivității în relații prin perfectarea aspectelor tensionate dintre Venus (Gemeni), Saturn retrograd (Săgetător) și Neptun (Pești). Totodată Mercur trece în Taur, de unde reclamă o mai mare putere de concentrare și vizualizare a scopurilor (vezi sextilul cu Neptun), alegeri și acțiuni mai chibzuite. Cuadratura dintre Marte (Taur) și Jupiter (Leu) ne atenționează în principal asupra tentației de a comite excese în satisfacerea unor dorințe senzuale bine conturate și foarte consistente. În weekend avem și Luna Nouă în Berbec, cu Ascendentul și stăpânul lunației (Marte) în semne fixe, moment în care ar fi bine să ne întrebăm nu numai ce dorim ci și ce anume iubim la obiectul dorinței noastre sau, altfel spus, ce aspect al său îl face pentru noi atât de dezirabil. S-ar putea să constatăm că ceea ce căutăm poate fi găsit în mai multe locuri (obiecte), nu doar în cel spre care am îndreptat noi radarul simțurilor.

În ultima parte a lunii aprilie, focusul nostru (Soarele) se mută cu totul înspre chestiunile concrete ale vieții (Taurul). Rezistența și puterea noastră de muncă ajung la apogeu odată cu perfectarea trigoanelor dintre Mercur/Marte și Pluton retrograd, însă ar fi bine să abordăm cu prudență ceea ce avem de făcut pentru că există riscul să ne supraestimăm capacitățile – vezi careul dintre Mercur și Jupiter. Totodată, dacă nu uităm să ne înconjurăm de frumos și să creăm o ambianță plăcută în timp ce lucrăm, idei creative, inovatoare ne pot vizita și inspira așa încât să dăm o tentă estetică muncii noastre. Sextilele Venus (Gemeni) – Uranus (Berbec) și Soare (Taur) – Neptun (Pești), alături de planetele aflate în zodia Taurului, ne îndeamnă să profităm de acest moment în care îndemânarea și inspirația artistică se împletesc cu folos.

Vă doresc o lună înfloritoare!

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor