Andreea TalmazanTranzitarium

Nodurile Lunare si axa Scorpion-Taur

de Andreea Talmazan

noduri-lunarePe 30 august Nodurile Lunare s-au mutat de pe Axa Cunoasterii si a Calatoriilor, pe Axa Resurselor si a Simturilor, pe care o va strabate pana pe 18 februarie 2014. Nodul Nord este, pentru urmatorul an si jumatate, in Scorpion, in timp ce Nodul Sud automat este in Taur.

Axa Nodurilor Lunare, sau Axa Dragonului cum mai este cunsocuta, este un element important in analizele astrologice de toate tipurile, ea indicand bagajul de experiente si energii cu care fiintele umane vin in aceasta existenta, si scopul acesteia.

In analiza previzionala ia indica domeniile de interes pe care fiecare dintre noi trebuie sa puna accent in perioada in care activeaza anumite zodii. Astfel, in urmatoarele 18 de luni, fiecare dintre noi, la nivel individual, este provocat sa isi depaseasca limitele impuse de corpul fizic si de spatiu, si sa exploreze cu curaj partea intunecata, inconstientul, latura oculta a existentei.

De-a lungul vietii, in procesul de dezvoltare, invatam sa ne ghidam existenta dupa nevoile primare, iar mai apoi dupa cele, hai sa le spunem, inalte. Verbul Taurului este „a avea”. Iar acest „a avea” desemneaza bunurile materiale necesare dezvoltarii si mentinerii vietii fizice, intr-un spatiu bine determinat, pe care l-am putea numi „spatiu vital”. Verbul Scorpionului este „a dori”. Acesta desemneaza nevoile spiritului, dar si dorinta de a poseda ceea ce are „celalalt”. Din aceste motive Taurul este responsabil de propriile resurse si venituri, in timp ce Scorpionul aduce cu sine resursele celorlalti, resurse pe care le primim, le mostenim sau le obtinem prin aliantele pe care reusim sa ni le cream.

Cat a parcurs Sagetatorul, Destinul nostru a fost acela de a ne reevalua principiile morale si spirituale, sa ne reformulam si sa ne reorganizam sistemul de valori, astfel incat sa putem duce o viata in armonie cu mediul. Pentru atingerea acestui scop multi dintre noi au calatorit, altii au reluat studiile superioare, unii au inceput sa practice tehnici spirituale pentru a gasi o cale de evolutie personala, iar altii s-au intors cu fata spre biserica si ritualurile tainice. Oricare ar fi fost metoda pe care am adoptat-o, drumul a dus in aceeasi directie: reorganizarea vietii spirituale. Intrarea Destinului in Scorpion ne indeamna sa gasim si consistenta acestor principii de viata pe care le-am pus la punct sau le-am reformulat, sa gasim resursele pentru a le tine in viata si pentru a le valorifica.

Scorpionul este o zodie de apa, care in astrologie simbolizeaza inconstientul, acea latura ascunsa a fiecaruia dintre noi, de care avem cunostinta ca exista, dar suntem prea putin informati de felul in care actioneaza asupra vietii noastre de zi cu zi. Este o zodie alchimica, responsabila de cunoasterea oculta, greu accesibila profanilor si tinuta cu strasnicie la secret de cei initiati.

Tranzitul Nodurilor Lunare prin aceste zodii arata ca trebuie sa ne pregatim pentru experiente de viata care sa ne determine sa invatam sa ne detasam de lumea exterioara, sa incercam sa ne invingem dependentele de bunurile materiale, si sa ne concentram atentia pe bogatiile ascunse in adancuri, in intunericul inconstientului personal. Este o perioada in care putem invata una dintre legile importante ale alchimiei spirituale care spune ca bunurile materiale, banii, casa, pamantul, ne sunt date spre folosinta nu spre posesie, ca ele vin sub forma de recompensa pentru eforturile pe care le depunem pentru a ne cunoaste pe noi insine.

Celebrul dicton „Cunoaste-te pe tine insuti” isi va dezvalui esenta celui care fara teama va pasi pe seducatorul, dar primejdiosul tinut al inconstientului. Un astfel de demers presupune curaj si asumare, rabdare si acceptare. Freud a pus bazele psihanalizei transformand ideile filosofice ale predecesorilor sai in adevaruri stiintifice. Adler si Jung au mers mai departe si au extins teoria freudiana despre inconstient, demonstrand ca acesta are si continuturi de o alta natura (nevoia de afirmare si de putere, si respectiv arhetipurile universale) decat cele sexuale pe care le identificase parintele psihanalizei in practica sa clinica. Scorpionul intruneste in simbolistica sa teoriile despre inconstient care au fost formulate pana in prezent. Teoria jung-iana sustine ca fiecare om, prin propriile-i puteri, poate sa tinda spre desavarsire. Jung, un adept si infocat cercetator al alchimiei, a denumit „proces de individuatie” ceea ce in mod lipsit de continut cunoastem ca este „calatoria initiatica spre Sine”.

Renuntarea la material este o prima conditie pe care Destinul ne-o cere. Dar aceasta renuntare nu presupune sa vindem tot ce avem si sa donam unei alte persoane sau vreunei institutii. Inseamna doar sa avem capacitatea de a renunta la a mai vrea sa acumulam bunuri materiale, sa avem ca scop satisfactiile efemere. Unii vor invata aceasta de bunavoie, in timp ce altii pot trece prin perioade de pierderi materiale si financiare considerabile.

Odata cu acest tranzit al Destinului prin zodia inconstientului, interesul fiecaruia dintre noi va fi atras de lumea nevazuta care ne inconjoara sau care se manifesta in interior. Este o lume cu legi proprii de functionare, care nu poate fi controlata la comanda, asa cum nici un om nu poate controla oceanul. Inconstientul este viu si nu tine cont de timp si spatiu. Limbajul inconstientului este unul simbolic si se manifesta in special prin vise, meditatii vigile, crearea sau contemplarea mandalelor, dar si prin manifestari de personalitate evidente si deranjante. Cand ceva din interiorul inconstientului incearca sa rupa rezistentele, cenzurile interioare, apar simptome fizice, de limbaj sau comportament.

Cercetarea inconstientului nu este o munca mecanica, nu se poate face la comanda. Este necesar sa intelegem cum functioneaza si care ii sunt variatele feluri de manifestare. O putem face apeland la un terapeut specializat, sau citind lecturi de specialitate.

Intrarea Destinului in Scorpion este marcata de o conjunctie cu Junona, astrul casatoriei, ceea ce poate arata ca pot aparea probleme in relatiile maritale. Lucruri nespuse la timp sau secrete adanc ingropate, nemultumiri neexprimate la momentele potrivite sau pattern-urile de manifestare dobandite in perioada copilariei, pot afecta serios cuplurile. Este posibil ca terapia de cuplu sa aibe avant, tocmai pentru ca partenerii nu mai gasesc un limbaj comun.

La inceputul lui octombrie Axa Nodurilor Lunare este implicata intr-o Cruce Cosmica, impreuna cu opozitia Venus in Fecioara si Neptun retrograd in Pesti. Este o Cruce care activeaza doua zodii fixe si doua zodii mobile, indicand necesitatea adoptarii unei atitudini „mobile” mentale, in abordarea problemelor suflestesti si spirituale. Nevoia de a vindeca anumite rezistente interioare este mare. Dar, asa cum am spus mai sus, este nevoie de mult curaj, de ingaduinta fata de propria persoana si fata de ceilalti. Pe masura ce ne vom observa rezistentele, ne va fi mai usor sa coboram in adancul sufletului nostru pentru a regasi vindecarea si linistea.

Tot la inceputul lui octombrie Destinul (Nodul Nord) se afla in conjunctie cu Marte, unul dintre cei doi guvernatori ai zodiei. Acest aspect ne ofera energia necesara si curajul de a ne infrunta pe noi cu noi. Nu avem unde sa ne ascundem, pentru ca oriunde am merge suferinta, durerea, framantarile interioare ne urmeaza. Si nici o fericire materiala nu poate stinge setea inconstientului de a cuceri constiinta.

Pentru o lunga perioada de timp (aprilie 2013), Nodul Nord are in principal aspecte cu planetele personale rapide, gasind, prin intermediul acestora, cele mai bune cai de a ne redescoperi resursele interioare. Trecem prin procesul alchimic de metamorfozare a plumbului in aur, a Leului verde in Leul Rosu, a omului animalic in om spiritual, mai mult sau mai putin dureros, functie de disponibilitatea noastra de a accepta si acele parti mai putin placute, cel mai adesea dizgratioase, ale personalitatii noastre. Vom descoperi in noi sentimente de gelozie sau de ura, de ranchiuna sau razbunare, sentimente de care nu eram constienti sau nu doream sa le dam importanta. Sentimente pe care le-am refulat adanc in interiorul nostru sperand ca nu-si vor mai face niciodata aparitia. Insa ele nu au disparut nicaieri. Sunt tot acolo, in interiorul nostru, asteptand ocazia de a se manifesta. Abordarea optima este aceea in care acceptam ca ele exista, nu fugim de ele, incercam sa ne dam seama cand se manifesta si de ce. Dar foarte important, este sa le exprimam verbal, sa le marturisim, in fata terapeutului, a duhovnicului sau a unei persoane care este lipsita de tendinta de a ne judeca.

Din aprilie, Destinul intra in relatie armonioasa cu Pluton retrograd din Capricorn, guvernatorul de drept al Scorpionului. Energiile acestui aspect au ca efect sentimentul de dezradacinare, dar si nevoia de a reconstrui interiorul in baza noilor „descoperiri” despre noi insine. Cautam si, probabil, cei mai multi vor gasi caile optime pentru redirectionarea energiei inconstiente, in acte de creatie. In limbajul stiintific spunem ca sublimam in lumina ceea ce era in intuneric. Avem astfel posibilitatea sa ne punem vietile pe noi fundamente, puternic ancorate in fiinta noastra, in Sinele nostru autentic, la care nu ajungem cu usurinta, ci prin munca sustinuta cu propria persoana. Pentru ca, evident in aceasta perioada sa tratam simptomele, vom gasi cauzele, si pe acelea le vom putea vindeca. Sau, cum ar spune Freud, acolo unde era SE (subconstientul) vine Eul. Nu vom mai fi victimele propriilor noastre afecte nevindecate, ci vom putea cu adevarat sa preluam fraiele vietii noastre. Sau, cum ar spune Jung, procesul nostru de individuatie isi va atinge scopul, acela al redescoperiri luminii, al lui Dumnezeu, in interiorul fiintei noastre.

Din mai 2013, Destinul (Nodul Nord) formeaza un trigon cu Neptun din Pesti, la care se va alatura de la sfarsitul lui iunie si Jupiter. Acest Trigonum Aureum vine cu energii puternice, vindecatoare, transformatoare. Trairile interioare sunt intense, dar gasim in noi resursele necesare pentru a le vindeca. Cu Jupiter in zodia familiei, cea mai mare sustinere in demersurile noastre o primim de la cei dragi. In cadrul familiei ne gasim linistea si bucuria de a trai. Iar noi, la randul nostru, putem deveni suport pentru cei dragi. Abundenta de sentimente poate fi coplesitoare daca interiorul nostru este in haos. Nu vom sti ce sa facem cu atata bucurie si fericire. Beneficiile unei analize profunde a inconstientului sunt legate si de capacitatea de gestionare a momentelor de bucurie. Pentru ca stresul nu are doar cauze negative. O casatorie, mutarea intr-o casa noua mult visata sau nasterea unui copil este un eveniment la fel de „traumatizant” ca pierderea unui loc de munca, un divort, o boala sau un faliment, acestea fiind in topul celor mai frecvente motive de imbolnavire psihica. Acest Trigon se va desface la inceputul lui septembrie 2013, lasandu-ne cu bogatia de emotii, trairi si reusite domestice pe care am reusit sa o dobandim.

La sfarsitul lui august 2013 Destinul (Nodul Nord) intra in conjunctie cu Saturn. Este un eveniment astrologic foarte important, echivalentul unui bilant. Saturn intelept si cinic totodata ne trage la raspundere. Este o perioada de 3-4 luni in care lucrurile si actiunile pe care le-am amanat, se vor produce cu rapiditate. Din pacate, cei care au ignorat importanta cercetarii launtrice, vor putea trai sentimente de confuzie, de depresie majora, de tristete profunda, de pierdere a unor beneficii. Din fericire, cei care si-au asumat inconstientul, care au lucrat cu ei insisi, care au lasat natura interioara sa iasa la lumina si au permis transformarea ei in natura spirituala elevata, vor culege roadele muncii lor. Vor gasi oportunitati de afirmare, dar si resursele necesare pentru a-si implini Destinul.

Finalul tranzitului Nodului Nord prin Scorpion este insotit de relatia armonioasa cu Neptun din Pesti. Mesajul acestui aspect este legat de capacitatea noastra de a ne implini visele folosindu-ne de resursele interioare, de energiile descatusate din inconstient si transformate. Nici un vis nu este de nerealizat atunci cand te cunosti pe tine insuti cu adevarat.

Ca o concluzie, lucrul cu inconstientul nu este o actiune usoara, mai ales ca din interior pot sa apara ceea ce la nivel fizic putem numi ca fiind putregai, mizerie, noroi. Acestea, la nivel psihic, sunt echivalentele emotiilor cele mai urate de care fiinta umana este capabila, care au ca efect, ca rezultat, cele mai odioase crime. Dar puterea de a discerne, ajutorul pe care il primim de la ceilalti, curajul de a ne asuma ca suntem fiinte cu instincte animale de supravietuire, ne poate vindeca si transforma cu adevarat in fiinte de lumina. Atunci spatiul vital nu ni-l vom mai desena cu creta pe pamant, ci ni-l vom determina psihic, din interior. Vom fi cu mult mai bogati daca vom sti sa ne tratam inconstientul cu delicatete. Dar nu numai al nostru, ci si al celor din jur. In aceasta perioada este bine sa ne amintim ca „nu e bine sa intram cu bocancii in sufletul nimanui” asa cum nici noua nu ne face placere sa fim tratati astfel. Si ca, atunci cand intri cu tancul intr-un camp de flori, in urma noastra va ramane doar prapadul.

Si inchei cu celebra vorba a lui Freud: „Interpretarea viselor este calea regala spre inconstient”. Sa fim atenti deci la visele noastre si la simbolurile pe care le contin. In ele vom gasi solutiile si raspunsurile la problemele ce ne framanta!