Eseuri & Reflectii

Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana in Era Varsatorului

de Aretya Ganea

relatiile in era varsatorului
Image courtesy of Archipoch / FreeDigitalPhotos.net

Primavara  este in pregatiri pentru a se instala in planul nostru fizicsi in sufletele noastre, data materializarii complete este 21 martie 2013, la echinoctiul de primavara. Vremea s-a incalzit semnificativ, facand posibila aparitia primelor flori de primavara (ghioceii) si a primelor fire de iarba, mai curajoase, pe pamant.

In data de 1 martie 2013 avem cinci planete in semnul Pestilor, un buchet primavaratic planetar, daruit noua de entitatile celeste, pentru a ne binecuvanta cu urmatoarele calitati astrale: reverie, sensibilitate, tandrete, inspiratie poetica, clarviziune, compasiune, bucurie. Aceste planete sunt: Soarele la 11 grade, Mercur la 17 grade, Venus la 4 grade si Neptun la 3 grade, toate in semnul crepuscular al Pestilor. Aceasta suita planetara se va mentine pana pe 12 martie 2013, cand planeta Marte paraseste taramul misterios al zodiei Pesti si intra falnic in domiciliul sau, in semnul bravului Berbec.

Semnul Pestilor indica sfarsitul iernii, dezghetul, si invierea semintelor ascunse in faldurile pamantului, ce capata forta pentru a sparge crusta prizoniera si pentru a se elibera de povara fizica, a solului inca inghetat.

Energia arhetipala de tip Pesti, activata de Soare are urmatoarele cuvinte cheie: compasiune, capacitatea de eliberare si de sacrificiu, devotament, inspiratie, credinta adevarata, imaginatie, hipersensibilitate, receptivitate, fuga, iluzie, mister. Sub aceasta energie  limitarile karmice ale personalitatilor egotice se pot constientiza mai usor si pot fi depasite printr-o munca intensa personala de autocunoastere, prin care negativitatea poate fi acceptata si dizolvata, sub forta iubirii cristice.

In aceasta perioada de inceput a lunii martie, devenim mai romantici, mai visatori, mult mai receptivi la tot ce inseamna frumos si la iubire. Idealurile noastre parca se trezesc din hibernare si vor sa le acordam energia necesara pentru a se inalta in zborul creatiei si pentru a ne implini sufletele dornice de extaz. Suntem atrasi irezistibil de poezie, muzica, magia iubirii si mister.

Exista insa si riscul  sa devenim mai naivi, creduli, greu de inteles, mai copilarosi, comozi, mai sentimentali, dar si mai labili psihic, iresponsabili, sustragandu-ne confruntarilor si mai expusi unor forme de santaj sentimental. La persoanele mai sensibile din nastere, este posibil sa apara crize psihotice, angoase, nevroze, datorita fugii de sine si a unor identificari psihice eronate, ce le pot indeparta de scopul vietii lor.

Bogatia  energiei cosmice ce ne inunda sufletele acum, ne ajuta la dobandirea intelegerii multidimensionalitatii existentei umane si la atingerea unei stari de constiinta unificata, in timp ce suferinta din sufletele noastre este disecata in sute de fragmente, gand si emotii, ca apoi sa fie digerate, transmutate in iubire cristica.

Venus in semnul Pestilor este in exaltare, deci este foarte darnica cu noi, ea le influenteaza  pe femei mai mult, astfel femeile devin mai enigmatice, mai seducatoare, pline de fantezie si mai dornice de placeri erotice. Ele traiesc acum foarte intens iubirea, incat uneori pot uita sa mai respire, pot uita de ele, dedicandu-se total unei cauze nobile sau partenerului de viata.

Pentru toti oamenii emotivitatea este acum in floare, suntem mai tandri, ne lasam cuprinsi de senzualitate, de impulsuri erotice, visam cu ochii deschisi la o cina romantica, la o poezie fierbinte de iubire, la un dans pasional in doi si la o noapte plina de magie si amor.

Se vor manifesta oare aceste fantezii? Doar planeta Marte, cea a actiunii ne poate raspunde daca da sau nu.

Marte se afla in semnul Pestilor si se simte acum cam stingher. El ii influenteaza mai mult pe barbati si le poate oferi acum urmatoarele cadouri: timiditate, pasivitate, uneori neincredere in fortele lor, oscilatie, dualism, disimulare sentimentala, energie sexuala instabila, dorinte senzuale necontrolate. Marte este coplesit de impulsuri erotice, dar nu prea are curaj sa treaca la actiune, pentru a- si materializa dorintele ascunse, el este pasiv, preferand sa le traiasca doar in imaginatia sa. Sansele ca aceste fantezii romantice sa se implineasca aievea sunt reduse, dar nu imposibile, prin ajutorul venit de la Soare, care le induce un oarecare dinamism, o sete de actiune, doar sub impulsul momentului.

Iubirea pluteste in aer, printre particulele de lumina, ce se revarsa continuu pe pamant.

Dorim sa ne indragostim, sa iubim si sa fim iubiti, sa ne impartasim afectiunea in clipe minunate de intimitate. Iubirea romantica, cu sau fara implicarea erosului ne stimuleaza puternic imaginatia si nevoia de contopire cu fiinta iubita, prin abandonare de sine si regasirea in celalalt.

Povestile de iubire din mitologie si folclorul romanesc, mai mult ca oricand, ne fascineaza acum, iar personajele, eroii si eroinele vechilor noastre basme, reinvie in forta, in inimile noastre.

Fat Frumos si Ileana Cosanzeana reprezinta cuplul perfect, cel mai indragit din folclorul romanesc, el este eroul desavarsit , iar ea este idealul lui feminin, o zana perfecta.

Anima, feminitatea inconstienta a barbatilor este definita (de Jung) ca suma tuturor expectatiilor, fanteziilor erotice din inconstientul masculin. Ea s-a creat odata cu imaginea colectiva a femeii, pentru ca natura feminina (Venus) sa fie inteleasa si acceptata mai usor de catre barbati.

Daca un barbat ajunge sa isi traiasca constient anima sa, el va putea dezvolta o relatie armonioasa cu partenera sa, fiind capabil sa primeasca si sa daruiasca iubire, in mod egal.

Acest stelium planetar din semnul Pestilor, in frunte cu Marte si cu Venus, ii ajuta  pe barbati in aceasta perioada sa isi constientizeze feminitatea interioara (inconstienta), sa inteleaga si sa aprecieze mai bine adevarata valoare a energiei feminine.

Energia feminina este intens stimulata de frecventele Pestilor, ea se revarsa din abundenta pe pamant pentru a echilibra energia masculina, ce inca domina existenta umana.

Ileana Cosanzeana este personajul feminin principal din basmele noastre ce domina arhetipul colectiv feminin romanesc, ea este idealul feminin al barbatilor de la noi din tara. Ileana Cosanzeana este descrisa in basme, ca fiind o zana, o fecioara foarte frumoasa, curajoasa, dorita si curtata de multi pretendenti. Ea ajunge sa fie rapita de acei dusmani puternici, concurentii lui Fat Frumos (monstri, zmei), si inchisa intr-un turn, castel, pana este salvata, cu onoarea nepatata de catre acesta.

Fat Frumos trece prin multe incercari fizico-spirituale, se lupta cu Zmeul Zmeilor (si cu alti balauri) si il invinge, eliberandu-o pe aleasa lui. Calatoria de salvare efectuata de Fat Frumos este calatoria initiatica a Eroului, care pleaca (sa obtina ceva sau pe cineva) sa se confrunte cu sine, trecand peste multe obstacole interioare si exterioare. Confruntarea cu Zmeul Zmeilor (balaurul, monstri etc) reprezinta confruntarea cu propria Umbra. Invingerea Balaurului-Umbra ii daruieste adevarata Putere interioara, necesara pentru a o salva pe Ileana Cosanzeana.

Acest tipar regasit in basmele si literatura noastra influenteaza  permanent inconstientul masculin al barbatilor romani, astfel ei isi doresc (inconstient ) partenere de viata, femei precum Ileana Cosanzeana : frumoase, curajoase, pure la trup si la suflet, sensibile, rafinate, senzuale, dar si neajutorate, lipsite de aparare, care nu se pot descurca singure in fata problemelor si care sa depinda mai mult sau mai putin de ei.

Pentru femei, energia feminina se exprima constient prin planetele Venus si Luna, iar energia masculina se exprima mai mult sau mai putin inconstient, prin planetele Marte si Soare. Aglomerarea planetara din zodia Pestilor ajuta femeile in aceasta perioada sa fie mai constiente de feminitatea lor, sa isi dezvolte mai bine virtutile feminine.

Animus, reprezinta imaginea colectiva a barbatilor din inconstientul colectiv feminin, ce ajuta la intelegerea si acceptarea mai facila a naturii masculine. Femeile vor proiecta animusul lor  pe o persoana de sex opus (Marte), de care inconstient sunt atrase, pentru un parteneriat total.

Fat Frumos are toate calitatile unui erou: vitejie, simtul dreptatii, forta fizica, morala si spirituala, istetime, fidelitate, dragoste adevarata. El trebuie sa invinga toate obstacolele planului fizic ce stau in calea fericirii lor si trebuie sa fie capabil de a se lupta mereu, cu diferiti monstri interiori si exteriori : serpi, capcauni, zmei (alti concurenti sau posibili dusmani), precum si cu vrajitoarele rele ( alte femei, ispite, tentatii feminine).

Fat Frumos calatoreste prin toata lumea ca sa o gaseasca si ca sa o salveze pe Ileana Cosanzeana, partenera sa de viata, punandu-si deseori viata in pericol. Aceste informatii din basmele noastre (care sunt povestite din generatie in generatie copiilor nostri) creeaza un tipar energetic, ce influenteaza permanent inconstientul colectiv feminin. Astfel, femeile de la noi din tara isi doresc (inconstient) ca partener de viata, barbati precum Fat Frumos: viteji, drepti, puternici din punct de vedere fizic, moral si spiritual, descurcareti si loiali familiei.

Ei trebuie sa fie puternici, hotarati in decizia lor de a invinge orice obstacol ce apare in viata, sa intreaca orice posibil rival si sa reziste in fata oricaror tentatii feminine.

Femeile vor sa fie descoperite, recunoscute pentru calitatile lor si au rabdarea de fier necesara, pentru a-l astepta pe alesul inimii lor, care intre timp parcurge Calea Umbrelor, calea maturitatii si a desarvarsirii interioare. Dar sunt si dependente si puternic atasate de partenerul lor.

In noua energie a Erei Varsatorului aceste arhetipuri, Animus si Anima din inconstientul colectiv romanesc sunt depasite, ele se opun progresului  relational si nu mai corespund idealurilor, virtutilor promovate de noua energie. Barbatul si femeia sunt parteneri complementari cu drepturi egale, fiecare isi aduce contributia activ, pentru bunul mers al cuplului.

Asa cum am mai scris Constiinta Colectiva este suma tuturor convingerilor, credintelor noastre, iar ca aceste convingeri sa se materializeze, trebuie ca ele sa fie realiste, credibile, juste pentru toti romanii. Fiecare dintre noi trebuie sa participe  la modelarea noii constiinte colective, prin viziuni proprii realiste, ce in final conduc la binele suprem colectiv.

Este timpul ca basmele sa fie modificate conform noilor tipare de energie, sa apara un nou Fat Frumos si o noua Ileana Cosanzeana, conform virtutilor Erei Varsatorului. Nu trebuie omis faptul ca, daca continuam sa spunem aceleasi vechi povesti, vom influenta in continuare mintea copiilor nostri, cu tipare vechi de energie, ce nu mai pot functiona in noua energie, iar copiii nostri vor cauta inconstient, la maturitate, parteneri de viata inadecvati, ineficienti, care nu le pot asigura implinirea sufleteasca.

Vechile programari mentale, distorsionate, privind relatiile umane, mostenite din civilizatiile anterioare pot fi sterse acum din subconstientul colectiv, cand inimile si mintile noastre sunt deschise iubirii sacre, si cand reusim sa echilibram energiile yin-yang, in fiecare dintre noi.

Ar fi minunat ca noile relatii si noile expresii sexuale sa reflecte Noua Constiinta, o constiinta mult mai evoluata, mai matura decat cea din prezent, bazata pe iubire si intelepciune divina.

Calitatile personajelor principale din povestile noastre, precum si deznodamantul lor frumos, optimist sunt idealuri la care viseaza, incepand din adolescenta, orice roman.

Ce viziuni ati dori sa plantati in Constiinta Colectiva, sub frecventele Erei Varsatorului, pentru ca viata de cuplu, de familie sa atinga  un nivel inalt de armonie si de iubire cristica?..

Va doresc din toata inima spor la viziuni profund creatoare si imaginatia necesara, ce poate modifica armonios viitorul copiilor nostri.