Saturn în Vărsător. Preambul

Actualul tranzit al lui Saturn a părut încă de la început ca o ridicare a Capricornului la pătrat. Lung drum zici că a mai străbătut Saturn în semnul lui clasic de domiciliu și mai că sună incredibil să fie abia pe la 21 de grade când publicăm acest articol. Totuși, în ultima decadă a Capricornului, se va mișca oarecum mai grăbit, căci în 2020 deja ne uităm curioși spre cele peste trei luni pe care le va petrece în Vărsător, din 22 martie până în 2 iulie. Chiar și cei mai răbdători dintre noi simt nevoia unei schimbări de atmosferă și-ar vrea să afle mai repede cum va fi când vom fi depășit ultimii trei ani capricornieni, serioși, complecși, austeri și restructuranți, așa cum și-au manifestat ei particularitățile în povestea fiecăruia.

Îmi amintesc o întrebare care a stârnit multe reacții în grupul Astropractica al Școlii Fidelia acum opt ani, când îi eram cursantă. Cineva a început o discuție pe o temă care am observat ulterior că îi preocupă pe mulți iubitori ai astrologiei: cum resimt Vărsătorii influența lui Saturn sau, altfel spus, cum adică Saturn este guvernator al Vărsătorului, din moment ce principiile acestea par antagonice?!

Deși harta mea nu conține planete în Vărsător, ci doar Ascendentul, mi-a fost destul de ușor să formulez în mintea mea de novice un răspuns cel puțin pertinent: Vărsătorii, deși sunt rebeli și nesupuși regulilor altora, mai ales dacă nu le consideră inteligente, sunt foarte bine organizați în rebeliunea lor și nu reacționează haotic, ci cu o autoritatea auto-proclamată care impune respect, chit că ceilalți sunt sau nu de acord cu ei. Caracterul fix al semnului se poate, desigur, exagera înspre rigiditate, un cusur fundamental saturnian, însă este bine să reținem legăturii Saturn-Vărsător luminile pozitive, care stârnesc de obicei nelămuriri. Așadar, Saturn și Vărsătorul au mult mai multe în comun decât ar părea la o privire superficială.

Temele generale pe care le vom exersa în anii lui Saturn în Vărsător țin de formularea și integrarea unor stiluri de viață neobișnuite, alternative. Este de așteptat să devină mai vizibili aceia dintre noi care țin mult la a li se respecta unicitatea. Ei vor sta în prima linie, iar prin ei chiar și cei mai conservatori dintre oameni vor avea de învățat să capete mai multă încredere în ceea ce este nou, extravagant, progresist. Vom avea de implementat cu toții proceduri neobișnuite, vom fi stimulați să ne împrietenim cu tehnologia și diversele instrumente moderne de mijlocire a informației. Vom fi puși, probabil, în fața obligației de a disciplina și responsabiliza tot ceea ce ține de spațiul virtual, de a-l reglementa și a-l face mai sigur.

Redefinind limitele corecte și sigure de funcționare din zona IT, sunt totodată de așteptat și inovații informatice, tehnologice. În esență, Saturn în Vărsător reprezintă o etapă în care trebuie să ne asigurăm că schimbările aducătoare de progres sunt implementate cu responsabilitate și cu o inteligență pe cât de briliantă, pe atât de disciplinată.

Când vorbim despre Vărsător, vorbim și despre grupuri, rețele de prieteni. Deși Saturn în sine dă tendința către izolare, iar în Vărsător se poate simți cumva separat de “găști” asemeni unui lup singuratic, totuși el ne poate determina prin anumite restricții și prin sfântul “trebuie” să coordonăm echipe mai mari de oameni sau de concepte, astfel încât să traversăm lecții legate de prietenie, responsabilitate socială, reconsiderarea barierelor ce ne separă de ceilalți. Pot apărea și lecții legate de rigiditate mentală sau teama de a nu fi dezaprobați în cercurile de care aparținem.

În principiu, Saturn în Vărsător se referă la teme conexe conștiinței de grup, formării unor prietenii funcționale, în care să existe demarcaje clare, astfel încât să ne menținem individualitatea, regulile personale. Eficientizarea timpului petrecut în diverse mulțimi și implicarea în acțiuni de grup ce produc rezultate foarte bune și atrag respectul societății ar fi de asemenea preocupări majore cu Saturn în Vărsător.

A ne raporta la cei aflați în poziții de autoritate (Saturn) pe picior de egalitate și prietenie (Vărsătorul), în condițiile unui respect corect ar fi o altă temă a acestui tranzit. “Cine te crezi?’, l-a întrebat într-o dispută pe bunicul meu, posesor de Saturn în Vărsător, un consătean nervos că nu i se respectă statutul și directivele. Fără teamă de repercusiuni și cu scântei în ochi, bunicul meu a răspuns simplu și sigur pe el: “Un om!”. Cam acesta este spiritul lui Saturn în Vărsător: solicităm ferm respectul egal la care avem dreptul din naștere pentru incontestabila calitatea de-a fi cu toții oameni.

Cristiana Tanase

Cristiana Tănase