Elena StanescuEseuri & Reflectii

Fac ce vreau, dar… știu ce fac?

Despre Liberul Arbitru

Speram ca atunci când analizez o astrogramă să nu mă lovesc de dificultatea de a explica despre liberul arbitru, însă lucrurile stau întotdeauna diferit în practică. Și, uneori, ajungi în punctul în care te întrebi cum să vorbești despre liberul arbitru fără a interveni peste liberul arbitru al celuilalt. Există nenumărate moduri de a înțelege liberul arbitru și fiecare are dreptul să îl discearnă cum dorește. Și, cu toate acestea, nu este prea des folosit și rămâne de cele mai multe ori la nivel de concept.

Mulți dintre noi ne rezumăm doar la limitele propriei astrograme, fără a ține seama că totul poate fi schimbat. Faptul că te-ai născut la o anumită oră, într-o anumită zi, îți va propulsa întreaga viață sub semnul unor condiționări născute din obișnuințe karmice care au tendința să te supună unui prizonierat acceptat de bunăvoie, tot prin liberul arbitru. E ca și cum ai pune totul pe pilot automat, când de fapt viața pe care o ai este încă o șansă pentru a te folosi de ceea ce ai în dotare acum, pentru a evolua.

Într-o astrogramă se regăsesc multe predispoziții și doar predispoziții; nimeni nu este împiedicat să-și folosească liberul arbitru, numai persoana în cauză își pune piedici. Majoritatea persoanelor care consultă un astrolog rămân uimite de faptul că sunt descrise atât de bine de oameni care nu le-au cunoscut înainte. Dar cred că extrem de puțini ar putea să se regăsească în cineva care au fost în trecut … cândva, iar acum sunt cu totul altă persoană, una reinventată. Cu alte cuvinte o persoană vindecată, care trăiește liber dincolo de condiționările karmice ale propriei astrograme.

A te reinventa începe în momentul în care ai aflat care îți sunt punctele tari și care nu, știi spre ce îți este favorabil să te îndrepți și ce te poate ține pe loc. Și începi să alegi să nu mai bați pasul pe loc și să îți desfășori viața în aceeași schemă care te face să repeți neîncetat aceleași greșeli. După cum și Einstein spunea că nu poți face același lucru în mod repetat și să te aștepți la un rezultat diferit.

Când lucrurile încep să nu mai meargă, unul din cele mai bune lucruri pe care îl poți face este să schimbi strategia. Însă ai nevoie să te cercetezi pe tine însuți prima dată, pentru a găsi cea mai bună strategie. Pentru că ai toată libertatea să faci ceea ce dorești, dar important este ca ceea ce faci să îți fie și favorabil.

Dar cine să se ocupe de acest lucru, când noi suntem prea ocupați să ne lăsăm pe mâna așa-zisului destin, fără a depune vreun alt efort în plus. Suntem încolțiți de boli, nefericiri, suferințe la nivel emoțional și primul lucru care ne vine în minte este să ameliorăm simptomul, efectul. Dar, câți dintre noi avem răbdarea necesară unei căutări în profunzime a cauzei cu intenția de a o îndepărta definitiv din viața noastră. Ne complacem de multe ori în propria suferință și uităm a mai lupta. Pentru că o luptă cu noi înșine e prea dificilă și durează prea mult, iar noi suntem învățați din exterior să vrem totul repede și ușor.

Iar când observăm că depunem un strop de efort în această direcție și rezultatele nu apar, avem tendința să abandonăm. Uităm că orice constrângere a liberului arbitru provine din bagajul karmic pe care l-am adus cu noi. Bagaj ce s-a construit în baza utilizării anterioare a liberului arbitru într-o direcție nefavorabilă. Și, chiar dacă, liberul arbitru se manifestă la un nivel mai mic în aceste situații, el tot acolo e. Suntem liberi, în continuare, să călcăm pe același drum nefavorabil și să activăm acele predispoziții ale astrogramei noastre care ne aduc nemulțumire. Sau să alegem o altă direcție unde nemulțumirea nu își mai are loc și să deschidem uși la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

Oricând, în orice moment, indiferent de drumul greșit ales, putem decide să ne accesăm liberul arbitru. Pentru că este și va fi permanent prezent acolo pentru noi. Este doar responsabilitatea noastră să alegem corect.

Elena Stanescu

Elena Stănescu