Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

Drumul spre centru si reconcilierea extremelor

de Cristiana Tanase

Imagine de Cristiana Tanase

 Asa cum compasul descrie un cerc pornind dintr-un punct in care se intersecteaza pe drumul de intoarcere toate razele ce s-ar putea trasa in interiorul lui, la fel astrograma ne prezinta desfasuratorul unei minti, radiind dintr-un centru intr-o infinitate de combinatii ale caracteristicilor celor douasprezece semne, legate doua cate doua ca poli opusi.

Aruncandu-ne fiecare in mod personalizat in propriul program de viata, altfel spus in propria astrograma, miza pare a fi dobandirea acelei stari de totala constienta unde Eu, cel care se aventureaza in periplul tuturor celor douasprezece semne si al celor douasprezece case astrologice, ma adun si ma intalnesc, mereu ajustat prin experienta capatata traind, cu Eu, cel din centrul astrogramei, coordonator si observator detasat de la care a pornit ideea nebuneasca a acestei calatorii. In termeni astrologici, urmarim echilibrul din punctul de intersectie a celor sase axe.

Insa, dincolo de orice teorie, realitatea ne confrunta cel putin cu senzatia unei miscari continue; si atunci, concret, cat de fix si depistabil poate fi locul acesta de intersectie a celor sase axe? Cum functioneaza, transpus in limbaj astrologic, mecanismul de echilibrare din noi? Si cum ajungem sa recunoastem in propria minte toate cele douasprezece zodii?

Daca am putea intelege cum opereaza efectiv masinaria de pe o axa din zodiac, am fi poate intuitiv mai aproape de dibuirea modului sau de intalnire optima cu celelalte cinci.

Iata si doua axiome de pornire:

  • semnele astrologice reprezinta procese ale mintii, prezente toate in fiecare dintre noi;

  • din punctul de vedere al semnelor, axele pun fata in fata procese opuse, avand in schimb la baza aceeasi cautare fundamentala a mintii, pe care aceasta o prelucreaza in sensuri inverse.

Axa Fecioara – Pesti poate fi privita ca axa cautarii perfectiunii. Plasata pe aceasta axa, mintea noastra lucreaza in termeni de ordine versus haos, control versus incredere, ancorare in realitatea practica versus lumea fanteziei, tintind pe de o parte perfectiunea detaliilor, iar pe de alta infiltrarea in senzatia de perfectiune a intregului tablou al vietii.

Intr-o astrograma, o planeta pe o axa activeaza de fapt ambii ei poli. Mintea exerseaza, prin functia reprezentata de planeta respectiva, combinatii ale celor doua capete. Planeta isi asuma modul de operare a zodiei in care se afla, insa izbanzile ei pe teren depind de cat de bine am integrat pe fundal calitatile semnului opus . In filmul zilnic, Fecioara poate ajunge sa se piarda haotic in detalii, iar Pestii sa se atarne de amanunte izolate. Dar acestea sunt extreme, cand exacerbarea unuia dintre poli aduce cu sine semnale de alarma ca rabufniri din inconstient ale pacatelor semnului opus.

Fecioara – Pesti. Revenind la problema punctului de echilibru, intr-o abordare 2D simplista am putea spune ca ar avea, de exemplu, coordonatele 50% discernamant analitic + 50% fantezie. Insa in mod dinamic, noi cautam sa invatam cum sa operam cu 100% discernamant dublat de 100% fantezie; cu 100% claritate a detaliului dublata de 100% simtire a ansamblului.

Cum se desfasoara cursa spre zona de echilibru? Cum se ajusteaza reciproc si permanent Fecioara si Pestii? Experimentand combinatii intre ingredientele lor. Cum spuneam, automat pastram ca tinta constienta scopul semnului ocupat de planeta (sau al semnului aflat pe cuspida unei case astrologice pe teritoriul careia ne aflam), in timp ce mintea stie sa isi extraga pe fundal din experientele traversate si saltul spre asimilarea calitatilor semnului opus.

Ca exemplu, Mercur in Pesti va gasi inspiratie pentru poezii tot mai bune pe masura ce se lasa patruns de detaliile fine ale realitatii. Scopul lui este sa scrie poezii, insa fara munca si disciplina Fecioarei poate ramane intr-o stare in care doar viseaza ca le va scrie. Mercur in Fecioara va ajuta cu adevarat prin observatii logice pe masura ce isi imbunatateste flexibilitatea. Tehnica lui este detectarea erorilor, dar respingand viziunea de ansamblu a Pestilor ramane clasicul chitibusar consacrat.

Inca ceva: drumul spre zona de echilibru dintre doi poli este prin deciziile pe care le luam in prezent. Pe de o parte, prezentul are marele merit de a reflecta rezultatele alegerilor din trecut. Fecioara din noi a fost prea critica ieri, iar azi se regaseste pe sine nemultumita. De pe fundal, Pestii incep sa o intrebe cum e sa fii multumit intr-o stare de dezordine aparenta, iar Fecioara devine mai constienta de intreg. Ramane scrupuloasa, dar accepta mai bine viata din piese imperfecte. Alege sa se plaseze intr-un alt punct al axei si proiecteaza azi un nou moment din viitor al carui echilibru il va putea evalua prin rezultatele concrete de maine.

Si cum in orice moment mintea noastra experimenteaza concentrat intreaga astrograma, aceeasi lucrare de ajustare are loc concomitent pe toate cele sase axe. Atingerea punctului optim de echilibru al celor doisprezece poli seamana, mai degraba, cu restrangerea cercurilor concentrice. O munca de revenire intr-un centru imbogatiti cu experienta lectiilor invatate pe teritoriul fiecarei perechi de semne zodiacale.