De la individual la individual-compus

Fie ca o constientizam sau nu, farmecul din spatele notiunilor de singular si plural ne ghideaza tuturor vietile. Pentru ca din orice punct de statie am privi, ambele universuri in care traim, cel interior si cel pe care il derulam tangibil, in exterior, sunt tesute din doua manifestari: Unu si Mai multi.
Ca oameni, exploram aceste doua paliere alaturandu-ne, plasandu-ne in relatii. Atenta mereu la diversitatea din jur, mintea individuala isi comuta perspectiva dinspre eu spre tu si construieste prin socializare conceptul de noi.
In astrologie, un instrumentar complex de analiza revine segmentului relational, iar pentru cei care doresc sa invete sa il utilizeze o prima intrebare de verificare ar fi Ce flux incearca acesta sa descrie? Cum apare o relatie, care sunt piesele astrologice de scriere a ei si cum putem sintetiza aceasta dinamica?
Plecand de la stadiul de intentie, orice relatie este sustinuta fundamental de capacitatea celor doua parti de a se indrepta una spre celalalta. In plan personal, aceasta apare pe teritoriul din constiinta individuala pe care opereaza Balanta. Procesele din mintea noastra grupate in acest tipar ne impulsioneaza spre o perspectiva multilaterala: Balantei din noi ii vine ideea sa il plaseze, ca focusare, pe eu pe picior de egalitate cu ceilalti si sa isi caute echilibrul de la nivel de relatie.
Imboldul spre asociere receptat de la Balanta interioara este mai departe adus in miscare prin Venus, ca functie de mijlocire a interactiunilor noastre sociale. Cu ajutorul ei concretizam intentia de parteneriat si participam la schimbul de energie afectiva in maniera indicata de plasarea in semn, casa si de aspectele sale cu celelalte planete din astrograma.
Desigur, pana in acest punct am descris succint o relatie exclusiv de la nivel de parte a sa. Cum surprindem ceea ce ia nastere cand oamenii se alatura efectiv?
Odata cu apropierea demarata de Venus, fiecare parte o va simti pe cealalta prin prisma propriilor reactii declansate de prezenta celuilalt. Tranzitia de la eu la noi are loc pe doua teritorii separate, iar sinastria exploreaza tocmai aceste raspunsuri reciproce. Ea este un barometru al compatibilitatii: indica ce dimensiuni personale isi activeaza doi oameni unul altuia (planetele implicate) si cum se resimte la nivel individual acest schimb energetic (calitatea aspectelor dintre planete).
In final ajungem la noi si putem spune ca noi reprezinta de fapt o interfata. Indiferent de natura raportului dintre ei si dincolo de raspunsurile fiecaruia, acei doi oameni adusi alaturi creeaza impreuna un flux nou, un al treilea participant la joc: relatia lor. Ea poarta amprentele ambilor parteneri si le combina intr-un mod unic, de sine statator, rezultand un camp specific ce influenteaza ambele parti; este terenul lor de intalnire. Desi trecut adesea cu vederea sau confundat cu celalalt in viata de zi cu zi, acest al treilea jucator incearca sa transmita un mesaj detasat, nepartinitor: ingredientele si scopul asocierii in discutie.
Despre relatie ca spatiu distinct, creat intre parti si sustinut de legi proprii, vorbeste harta compusa. Ea descrie un mers independent de compatibilitatea dintre parintii sai, nespunand nimic in acest sens. Chiar daca intelesul hartii compuse pare abstract si greu de sesizat in practica, ideea de a admite existenta unui al treilea, relatia propriu-zisa, poate ajuta in mod real si constructiv partile pentru ca duce perceptia individuala dincolo de limitele lui “eu, tu si parerea mea despre tine”. Harta compusa ne indeamna sa descifram un mesaj de alt gen: “In incercarea mea de a trasa o relatie armonioasa cu tine, ce trebuie sa am in vedere ca tindem sa construim impreuna?”
Analizand cazuri concrete, astrologia confirma ca trecerea de la Unu la Mai multi este o invatare continua. In orice tip de relatie si in orice stadiu al ei toti acesti factori pentru care s-au stabilit corespondentele de Balanta, Venus, harti comparate si compuse se unesc, iar rezultanta lor este una complexa.
A apela la limbajul astrologiei relationale presupune totodata si recunoasterea unei segmentari pe care mintea individuala o face intre cadrele descrise mai sus. In plan real, avem tendinta sa ne concentram pe efectul adus de interactiunea cu o alta persoana asupra noastra. Dar a vedea o relatie de la nivel de sinastrie inseamna si a puncta propriul efect asupra celuilalt, iar a analiza harta compusa inseamna si a ne constientiza pe noi insine ca actori intr-o piesa prin care eliberam in Univers o energie noua, creata impreuna cu un alt om la mijlocul drumului dintre noi.
Ajungem astfel sa vorbim despre viata pe Pamant interpretata in masura de trei timpi: 1, 1+1 si 1+1=3.