AsteroiziElena StanescuEseuri & Reflectii

Durerea mea, vindecarea ta

Chiron în conjuncție cu Ascendentul

Chiron nu este o planetă, ci un asteroid, care de multe ori poate fi trecut cu vederea într-o interpretare astrologică. Dar de ce este important Chiron? Tocmai pentru că aduce în discuție, pentru fiecare, cea mai mare vulnerabilitate care cere să fie vindecată. Zodia și casa în care se află Chiron într-o astrogramă aduce în vedere o coborâre profundă în interiorul nostru, până în inima problemei, pentru ca aceasta să primească atenția cuvenită.

Un Chiron pe Ascendent aduce mai mereu o criză de identitate prin care nativii nu își găsesc locul. Sunt extrem de ușor de rănit pentru că rana lor parcă stă la vedere, pregătită să fie scormonită. Cel mai bun lucru pe care îl poate face un nativ cu Chiron în conjuncție cu Ascendentul este să ducă o cruciadă cu sine însuși și să se autocunoască, în special la nivel interior. În așa fel se întârește pentru a nu mai fi afectat de săgețile venite din exterior.

Majoritatea oamenilor ce îl au pe Chiron în conjuncție cu propriul Ascendent aleg să studieze medicina sau să facă parte din rândul oamenilor ce aleg să practice medicina alternativă în folosul celorlalți. Chiron este un vindecător, dar un vindecător care învață prima dată să se vindece pe sine prin asumarea propriei dureri și înțelegerea ei, ca mai apoi să cunoască cum să le vină în ajutor celorlalți fără să-și extrapoleze propria durere.

Am studiat la un moment dat astrograma unui student la medicină, care între timp a și ajuns să practice medicina. Chiron era în conjuncție cu Ascendentul în zodia Racului, iar 4 dintre planetele sale personale (Soarele, Luna, Mercur, Venus) erau plasate în Fecioară, cunoscută ca zodia medicinei. Nu avea cum să nu îi placă medicina sau să nu o ia în considerare. În plus, 3 dintre alte planete marcau foarte bine zodia Capricornului, astfel că o carieră în medicină era binevenită pentru el.

Astfel că a ajuns să se pună în slujba celorlalți (Fecioara) asumându-și un rol social (Capricornul) prin amprentarea propriei imagini (Ascendentul) sub semnul vindecătorului (Chiron). Însă, înainte de asta, nativul a trecut printr-o expatriere, schimbând domicilii foarte des și fiind concediat din câteva locuri de muncă. Asta se întâmpla tocmai pentru că Chiron în Rac îi răscolea durerea lui cea mai mare, și anume aceea de a simți instabilitate și nesiguranță. Aceste sentimente simțite la nivel extrem de profund îl obligau să învețe să se îngrijească și să își creeze propria stabilitate interioară. Învățând să se îngrijească pe sine a reușit mai târziu să îi îngrijească și pe ceilalți.

Pe lângă vindecare, Chiron mai reprezintă și acel mod de ghidare spirituală, prin care pot fi vindecate sufletele celorlalți. Un Ascendent cu Chiron lângă va avea mai întotdeauna un rol de îndrumător pentru cei din jurul său.

Un alt exemplu pe care l-aș putea împărtăși este un Chiron în conjuncție cu Ascendentul, cu casele I și II legate și Nodul Nord în casa IX. Cu Nodul Nord în casa IX, o profesie prin care să îi învețe pe ceilalți sau să le fie mentor nu ar fi exclusă pentru propria sa evoluție. Însă, înainte de asta, va trebui să învețe să se accepte pe sine, să-și accepte propria personalitate (casa I) și să fie conștient de propria sa valoare (casele 1 și 2 legate, multe planete personale în Taur). Chiron pe Ascendent, în cazul acesta, îl poate face să simtă de multe ori că este mai prejos decât ceilalți și nu valorează nimic sau că nu este bun de nimic.

Astrograma fiind lipsită de cuadraturi, există riscul ca nativul să evite provocările și să încerce să acționeze numai în zonele de siguranță, astfel că cel mai probabil va avea nevoie să fie împins de la spate pentru a urma calea vindecării lui Chiron. Cu guvernatorul Nodului Nord fiind prezent în casa VII, Capricornul fiind pe cuspida casei VII, împreună cu o conjuncție între guvernatorul Nodului Nord și guvernatorul casei VII, sunt mari șanse ca acel impuls de a fi aruncat în mijlocul furtunii lui Chiron să vină prin partenerul de viață.

Având în vedere aspectele menționate, sunt puține șanse să nu își privească partenerul de viață ca pe un ghid, astfel că în momentul în care va accepta că are nevoie de îndrumare și se va lăsa îndrumat de acesta, nu va întârzia să apară și vindecarea rănii sale și vor apărea oportunități și situații în care să îi îndrume și el pe ceilalți, cel mai probabil ajungându-se la mase de oameni.

Continuând, se poate spune că una dintre regulile de aur ale lui Chiron se referă la faptul că înainte te pune să înveți să te lași îndrumat, pentru ca mai apoi să se asigure că ești pregătit să îndrumi și tu la rândul tău; înainte te pune să înveți cum să te vindeci, ca mai apoi să se asigure că ești pregătit să vindeci și tu la rândul tău.

Elena Stanescu

Elena Stănescu