Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna in septembrie 2014

de Andreea Talmazan

Luna in crestere: 1-9 septembrie

Inceputul lunii septembrie gaseste Luna in Scorpion formand o conjunctie cu Saturn si Marte si, impreuna, formand o Piramida pe semne de apa cu Iunona din Rac si Chiron din Pesti, si o cuadratura cu Venus din Leu. Intram in toamna cu emotii puternice, cu stari de neliniste, cu anxietati. “Bobocii” pe care urmeaza sa ii numaram tin de constientizarile pe care le avem sau urmeaza sa le avem legate de trairile noastre inconstiente, de tendintele conflictuale, de raportul constient pe care il avem cu autoritatea interioara. Este posibil ca unii dintre noi sa aiba remuscari cu privire la cheltuielile in exces din perioada vacantei, in timp ce altii sa isi reproseze ca nu au trait la maxim perioada de concediu. In functie de capacitatea noastra de introspectie si de disponibilitatea de a vorbi despre ceea ce simtim, depinde evolutia procesului de refacere a echilibrului emotional.

Foto: Tim
Foto: Tim

Aspectele inceputului de septembrie sunt relativ relaxate si armonioase, insa putinele exceptii tensionate sunt suficient de puternice incat sa avem sentimentul ca ni se da universul personal peste cap. Revin amintiri ale unor evenimente care ne-au marcat existenta, amintiri incarcate de vina si de rusine, care au nevoie, ca oricare alt tip de amintire, sa fie intelese si integrate. Este bine sa vorbim despre ele cu persoanele care au fost implicate pentru ca este foarte posibil ca adevarul pe care noi il stim sa nu fie real, ci sa fie doar sensul pe care am vrut la acel moment sa il dam evenimentelor.

Luna Plina in Pesti: 9 septembrie, ora 4:38

Aspectul exact al opozitiei luminariilor se formeaza la ora 4:38, pe Axa Fecioara-Pesti, cu Soarele in casa a II-a a momentului si respectiv Luna in casa a VIII-a. Ascendentul Lunii Pline este in Leu. Este un moment astrologic care vizeaza resursele personale si comune si modul in care le gestionam. Dependenta de ajutorul celorlalti sau, la capatul opus, tendinta de a respinge orice tip de ajutor, sunt elementele cheie ale acestei Luni Pline. In orice situatie ne-am afla, este bine sa incercam sa deslusim care sunt obisnuintele noastre in raport cu banii, cu munca, cu relaxarea si cu resursele comune. Orice scenariu care se repeta are la baza o experienta primara traita in relatie cu parintii sau cu cei care ne-au avut in grija. Opozitia Soare-Luna se afla in relatie armonioasa cu conjunctia Saturn-Marte din Scorpion si din casa a IV-a a momentului. Acest aspect indica potentialul de vindecare a atitudinii inconstiente de copil care sta si asteapta ajutor din partea adultilor sau care este dependent de indrumarile acestora.

Neptun, guvernatorul Pestilor, se afla in miscare retrograda, in casa a VII-a a momentului, in opozitie cu Venus aflata in conjunctie cu Lilith. Mercur, guvernatorul Fecioarei se afla in Balanta si in casa a III-a, in relatie armonioasa cu Ascendentul si tensionata cu Pluton din Capricorn si din casa a V-a. Jupiter, co-guvernator al Pestilor, se afla in Leu si in casa a XII-a. Aceasta imagine de ansamblu a guvernatorilor Lunii Pline indica necesitatea de analiza a iluziilor pe care le traim in relatiile de parteneriat pe care le avem in acest moment, tendintele de autoamagire sau de modestie exagerata. In spatele acestora se afla, cel mai adesea, tendinte contrare, care incearca sa isi faca simtita prezenta in ciuda eforturilor noastre de a le ascunde.

Luna in descrestere: 10 -24 septembrie

In aceasta perioada, fizic si psihic ar trebui sa facem curatenie generala, sa aruncam obiectele de care nu avem nevoie si sa ne eliberam de tensiunile interioare care ne boicoteaza, prin constientizarea si acceptarea lor. In zilele de 11, 15, 16 si 18 septembrie exista pericolul aparitiei unor conflicte neasteptate, ivite din banalitati, dintr-o proasta comunicare si o lipsa de intelegere emotionala. Starile de furie pot sa fie intense si cer sa fie exprimate. Insa este important sa fim atenti cum o facem, astfel incat sa nu ranim pe nimeni, la propriu si la figurat.

Dupa ce momentele de criza trec, este vital sa vorbim si sa clarificam ceea ce s-a intamplat, ceea ce s-a spus si ceea ce s-a inteles.

Incapatanarea, teama de ridicol, orgoliul sunt principalele aspecte care ies in evidenta in aceasta perioada. Data de 20 septembrie, cand Luna se afla in Leu in conjunctie cu Jupiter si cu Lilith, de unde formeaza relatii armonioase cu Mercur (Balanta), Uranus retrograd (Berbec) si Axa Dragonului, aduce potential de vindecare a relatiilor, a comunicarii si, nu in ultimul rand, al vanitatilor personale.

Luna Noua in Balanta: 24 septembrie, ora 9:14

Luna Noua in Balanta se formeaza pe cuspida casei a XII-a, avand Ascendentul tot in Balanta, in conjunctie cu Mercur. Acest eveniment astrologic vizeaza, dupa cum este de asteptat, relatiile noastre. Pozitia conjunctiei Soare-Luna indeamna la introspectie si autoanaliza, accentuand influenta Destinului aflat in casa a XII-a, anume aceea de a ne analiza relatiile precendente, de a intelege sensul actiunilor trecute, a comportamentelor pe care le-am avut pana acum si de a adopta atitudini noi in relatiile pe care le avem sau in cele pe care urmeaza sa le incepem. Acest “inceput” nu este unul care presupune rupturi, despartiri, detasari de persoane in relatie cu care simtim disconfort. Mai degraba presupune inceputul asumarii propriei responsabilitati in relatiile pe care le avem. Pentru ca nu doar celalalt poarta vina disfunctionalitatii, ci si noi, cu intregul nostru bagaj de experiente, avem un aport considerabil la deteriorarea relatiilor.

In timp ce scriu, imi vine minte o reflectie mai veche legata de Pacatul Originar. Dumnezeu nu s-a suparat pe Eva ca l-a ascultat pe sarpe si l-a impins pe Adam sa muste din mar, nici pe Adam ca a ascultat de Eva impotriva poruncii Sale. Ci s-a suparat pentru ca nici unul dintre ei nu si-a asumat vina, ci au dat vina unul pe celalalt si, amandoi, pe sarpe. Un “pacat originar” se afla in interiorul fiecaruia dintre noi. Iar daca aceasta casa a XII-a guverneaza domeniul vindecarii prin iertare, acesta este momentul oportun in care sa incepem sa ne asumam propriile greseli, astfel facand primul pas spre iertare: iertarea de sine, iertarea celorlalti si iertarea Divinitatii.

Luna in crestere: 25-30 septembrie

Cu sentimentul impacarii si trairea vindecarii emotionale putem incepe sa ne reconstruim. Sfarsitul lui septembrie gaseste Luna in Sagetator, in conjunctie cu Marte, formand o Piramida pe semne de Foc cu Jupiter din Leu si cu Uranus retrograd si Nodul Sud din Berbec. Focul purifica sau distruge. De modul in care gandim si actionam, de sistemul nostru de valori la care ne raportam, de filosofia noastra de viata, de capacitatea de a ne mentine in echilibru, depinde ce calitate a Focului vom pune in miscare. Putem sa distrugem tot ce am cladit pana acum, sa actionam impulsiv si lipsiti de discernamant sau putem sa ardem rand pe rand, pe masura ce apar, aspectele disfunctionale din personalitatea noastra, restabilind echilibrul. Putem insa exagera anumite calitati, cazand astfel in capcana vanitatii.

Cu toate acestea curajul nu ne lipseste, filosofia de viata se poate schimba, bucuria de viata poate fi recastigata.

Note tehnice

Perioadele de mers in gol ale Lunii:

 • 1 sept. 18:40 – 20:17
 • 3 sept. 21:06 – 4 sept. 1:15
 • 5 sept. 18:08 – 6 sept. 2:59
 • 7 sept. 20:19 – 8 sept. 2:47
 • 9 sept. 22:10 – 10 sept. 2:33
 • 11 sept. 3:58 – 12 sept. 4:17
 • 13 sept. 16:31 – 14 sept. 9:26
 • 16 sept. 5:05 – 18:24
 • 18 sept. 21:38 – 19 sept. 6:10
 • 21 sept. 7:33 – 8:54
 • 23 sept. 15:15 – 24 sept. 6:59
 • 26 sept. 15:39 – 17:29
 • 28 sept. 23:31 – 29 sept. 1:50

Aspectele exacte Luna-Soare:

 • Sextil: 18 sept. ora 21:38, gr. 26 Ra/Fe si 29 sept. ora 13:10, gr. 7 Sa/Ba.
 • Careu (primul si ultimul patrar): 2 sept. ora 14:11, gr. 10 Sa/Fe si 16 sept. ora 5:04, gr. 24 Ge/Fe.
 • Trigon: 4 sept. ora 21:44, gr. 13 Ca/Fe si 13 sept. ora 16:30, gr. 21 Ta/Fe.
 • Opozitie: 9 sept. ora 4:38, gr. 17 Pe/Fe.
 • Conjunctie: 24 sept. ora 9:13, gr. 2 Ba.

Ingresul Lunii in zodii:

Scorpion/Sagetator – 1 sept. si 26/28 sept., Capricorn – 4 sept., Varsator – 6 sept., Pesti – 8 sept., Berbec – 10 sept., Taur – 12 sept., Gemeni – 14 sept., Rac – 16 sept., Leu – 19 sept., Fecioara – 21 sept., Balanta – 24 sept.