Fara cuvinte sau dreptul la replica al semnelor de apa

Imagine de Cristiana Tanase
Imagine de Cristiana Tanase

Cand ne propunem analiza semnelor de apa, este bine sa tinem minte ca vom apela la un artificiu care in cele din urma va trebui abandonat. Pentru ca abia dupa aceea s-ar putea sa devenim capabili de a le prinde cu adevarat esenta in noi.

Incercand sa disecam mecanismele reunite in aceste semne, in minte ne vor veni observatii, pe hartie vom nota cuvinte. Vom face liste si descrieri, le vom stabili intre anumite granite alternativele comportamentale, ne vom comunica poate concluziile. Si, daca nu uitam ce ne-am promis de la inceputul acestei munci, vom vrea sa fim autentici in intelegerea noastra si va trebui sa renuntam la toate aceste artificii care apartin, de fapt, semnelor de aer: distanta, teorii, ratiune si cuvinte multe.

Agoniseala in pareri a observatorului obiectiv, ceea ce credem ca am priceput despre lumea semnelor de apa – ne vom elibera mintea de acest continut. Iar cand vom fi indeajuns de curajosi, vom pasi in gol, ne vom lasa comutati in interior inspre acel mod de a percepe prin stari si emotii, vom simti – si-atat – ceea ce poarta cu sine acel moment oarecare si atunci vom putea spune ca da, ne-am apropiat in intelegere de miezul unui semn de apa.

In acelasi timp, este bine sa evitam listele cu ce simte fiecare dintre aceste semne in parte. Mai precis, s-au creat in jurul lor unele sinteze simpliste, de unde aflam ca Racul ar fi specializat exclusiv pe iubirea materna, Scorpionul pe frici si abisuri emotionale, Pestii pe compasiune universala. Insa o corecta departajare intre segmente zodiacale nu ar trebui sa presupuna eliminare, ci doar recunoasterea lentilei prin care este perceputa existenta pe fiecare dintre aceste segmente in parte. Ceea ce reunim generic intr-un semn astrologic reprezinta procese prin care mintea se deschide si atentia capata focusare spre o perspectiva specifica asupra vietii in intregul ei, nu fragmentat. Daca miza intruparilor noastre ar fi o intelegere tot mai precisa a ceea ce experimentam, cu ce tip de cunoastere s-ar intoarce dupa o viata pe Pamant constiinta impregnata aici cu energia unui anumit semn din zodiac?

De aceea, mai degraba decat a specula ce simte un semn de apa este mai relevant cum o face, care este strategia lui specifica de abordare a realitatii cu care se confrunta. Aceste semne beneficiaza in mod egal de deschidere instantanee spre intreaga, infinita gama a impresiilor subiective si starilor sufletesti. Ce prinde din atmosfera intr-o clipa anume un semn de apa este dificil de preconizat, insa pentru a intra pe frecventa lui ii putem totusi observa stilul de raportare la ceea ce simte si care ar fi, fata de celelalte unsprezece arhetipuri, varianta sa specifica de cunoastere a vietii.

Racul este primul semn din cercul zodiacal care constata emotia, devine constient ca simte si va gestiona sfera emotionala de pe pozitia starile mele, incercand sa isi gestioneze autoprotector vulnerabilitatea care insoteste acest mod de perceptie. Regasindu-se expus direct la fenomenul emotiilor proprii, le abordeaza retras intr-un spatiu intim, restrans. Acolo il vom afla preocupat de impresiile subiective care apar in interiorul lui sau de ale celor din apropiere si va lansa, in acelasi perimetru, curenti emotionali catre acestia. Rezumand, omul de tip Rac recunoaste emotiile in el si in ceilalti, iar aceasta este intelegerea cu care se intoarce imbogatit in mod caracteristic din experientele sale.

Al doilea semn de apa, Scorpionul, activeaza in psihic capacitatea de a simti cu intensitate. Intra incisiv in acea stare, ramane fixat pe ea pana o consuma in intregime si ajunge, daca se lasa purtat de instinctul sau natural de purificare, ca trecand prin intuneric sa o transforme in sublim. Adesea, Scorpionul isi proiecteaza emotiile in raport cu o alta persoana, un partener semnificativ cu care formeaza, indiferent de tipul relatiei si trairilor iscate, o noua celula. Altfel spus, Scorpionul face din doi unul si pe acest teren isi creeaza circumstante pentru a simti penetrant, dupa principiul totul sau nimic. Prin exercitiul sau, constiinta-Scorpion ajunge sa cunoasca fiecare emotie in parte in tot spectrul tonalitatilor ei, dinspre adancuri abisale pana la inaltimile cele mari.

Ce-ar mai ramane de descoperit pe teritoriul proceselor de apa dupa angajamentul la intensitate al Scorpionului?

Din exterior, starile emotionale ale Pestilor sunt percepute de multe ori ca disipate, nepersonalizate, prea vagi, imprastiate fata de un centru. Din interior, acest semn acceseaza tot zona profunda a impresiilor sufletesti, dar strategia lui este mai putin evidenta (chiar si lui insusi) si de aceea este confundata adesea cu haosul. Pestii se deplaseaza subtil in spatiul dintre stari, sunt preocupati de comutarea de pe un plan emotional pe altul, observa ca se simt in mai multe feluri in acelasi timp, surprind acest lucru si in alti oameni. Mai mult, lipsiti de granite solide, preiau starile celorlalti si ajung sa inteleaga cum aceeasi secventa emotionala se simte diferit in functie de sisteme (personalitati) diferite. Cu sau fara intentie constienta, Pestii intra in contact cu durerile si fricile tuturor, dar si cu tot ce se poate simti intre aceste doua extreme. Iar cunoasterea lor este una de sinteza, o cronica detasata a emotiilor care se pot experimenta intr-o viata de om. Un bun punct de pornire spre simtiri noi, din alte lumi, pe care le aduc cu ei inapoi aici si le introduc in circuit, spre a fi, candva, recunoscute de un Rac, disecate si asimilate complet de un Scorpion…

CRISTIANA TĂNASE

cristiana-tanase-autor