Replica planetelor retrograde

Cristiana Tănase

Îmi amintesc că, pe la primele descinderi în teoria astrologică, întâlneam adesea sugestia că planetele retrograde semnifică din punct de vedere karmic lecţii neduse până la capăt, erori ce se cer acum corectate, reluări problematice de situaţii incomode. Mai ales Saturn prins în retrogradare părea chiar îngrijorător, categoric încadrat în clişeul său de malefic.

Alteori, dacă nimeream părerile unor astrologi mai schematici şi concentraţi pe esenţe, rămâneam cu impresia că oricum sunt atâtea informaţii complexe în simpla combinaţie planetă-semn-casă-aspecte, încât retrogradarea aproape că e ceva de nişă, ce poate fi lăsat deoparte la primele sute de observaţii pe marginea unei hărţi natale.

În timp, am mai descoperit şi alte opinii mai atrăgător argumentate despre planetele retrograde şi am întâlnit diverşi nativi cu astfel de configuraţii care mi-au confirmat, combătut sau completat impresia despre retrogradări.

Aş considera, mai întâi, că o planetă retrogradă este bine de privit ca orice altă geometrie dintr-o hartă, şi anume ca fiind neutră în adâncul său. Se poate traduce prin manifestări negative, pozitive sau pur şi simplu medii din punct de vedere calitativ; poate fi transformată într-un avantaj sau într-un dezavantaj; poate fi trăită conştient şi creativ sau poate fi experimentată relativ inconştient; o putem trăi noi pe ea sau ne poate trăi ea pe noi.

Personal, nu am descoperit până acum că planetele directe nu ar avea propriul posibil conţinut problematic, aşa că nu mă grăbesc să rezum o planetă retrogradă ca indicator absolut al unor greşeli în vieţi anterioare, dacă ar fi să pornim de la ideea de reîncarnare. Aşa cum, raportat la viaţa aceasta, o planetă retrogradă poate fi un loc creativ din psihic, de ce să nu acceptăm că ea poate indica manifestări pozitive pe firul karmic?

Pornind de la interpretările unor astrologi concentraţi pe posibilităţile evolutive ale astrogramelor noastre şi confirmându-mi-le prin propriile experienţe, consider acum că o planetă retrogradă indică în primul rând o inversare a direcţiei sale obişnuite de manifestare, o interiorizare a funcţiei reprezentată de planetă, ceea ce permite conştiinţei să modeleze acea funcţie de pe poziţia unui observator detaşat. Este ca şi cum, în loc să te concentrezi pe ce faci cu acea planetă în viaţa ta exterioară, “te uiţi” la ea în timp ce ea însăşi se analizează pe sine şi munceşte într-un plan interior la fel de vast ca acel al lumii din afară. Pare că se izolează de exterior şi se concentrează pe autoevaluare.

Am întâlnit mulţi oameni cu Mercur retrograd care îşi scanează foarte atent propriile mişcări psihice, se gândesc şi regândesc într-un mod atipic cum să îşi formuleze gândurile în cuvinte, ce să spună şi ce nu. O planetă retrogradă parcă te cheamă spre multă introspecţie, te forţează să o supui unei revizii temeinice şi să nu o laşi să funcţioneze din virtutea inerţiei, după stilul general care este la modă printre oameni la un moment dat.

De multe ori o planetă retrogradă poate conduce spre puncte de criză tocmai din această originalitate şi distanţă luată faţă de “efectul de turmă”. Dar e la fel de onest să remarcăm şi că, într-adevăr, uneori, se poate pune de-a curmezişul într-un mod nejustificat, întortocheat, absurd.

Dincolo de extreme, retrogradarea pare să aducă la modul general o anume timiditate sau neîncrederea în forţele personale în ceea ce priveşte planeta respectivă. O neîncredere subiectivă, desigur, pe care o elucidăm în timp, pe măsură ce traversăm diverse situaţii de viaţă în aria de manifestare a planetei.

De exemplu, Mercur retrograd la naştere tinde să se limpezească odată cu intrarea sa în mers direct în harta progresată. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte planete, însă, întrucât perioadele de retrogradare a lui Mercur sunt cele mai scurte, revenirea sa în mers direct în progresii la o vârstă tânără a nativului este, în general, mai frecventă decât în cazul celorlalte planete.

Sunt interesant de urmărit şi aspectele dintre o planetă retrogradă şi una directă. Am observat, de pildă, că Saturn retrograd în aspect cu Venus directă tinde să aducă acele reluări şi reevaluări specifice retrogradării şi în relaţii, chiar dacă poziţia lui Venus este directă. Dintr-o altă perspectivă, se mai poate observa şi că o planetă retrogradă pare că este într-un proces de curăţare, căci pauza aceea pe care şi-o ia de la alinierea general acceptată social este un prilej de identificare şi eliminare a obiceiurilor ineficiente în ceea ce o priveşte.

Reticenţa lui Marte retrograd de a se afirma negândit şi spontan poate ajuta nativul să îşi construiască un stil nou, liber, interesant şi pozitiv de acţiune. Sigur, nimic nu garantează că acesta va reuşi să dea soluţii fructuoase acelor combinaţii, dar nici planetele directe nu sunt sortite neapărat succesului.

Câteva exemple cotidiene. O prietenă cu Mercur retrograd în conjuncţie cu Saturn direct a învăţat foarte mult pentru un examen greu anul acesta. Examenul s-a dat pe Satrun retrograd în tranzit, ea l-a picat şi s-a folosit de acest prilej pentru a medita la faptul că, la urma urmei, şi dacă l-ar fi promovat ar fi obţinut doar un titlu, o avansare ierarhică (Saturn) simbolică. Nu a regretat efortul mental, însă în adâncul sufletului întâmplarea i-a retrezit temeri şi neîncrederi în propria inteligenţă (Mercur retrograd).

Apoi, după revenirea lui Saturn în mers direct, s-a creat pentru ea o conjunctură neaşteptată în care a avut de susţinut un alt examen pentru obţinerea unui loc de muncă tentant. Examenul a avut loc pe Mercur retrograd, aşa cum îl are ea în harta natală, iar materia învăţată pentru primul test a făcut într-atât diferenţa, încât a fost singura candidată care a obţinut o notă de calificare pentru ocuparea postului respectiv. Astfel, Mercur retrograd în tranzit pare că i-a fost favorabil şi a creat o revenire a circumstanţelor ce i-a avantajat propriul Mercur natal.

O altă prietenă are Venus retrograd în Fecioară în harta natală şi se confruntă constant cu dificultatea de a evalua ce îşi doreşte cu adevărat, ce îi place foarte mult, ce ar bucura-o. Această tatonare devine foarte vizibilă în luna cadourilor sau de ziua ei, când “trebuie” să primească ceva ce i-ar face plăcere. Am observat şi că, pusă în faţa unui cadou deja ales de ceilalţi, de multe ori îl respinge iniţial pentru ca ulterior să înceapă să îl îndrăgească. Uneori această nemulţumire şi indecizie o incomodează pe ea, îi incomodează şi pe ceilalţi, însă nu este de neglijat aspectul pozitiv de a nu se pierde în plăceri şi dorinţe superficiale, de a elimina din jur obiectele pentru care nu simte cu adevărat încântare.

Aşadar, resursele interioare semnificate de planetele retrograde pot fi incredibil de abundente. O planetă retrogradă poate trezi aparent de nicăieri daruri native deosebite. Condiţia este să învăţăm să ne depăşim neîncrederea în noi înşine pe culoarul acelei planete şi să respectăm retrogradării stilul aparte de lucru.

Cristiana Tanase

Cristiana Tănase