Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în aprilie 2015

Luna în creştere 1-4 aprilie

Începutul lui aprilie găseşte Luna în Fecioară, în conjuncţie cu Lilith, în opoziţie cu Neptun, în relaţie armonioasă cu Pluton, dar tensionată cu Saturn retrograd din Săgetător. Am putea spune că Prier pune premisele unui demers de purificare profundă a modului de gândire, a credinţelor de toate tipurile. Este prezentă nu doar teama de schimbare, cât şi o tendinţă spre ipohondrie, având manifestări psihosomatice variate. Cine este cât de cât atent la mesajele corpului său, poate identifica mesajele venite din inconştient.

Foto: Eddi van W.
Foto: Eddi van W.

Vindcările pot să apară în cazurile persoanelor care au reuşit să schimbe nu doar atitudinea faţă de propria viaţă, cât mai ales modul de raportare la aceasta. Sau, cum s-ar spune în limbaj popular, „a devenit altă persoană”. Această schimbare include un alt mod de a trăi propriile emoţii, de a purifica sufletul de cele negative, nu prin negare, intelectualizare şi refulare, ci prin înţelegerea cauzelor care au dus la apariţia lor. Primind suportul plutonian şi neptunian, Luna împreună cu Lilith favorizează reamintirea experienţelor traumatizante, în contexte aparent banale.

Munca susţinută în scopul vindecării nu presupune epuizare, nici fizică nici mentală, ci, dimpotrivă, o concentrare asupra capacităţii de a înfrunta propriile dureri sufleteşti, izvorâte cel mai adesea din ambivalenţa sentimentelor pe care omul o are în relaţie cu cei apropiaţi.

Luna Plină în Balanţă – 4 aprilie

Opoziţia luminariilor la grad perfect se formează la ora 15:04, ora României, pe casele III-IX, adică Axa Cunoaşterii, a relaţiei Discipol – Mentor şi a călătoriilor. Uranus, Mercur, Jupiter retrograd din Leu şi casa a XII-a a momentului, dar şi Pluton din Capricorn, amplifică influenţa acestui eveniment astrologic. Cu Luna în Balanţă devin evidente caracteristicile relaţiilor pe care le avem cu cei din jur. Pot fi depistate cu uşurinţă ataşamentele bolnăvicioase, dar şi cele sănătoase care leagă persoanele între ele, care stau la baza relaţiilor. Cu Soarele în casa a IX-a, în conjuncţie la orb de 2 grade cu Uranus şi la orb de 6 grade cu Mercur, poate indica iminenţa unor separări de anumite figuri importante, investite cu rol de profesor, îndumător sau mentor. Este posibil ca multe dintre acestea să fie în urma unor conflicte care mocnesc de mai multă vreme, dar care nu au găsit momentele optime pentru exprimare.

Schimbul de replici poate fi, în unele cazuri, agresiv, încărcat de reproşuri şi acuze. Pot deveni evidente tendinţele de manipulare şi supunere ale celor aflaţi în poziţie de superioritate.

Există însă şi situaţii în care fie separarea este una care, deşi însoţită de tristeţea specifică despărţirilor, nu este însoţită de conflict, şi astfel duce la o reechilibrare emoţională a persoanelor la nivel individual, fie este una în care mentorul recunoaşte supremaţia valorică a discipolului, situându-l pe o poziţie de egalitate.

Ascendentul în Leu poate arăta o izbucnire a orgoliilor, o nevoie de recunoaştere a valorii personale, şi a iubirii de Sine. Pluton în casa a V-a a momentului, amplifică tendinţele de grandoare, teama de a iubi şi implicit de implicare afectivă într-o relaţie intimă. Relaţia tensionată pe care o are cu opoziţia Lună-Soare, poate să scoată în evidenţă dificultăţile pe care cineva le întâmpină în relaţii, în nevoia de detaşare sau, dimpotrivă, de implicare, dar şi angoasele legate de propria identitate în raport cu persoana iubită. Unii pot realiza că au încercat prea mult să satisfacă dorinţele celuilalt, în timp ce alţii, mai rar, pot deveni conştienţi de modul în care au încercat să subjuge şi să folosească calităţile celui de lângă el pentru propria glorie.

Ar mai fi de adăugat faptul că relaţiile sunt supuse unor modificări de profunzime, şi este necesar să se întâmple aşa, întrucât aceasta este chemarea „Destinului”, adică de a restabili echilibrul de forţe implicate. Orice atitudine, diferită de cea matură, va atrage după sine, după cum este şi normal, probleme în cadrul relaţiilor de cuplu sau profesionale.

Chiar dacă acestea sunt prezente de mai multă vreme, evenimentele, conjuncturile exterioare pot declanşa o schimbare care nu părea posibilă până acum.

Luna în descreştere. 5-18 aprilie

În acest interval Luna parcurge sectorul de Zodiac cuprins între Balanţă şi Berbec, formând mai multe aspecte cu celelalte planete, aspecte armonioase sau tensionate, menite să anime viaţa emoţională a omului, chiar dacă intensitatea trăirilor pare să fie diminuată.

Primele zile stau sub influenţa opoziţiilor pe care Luna, din Scorpion, le formează cu Marte şi respectiv Venus din Taur, zile în care senzorialitatea este în slujba instinctelor. Ceea ce vine din interiorul fiinţei şi este trăit ca o nevoie inexplicabilă, poate duce la comportamente care sporesc necesitatea satisfacerii unor plăceri personale, fie ele culinare, olfactive sau sexuale. Cuadratura pe care Luna o formează cu Jupiter retrograd din Leu poate duce la o manifestare egoistă, orgolioasă, dăunătoare a aşteptărilor personale, precum şi la tendinţa de a pretinde celor din jur să se comporte sau să acţioneze după cum li se cere.

Pe 8 aprilie Luna se află în Săgetător, în conjuncţie cu Saturn retrograd. Împreună sunt implicaţi într-o Piramidă pe semne de Foc, şi într-un aspect de Zmeu cu Axa Nodurilor lunare. Această imagine de ansamblu sugerează o amplificare a motivaţiilor personale şi a voinţei de a modifica principiile individuale, filosofia de viaţă, pentru o mai bună integrare în grupurile de interes. Nevoia de apartenenţă la un grup care să corespundă valorilor şi credinţelor personale este prezentă, intensă şi împinge din interior individul să îşi adapteze modul de gândire şi de acţiune.

Relaţia tensionată pe care Luna şi Saturn o au cu Neptun din Peşti poate sugera importanţa abandonării tendinţelor de idealizare sau de refugiere în fantasmă şi reverie. Dacă este dificil acest demers, cel puţin în cazul persoanelor obișnuite cu anumite tipuri de practici spirituale, este necesară, totuşi, o mai bună implicare în testarea realităţii, astfel încât să nu se piardă contactul cu lumea exterioară. Cu alte cuvinte, pentru a evita apariţia îndoielii şi implicit a scăderii încrederii în sine, să se ceară un feed-back în cazul acţiunilor care privesc activitatea de zi cu zi. Întrucât există pericolul neînţelegerilor, este bine să se ceară cât de des permite contextul, confirmarea faptului că lucrurile au fost pe deplin înţelese.

Pe 11 aprilie Luna se află în exil în Capricorn, în conjuncţie cu Pluton, şi în careu cu Axa Nodurilor Lunare. Lucrurile par să nu fie foarte simple, întrucât, deşi Destinul în Balanţă cere flexibilitate şi echilibru, accentele cad pe zodii de Pământ şi Foc, care duc la izbucniri neaşteptate sau rigiditate în abordarea unor probleme, în special cele care vizează autoritatea. Respectarea unor planuri, atingerea unor obiective, pot fi îngreunate de evenimente surpriză, generate de factorul uman. Neatenţia, grabă, nerăbdarea, încăpăţânarea, intoleranţa sunt o parte dintre piedicile care pot să apară. Un alt pericol posibil este cel al supra-solicitării, a efortului fizic şi psihic depus, fie în condiţii precare, fie sub presiunea timpului, care poate avea ca efect o oboseală cronică.

12 aprilie, zi în care Luna intră în Vărsător, de unde formează o relaţie armonioasă cu Venus proaspăt intrată în Gemeni, este o zi care poate aduce multe sentimente de bucurie şi fericire, cu motiv concret sau fără. Starea generală poate fi una de eliberare şi de relaxare. Sunt favorizate întâlnirile cu prietenii, schimburile de idei, conversaţiile pe orice teme. Simţul umorului este accentuat şi, există înclinaţia spre destindere şi abandonare a unor griji. În ziua următoare Luna este în opoziţie cu Jupiter, revenit în mişcare directă în Leu, împreună cu care influenţează iniţiativa, jocul şi iubirea. Poate nu toate dorinţele prind viaţă şi se concretizează, dar cel puţin renaşte speranţa. Există însă o tendinţă spre conservare a energiilor, indicată de Marte din Taur, care fiind slab aspectat, tinde să izoleze de realitatea exterioară acele aspecte care par să fie în pericol de a fi pierdute, abandonate. Teama de dizolvare, de disipare poate duce la o încrâncenare interioară în ceea ce priveşte aspectele care sunt trăite ca fiind vitale, precum siguranţa materială.

15 şi 16 aprilie sunt zile în care Luna tranzitează Peştii, oferind posibilitatea unei relaxări complete. Nu doar că sunt favorizate practicile de natură spirituală, ci creşte şi capacitatea de iertare, precum şi cea de vindecare, prin conştientizarea şi asumarea responsabilităţii personale.

Luna Nouă în Berbec – 18 aprilie

Conjuncţia luminariilor se formează la ora 21:56, ora României, în casa V a momentului, cu Ascendentul în Scorpion. Este un eveniment astrologic care vizează iubirea, relaţia cu copiii şi creativitatea. Dinamica acţiunii este mai mare şi orientată spre individualiare şi exprimare asumată a nevoilor personale. Instinctele capată forţă şi tind să fie exprimate într-un mod brutal, agresiv. Capacitatea de a le înţelege sensul poate da nota pozitivă sau negativă agresivităţii, adică dacă este orientată spre îndrăzneală sau spre distructivitate. În această din urmă situaţia, cele mai periculoase sunt situaţiile în care agresivitatea este întoarsă către propria persoană, manifestându-se fie prin implicarea necontrolată în acţiuni periculoase, precum sporturile extreme, fie prin furie nemanifestată.

Luna în creştere 19-30 aprilie

În acest interval Luna parcurge zodiile de la Taur la Balanţă, formând în prima zi o conjuncţie cu Mercur şi Marte, un trigon cu Pluton retrograd din Capricorn şi o cuadratură cu Jupiter din Leu. Am putea spune că este o zi a răsfăţului, dar care, scăpat de sub control, poate avea consecinţe neplăcute. Adică, satisfacerea fără măsură a simţurilor, în funcţie de particularitatea lor, poate duce la exces alimentar, reacţii alergice sau expunerea la stimuli vizuali şi auditivi neplăcuţi, doar de dragul de a păstra siguranţa precară oferită de o anumită relaţie afectivă. Cu alte cuvinte, dorinţa de a face cuiva pe plac, poate duce pe cineva în situaţia de a accepta lucruri care nu îi fac plăcere.

Pe 21 aprilie Luna se află în conjuncţie cu Venus în Gemeni, în relaţie armonioasă cu Axa Ndourilor Lunare. Pare să fie o zi favorabilă comunicării şi relaţionării. Conversaţiile, indiferent de gradul de consistenţă, sunt o sursă de bucurie. „Cafelele” băute în oraş au mai degrabă o valoare emoţională, mai ales dacă sunt un motiv bun de a revedea şi a relua relaţiile cu persoane dragi din copilărie. De asemenea sunt favorizate călătoriile scurte, curiozitatea şi setea de informaţie.

Două zile importante mai sunt 23 şi 26 aprilie când Luna se află în domiciliu şi în relaţie tensionată cu Axa Dragonului, apoi trece în Leu în conjuncţie cu Jupiter şi cu Iunona, şi în relaţie armonioasă cu aceeaşi Axă. Pe 23 aprilie, pot să apară conflicte în sânul familiei, în special în cazul persoanelor care îşi simt ameninţată siguranţă emoţională, spaţiul intim. O solicitare de participare la evenimente de familie, ar putea fi percepută ca fiind constrângătoare, iar obligativitatea de a onora anumite invitaţii poate fi urmată de creşterea unor frustrări.
Cea de a doua dată menţionată, în schimb, este optimă pentru cereri în căsătorie, pentru legalizarea unor relaţii sau pentru apariţia unui copil. De asemenea, sunt favorizate actele de creaţie şi contextele în care fiecare îşi poate manifesta creativitatea. Este o zi bună pentru exprimarea sentimentelor, pentru gesturi de tandreţe şi pentru joacă. Singurele neajunsuri care pot să apară sunt cele ce ţin de incapacitatea de a pune în valoare calităţile persoanei iubite, într-un mod lipsit de superficialitate, care să nu fie steril.

Pe 28 aprilie Luna formează împreună cu Soarele din Taur şi cu Pluton retrograd din Capricorn o Piramidă pe semne de Pământ, aspect care stă la baza formulării unor proiecte, a unor obiective, precum şi la realizarea programelor care să transforme ideile în realitate. Nevoia de concret este accentuată şi poate determina ca şi cea mai idealistă persoană să îşi dorească să obţină rezultate palpabile. Este, de asemenea, un aspect bun pentru dobândirea unor calităţi specifice pământului, cum sunt seriozitatea, determinarea, capacitatea de asumare a unor angajamente şi responsabilităţi. Important este să se descopere beneficiile imediate şi pe termen lung, beneficii ce ţin de siguranţa personală, de starea de bine şi de vitalitate.

Finalul lui Prier găseşte Luna în Balanţă, cu promisiunea unei vieţi sociale intense, a îmbunătăţirii vieţii relaţionale şi nu în ultimul rând, cu o mai mare înclinare spre negociere şi diplomaţie.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor