Eclipsa de Lună, 5 iunie 2020

Nu putem construi o lume nouă, cu credințe vechi, expirate, cu fanatism, dogmatism și intoleranță. Iată o parte din mesajul pe care eclipsa de Lună de pe 5 iunie îl are pentru noi.

Luna în Săgetător se află în opoziție cu Soarele din Gemeni, dar și cu Venus, care este în mers aparent retrograd. Toate aceste corpuri cerești se găsesc însă și în cuadratură cu Marte, planetă care devine astfel vârful unei configurații numite Careu în T în semne Mutabile. Opoziția Soare – Lună, are loc în casele VI – XII din harta momentului, însoțind axa nodurilor lunare (NN în Gemeni – NS în Săgetător).

Energiile extrem de tensionate și tensionante ale acestei eclipse ne somează să eliminăm acele credințe care ne separă de ceilalți, acele convingeri care conduc la segregare, la conflict ideologic sau de oricare altă natură. În loc să ne izolăm (casa XII) fiecare cu adevărul său, poate că ar merita să facem o încercare de a contribui la un Adevăr mai mare, valabil pentru toți sau măcar în care să încăpem cu toții, în care să ne simțim confortabil unul cu celălalt, diferiți, dar împreună. Pentru că înțelepciunea Săgetătorului vine din capacitatea de a reconcilia animalul și omul din natura sa, cunoașterea intuitivă cu cea tradițională, din cărți, să spunem, reforma și tradiția.

Este un moment foarte bun pentru a ne împrospăta filosofia de viață și religia interioară cu informații noi și verificate în practică, în viața de zi cu zi, dând curs energiei Soarelui și Nodului Nord în Gemeni și în casa VI. Este momentul să ne punem întrebări, să dialogăm mai mult și să ne contrazicem mai puțin. În primă fază, răspunsul la nou vine prin prisma a ceea ce știm sau credem că știm, prin prisma filosofiei de viață anterior construite, a unor mituri personale cu care venim poate din copilărie. Flexibilitatea semnelor mutabile ar putea să ne vină în ajutor în acest sens, dar numai dacă suntem capabili să permitem conștient transformarea, purificarea interioară.

Opozițiile de la baza acestui careu în T indică provocări relaționale atât timp cât nu înțelegem să optăm cu smerenie (Fecioara) pentru valori comune (casa VIII), ci să ne concentrăm fiecare spre idealurile și valorile proprii (Marte în conjuncție cu Neptun în Pești și în casa II).

Nevoia emoțională inconștientă (Luna) de a ne raporta permanent la ceea ce știm deja, la tipare subconștiente (casa XII)- care au devenit un adevărat panteon interior- și voința conștientă (Soarele) de a învăța ceva nou (pentru că altfel viața noastră obișnuită nu mai poate funcționa) se află în conflict. Acest conflict este preluat de Marte, aflat într-un semn mai puțin favorabil energiei sale. De aici și până la nervozități și frustrări, la lipsă de acțiune și filosofări nesfârșite, fără rezultat, nu e decât un pas. Poate că ne-am dori, de fapt, să ajungem la o lume ideală a prosperității fără să schimbăm prea multe, fără prea mult efort, ci doar visând (Marte cu Neptun în Pești). Or Soarele din casa VI ne trimite la muncă, la pus mintea la contribuție.

Echilibrarea unui Careu în T se face cu integrarea calităților semnului opus focarului, în cazul de față acesta fiind Fecioara, plasată în casa VIII. Mercur, guvernatorul său, se află în Rac, în casa VII. Iată, deci, că ceea ce credem ar trebui să genereze grijă, empatie, capacitatea de a relaționa de la suflet la suflet conciliind raționalul și emoționalul, subiectivul și obiectivul, ar trebui să construiască punți, relații.

Din altă perspectivă, această eclipsă de Lună poate dezgropa brusc sau agrava conflicte religioase și ideologice vechi și poate activa în subconștientul individual și colectiv răni legate de credințe religioase, spirituale, umbrele superiorității unei religii față de alta, teama față de ceea ce este străin. Rămâne de văzut cum se va oglindi acest lucru pe fondul conflictului izbucnit în America, spre exemplu, dar și din forurile noastre interioare spre exterior, în încercarea sau poate refuzul de a ne adapta la condiții noi de viață, de muncă, de relaționare și de învățare.

Ada Cocos

Ada Cocoș
Redactor-șef