Taurus Anima
Mickey Mouse
Foc interior sau baterie interioară?
Este dimineaţă. Te trezeşti şi te îndrepţi spre sobă ca să faci focul. Pentru o cafea sau pentru un ceai, sau pur şi simplu pentru căldură. Dar este nevoie să faci un foc şi în forul tău interior. Te gândeşti aşa: „începe o nouă zi, o nouă aventură a existenţei, un prilej de a adăuga ceva Universului – este timpul să salvăm lumea din nou, este timpul <<să punem ceva pe masă>>”. În interiorul tău, faci focul trezind imaginea eroului din tine însuţi. Dacă nu eşti Mickey. Dar dacă eşti Mickey, te trezeşti mult mai simplu. Zâmbeşti natural, pentru că apreciezi că existenţa este un proces natural, cu o bună dispoziţie ataşată din partea casei (a se înţelege: din partea Universului). Oare-oare-oare, momentul de iluminare a lui Buddha nu a coincis cu renunţarea la complexitatea usturătoare a vieţii care invadează mintea noastră şi implicit cu reîntoarcerea la o religie a simplităţii naturale?
Începuturile
Da, Mickey al nostru este un Tăuraş simpatic, „născut” în data de 15 mai 1928. Este vorba despre data lansării desenului animat „Plane Crazy” în care a apărut prima oară celebrul şoricel.
Specialiştii spun că Mickey este cea mai umană figură din istoria desenelor animate. El nu este un erou, ci un simbol al omului obişnuit. Un John Doe din lumea desenelor animate. El nu îşi deschide pleoapele dimineaţa cu nevoia de a trezi imaginea eroului în el însuşi, pentru că pur şi simplu nu are nevoie de aşa ceva. Mickey este mulţumit cu el însuşi şi se află întotdeauna în armonie cu el însuşi. Pentru el, nu există interior şi exterior, nu există „eu însumi” diferit de „imaginea arătată lumii”: Mickey este întotdeauna egal cu el însuşi. Este de invidiat câtă armonie există în el, cu câtă armonie lucrează şi cu câtă naturaleţe îşi exprimă sentimentele, chiar şi în situaţii buclucaşe.
Taurul, sub raze X
Este timpul să-l punem pe Mickey – şi implicit, zodia Taurului – sub nişte raze X. Am observat că funcţionarea lui Mickey nu se bazează pe existenţa unui foc interior de natură spirituală, ci el dispune de nişte „baterii” interioare excelente. Se pune întrebarea: unde şi când s-au încărcat aceste baterii, atât de bine? Dacă admitem ideea că istoria omenirii se suprapune peste perioade guvernate succesiv de zodiile Berbec, Taur, …, Peşti, atunci cea simbolizată de Taur reprezintă un moment de frânare şi relaxare, cel puţin după tumultul perioadei iniţiale, aflată sub oblăduirea Berbecului. Universul funcţionează conform principiului plămânilor: după faza de inhalare, trebuie să urmeze una de exalare. Perioada iniţială a fost una foarte activă şi experimentală, conform simbolismului zodiei Berbec. Intensitatea acestei zone temporale a generat multă tensiune şi a fost nevoie de o reechilibrare. Drept urmare, perioada Taurului a fost mult mai liniştită: fiinţele umane au învăţat răbdarea şi s-au delectat cu o îndestulare profundă, cel puţin în privinţa traiului în planul fizic. Corpul fizic uman a fost pus în funcţiune cu adevărat abia în această perioadă, cea precedentă fiind dedicată fazei de experimentare şi testare. Dacă fiinţa umană ar fi fost un autovehicul, atunci perioada Berbecului ar corespunde proiectării, fabricării şi testării, iar cea a Taurului ar fi bucuria ce ne cuprinde atunci când în sfârşit achiziţionăm o maşină nou-nouţă. Aceasta merge strună, totul luceşte şi funcţionează, iar un simplu gând spre ea ne umple cu o fericire totală.
Aşadar, bateria intrinsecă a Taurului provine din această impresie consistentă de îndestulare şi funcţionalitate care a caracterizat epoca Taurului. Buna dispoziţie a lui Mickey, zâmbetul lui inimitabil, mişcările sale armonioase, hărnicia lui şi determinarea sa neclintită – toate s-au născut din bogăţia acelei perioade. Taurii funcţionează conform matricii lui Mickey: evită să se erijeze în statutul de erou, lucrează cu hărnicie şi în armonie deplină, ies din bucluc prin umor şi simpatie. Ei îşi păstrează liniştea interioară chiar şi pe timp de furtună. Dacă restul zodiacului poate înnebuni din cauza lipsei de activitate, Taurul rămâne liniştit ca o stâncă (de exemplu, la o petrecere plictisitoare, în timp ce nativii celorlalte zodii încep să se simtă iritaţi după un timp din cauza faptului că nu se întâmplă nimic, Taurul – înzestrat cu o deosebită stabilitate interioară – îşi păstrează armonia).
Reversul medaliei
Există însă şi reversul medaliei. Chiar în primul desen animat în care apare – Plane Crazy – Mickey ne arată că dispune și de o latură a personalității sale mai puțin plăcută. La un moment dat cere un pupic de la prietena lui, Minnie Mouse; cum este refuzat, pe fața lui apare un rânjet furios și începe să se răzbune. Spectatorii l-au taxat imediat pentru această manifestare și drept urmare, desenul animat a devenit un eșec. Compania Disney a decis să cizeleze personalitatea lui Mickey și să inventeze o altă dată de naștere pentru el. Mickey apare a doua oară pe marele ecran în data de 18 noiembrie 1928, în desenul animat Steamboat Willie. Liniile care îl definesc devin mai dulci, sugerând că inclusiv personalitatea lui va fi caracterizată prin armonie, autodisciplină și stabilitate emoțională. Compania Disney decide să desemneze data de 18 noiembrie 1928 ca dată oficială de naștere a lui Mickey Mouse, conform personalității corectate la care s-a lucrat jumătate de an. Abia acum putem remarca la el însușirile caracteristice Taurului – paradoxal, într-un moment în care Soarele s-a aflat în Scorpion – iar când se născuse în Taur, personalitatea sa era încă sub semnul Scorpionului.
Concluzia de natură astrologică pe care o putem trage este următoarea: la strâmtorare, Taurul începe să manifeste defecte specifice Scorpionului: cruzime, răceală, gelozie. Lecția de învățat a axei Taur-Scorpion se definește printr-un citat remarcabil, de Charlie Chaplin: „ai nevoie de putere atunci când vrei să faci ceva dăunător – în toate celelalte cazuri, iubirea este suficientă”.
O altă față nevăzută a medaliei se datorează erodării imaginii lui Mickey Mouse. Într-o istorie de peste 80 de ani, este ceva greu de evitat: Mickey Mouse a ajuns sinonim cu banalitatea, cu calitatea slabă, cu conceptul de „caricatură a propriei persoane”. Există și o explicație astrologică: Taurul fiind un simbol al simplității și stabilității, Mickey este perceput ca o ființă care își refuză atât complexitatea psihologică, cât și nevoia de a evolua. Este cumva paradoxal că acest șoricel simpatic este pe de o parte un simbol al Americii, iar pe de altă parte este utilizat și în context de pamflet.
Mickey, în horoscopul tău
Omule, chiar dacă nu ai neapărat planete în zodia Taurului, acest semn se suprapune cu una sau două dintre casele tale astrologice. Poți verifica astfel în ce domeniu manifești constanță și stabilitate emoțională, care-ți permite să-ți păstrezi armonia cu o investiție energetică minimă și să ai un randament eficient. Atenție însă: același domeniu poate fi unul în care îți manifești personalitatea cel mai puțin, unde poți fi perceput ca o fiinţă banală.
Filozofia lui Mickey
Se spune că Mickey este cea mai umană figură printre protagoniștii desenelor animate, acceptând întâmplările buclucașe ale vieții cu sinceritate, seninătate și umor. Mickey păstrează vraja copilăriei, fiind convins că poate ieși din orice situație neplăcută cu puțină inventivitate, încredere în viitor și umor.
Astrologic vorbind, există două situații:
1) Ajungem în Taur dinspre Berbec: manifestăm însușirile Taurului în mod natural și riscăm ca simplitatea pe care o arătăm să fie percepută ca fiind plictisitoare și banală.
2) Ajungem în Taur dinspre Pești: renunțăm deliberat la complexitatea supărătoare a lumii, optând pentru simplitatea și puterea de concentrare specifică Taurului; astfel, păstrăm chintesența celorlalte zodii sub formă de înțelepciune și reușim să manifestăm calitățile Taurului printr-o abordare spirituală (ca Buddha Bob din serialul „Big Time Rush”).
Frumusețea se află în ochii privitorului: depinde cum îl percepem pe Mickey – în varianta 1 sau 2. Chiar dacă el apare relativ rar pe micile ecrane, merită să căutăm episoade nemuritoare cu el pe Youtube, în frunte cu “Croitorașul cel viteaz”, “Curățătorii de ceasuri” și “Constructorii de vapoare”.
FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct