Detalii

„Fleacurile dau perfecţiunea, iar perfecţiunea nu e un fleac!” Michelangelo Buonarroti

Atunci când o planetă intră în semn de Exil, de Cădere sau în mers aparent retrograd, frunţile se încruntă a îngrijorare, iar prevestirile întunecate înnourează cerul abstract al netului. Dar stau şi mă întreb uneori ce ne-am face dacă într-o zi toate planetele ar funcţiona la maximum, plasate în Domiciliu, Exaltare sau Trigonocraţie? Am fi capabili să gestionăm constructiv acest val de energie? Am fi capabili să lucrăm la maxim în sectoarele de viaţă semnificate de casele în care acestea se află? Ori poate că e mai bine când anumite planete sunt mai slabe pentru ca noi să avem timp să interiorizăm anumite sensuri, anumite lecţii (mai ales când o planetă e retrogradă), să le pricepem, să le identificăm în mod real şi funcţional în noi ca arhetip pentru a le putea utiliza constructiv în exterior.

Foto: theilr
Foto: theilr

Cred că de la aceste întrebări ar trebui să plecăm în luna august când marele benefic, Jupiter, pătrunde în Fecioară, semnul său de Cădere, iar Venus, micul benefic e în mers retrograd în Leu. E adevărat, Fecioara nu prea deţine instrumente de lucru care să-i placă marelui expansionist, mai ales după vizita sa prelungită prin Leu. Cred însă că dacă ne aşezăm cuminţi şi analitici la muncă, avem toate şansele ca pe perioada şederii lui Jupiter în Fecioară (un an) să descoperim toate detaliile care ne pot schimba perspectiva asupra lumii, dar mai ales asupra chestiunilor care ţin de muncă, sănătate sau de sectorul pe care îl activează Jupiter în harta natală a fiecăruia. Şi ca să căpătăm o perspectivă de-a dreptul salvatoare asupra situaţiei, să ne gândim că un an de-acum încolo nu mai sălăşluieşte necuratul în detalii, vorba zicalei, ci i-a luat locul Jupiter, beneficul nostru iubit. Desigur, e şi un preţ de plătit: muncă şi nu vorbe, flexibilitate, perfecţionare continuă, dedicare, subordonare ori muncă de echipă, pus în practică, nu declamaţii strălucitoare şi ordine împărţite altora. Pentru că aşa cum spunea titlul unui interesant articol despre leadership citit recent, „Cei mai buni lideri sunt servitori, nu regi”. Ca s-o dau şi-n basme, s-ar putea ca Jupiter al nostru, arhetip al Regelui şi al Liderului religios, să se simtă ca un prinţ devenit peste noapte cerşetor. Dar noi suntem cei ce vom câştiga în perspectivă dacă vom fi deschişi spre această nouă experienţă a lucrurilor mici şi importante, a începuturilor şi/sau demersurilor mai puţin spectaculoase, dar bine calculate şi organizate, a smereniei şi ajutorului/serviciului pentru altul.

Şi poate că ar fi de meditat la integritate şi integralitate, ţinând cont de aspectele pe care Jupiter le va creiona spre Saturn şi Neptun.

Umbra regalităţii prost înţelese poate rămâne însă deasupra noastră pentru că Soarele tranzitează Leul până pe 22 august, iar Venus retrogradează în acelaşi semn toată luna. Aşa că se pot ridica destul de acut probleme legate de individualitate, de exprimarea identităţii în relaţii, de valoare personală sau de valoarea pe care o acordăm celorlalţi. De meditat ar fi la mândrie şi generozitate, la modul în care acestea ne modelează relaţiile cu noi înşine şi apoi cu ceilalţi. Pentru că relaţiile cu noi înşine determină modul în care cheltuim, modul în care ne ocupăm de imaginea noastră, modul în care găsim loc celorlalţi în existenţa noastră.

Astfel, în loc să ne preocupe revendicările de la alţii, ar fi mai bine să revendicăm de la noi înşine latura romantică, iubitoare, suficient de iubitoare de sine cât să nu se disipe în altul, ci doar să-i ofere acea bucăţică unică pe care să n-o mai poată găsi în altcineva oricât ar căuta-o.

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor