Fulop LaszloZodii animate

Virgo Anima – câinele Pluto

PlutoCâinele Pluto

Câinele Pluto n-are nevoie de prea multă prezentare: este unul dintre cele 5 personaje marcante desenate de Walt Disney, alături de şoriceii Mickey şi Minnie, răţoiul Donald şi câinele Goofy. El “s-a născut” la 5 septembrie 1930, fiind un nativ Fecioară autentic.

Ce ne învaţă câinele Pluto despre Fecioare, altceva decât ştiam noi dinainte?

Pluto ne surprinde prin faptul că este un câine autentic – şi atât. El nu dispune de calităţi umane sau magice – compania Disney s-a mulţumit să-l definească ca fiind un câine obişnuit, aşa cum avem noi toţi în ogradă.
Astrologic, autenticitatea lui Pluto ne conduce la următoarea idee: Fecioarele nu vor să pară altceva decât sunt. Este o caracteristică specifică tuturor semnelor de pământ, însă iese la iveală probabil în modul cel mai evident la Fecioare. Tentaţia de a “picta” o imagine favorabilă despre sine există în cazul tuturor fiinţelor umane, dar iată că Fecioarele par să fie imune la aceasta. Ele sunt exact aşa cum apar în faţa ochilor noștri, nefiind interesate să “vopsească” vreo imagine mai frumoasă despre ele însele. Nu vor să strălucească şi nu vor să ne impresioneze, decât cu ceea ce sunt cu adevărat. Astfel, ne câştigă încrederea. Fecioarele ştiu că alimentarea unei imagini înfrumuseţate despre sine necesită un consum inutil de energie şi o resping din instinct.

O altă însuşire care iese în evidenţă în personalitatea lui Pluto este permanenta lui bună dispoziţie. Câinii sunt în general fiinţe optimiste şi pline de încredere în sine, dar cât de mult putem oare transpune aceste caracteristici asupra nativilor Fecioară? Pentru că, nu-i aşa, ne-am obişnuit ca optimismul şi încrederea în sine să aparţină semnului precedent din zodiac (Leul). Suntem tentaţi să credem că singura formă de energie este focul… De fapt, apa, aerul şi chiar pământul sunt alte forme de energie valabile, doar că sunt mai lente şi mai puţin spectaculoase decât focul. Şi putem adăuga aici şi energia mentală, specifică Fecioarelor. Focul Leului este cald şi strălucitor, însă este o formă de energie oarecum statică. Fecioara iese la rampă cu o energie aflată în mişcare, produsă de mişcare. Este vorba despre energia creată de formele-gânduri („eu gândesc, eu creez” produce suficient „combustibil” interior), de conştiinţa lucrului bine făcut şi nu în ultimul rând, de abundenţa recoltelor care se strâng în perioada în care Soarele parcurge semnul Fecioarei.

Hugh Grant, Cameron Diaz, Beyoncé Knowles, Paul Walker, Richard Gere – iată doar câteva celebrităţi născute în Fecioară, toţi fiind capabili să ne farmece cu zâmbetul lor. Fecioara dispune de o energie interioară comparabilă cu cea a Leului, doar că aceasta este ţinută în interior, neavând un rol expansiv precum în cazul Leului. Fecioara este un semn feminin, destinat să înmagazineze energia primită din exterior. Energia astfel adunată este utilizată ulterior pentru naşterea unor copii (propriu-zişi şi imaginari). La nivelul Universului, nu există egoism, ci doar scopuri care se materializează cu efect întârziat. Precum vinul care se maturizează în butoi sau caşcavalul într-o pivniţă răcoroasă.
Ce mai putem spune despre Pluto? Că este o ființă domestică: se mulțumește să-și apere teritoriul … și cam atât. El nu este curios să știe ce se întâmplă dincolo de gard – pentru el, lumea aflată dincolo de gard nici nu există. Pluto nu este un aventurier, nu îi place să exploreze teritorii necunoscute sau să inventeze activități neobișnuite și nici nu putem afirma că ar fi o ființă jucăușă. El face, cu maximă eficiență, ceea ce se așteaptă de la el și este pe deplin mulțumit cu această postură.

Seamănă Fecioarele cu această latură domestică a lui Pluto? Putem afirma că da, seamănă într-o mare măsură. Pentru mai toate Fecioarele, există un teritoriu al lor (casă, curte, familie, mașină, serviciu, casă de vacanță) unde se simt acasă și își desfășoară activitatea. Parcă vedem un „nor” energetic propriu cu care ele își umplu teritoriul – pentru că, nu-i așa, oamenii nu-și marchează teritoriul ca animalele, dar ceilalți oameni trebuie să simtă că este vorba despre un teritoriu privat, protejat. Apropo, ați văzut vreun breloc cu inscripția „Nu sunt orgolios, ci doar perfect”? Pariu că acesta aparține unei Fecioare? Ei da, prin felul lor de a fi, Fecioarele ne comunică fără cuvinte și permanent, următoarea frază: „Acesta este teritoriul meu, pentru care am muncit toată viața. Ai grijă să nu te atingi de nimic din ceea ce se află în interiorul acestuia.” Mai prozaic, putem vedea Fecioarele cât de bine se simt în bucătărie, lângă cratiță. Sau în grădină, cu sapa în mână. Ele nu sunt interesate cu adevărat decât de ceea ce se petrece în ograda lor. Ceea ce se întâmplă la vecini, în străinătate, în Univers, are o importanță secundară pentru ele. Există o „peliculă” între lumea lor și ceea ce se află dincolo de aceasta.

Privind spre câinele Pluto, un gând hoinar mă atinge ușor: oare cât de mult se suprapune, în cazul Fecioarelor, „a fi mulțumit” cu „a fi fericit”? Respectiv, „a fi util” cu „a fi fericit”?

Când o Fecioară lucrează, degajă atâta armonie încât tot Universul pare să se oprească din mers și s-o admire. Munca Fecioarei este o odă, o poezie, un concert de operă fără note muzicale. Energiile pe care Fecioarele le produc în timp ce lucrează reprezintă o adevărată sursă de inspirație pentru ceilalți.

Altceva ce sare în ochi la Pluto este statornicia lui. Dacă apare un element perturbator la poartă sau la gard, de o sută de ori, el va veni de o sută de ori la poartă sau la gard, cu aceeași determinare, ca să-l alunge cu lătratul său. Pentru el, nu se pune problema să obosească, să se plictisească sau să se abată de principiile sale. Parcă ar fi un polițist englez care îți răspunde imperturbabil, și a suta oară: „Nu, Domnule, nu se poate”.

Ştiu un truc infailibil de îmblânzit karma: să învățăm de la Fecioare. Zi și noapte. Practic, nu teoretic.

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2