Sfatul astro-financiar pentru august 2015

Începutul de august stă sub influența Lunii pline care s-a format pe 31 iulie, având Ascendentul în Scorpion, iar Luminariile sunt prezente pe axa cunoașterii. Marte, guvernatorul tradițional al Ascendentului, este în Rac, în trigon cu Saturn retrograd în Scorpion, iar Pluton, guvernatorul modern, în Capricorn. Ce ne spune acest aspect? Să privim în interiorul nostru pentru a vedea ce ne dorim cu adevărat și apoi să comparăm cu ceea ce facem deja. Coincind cele două? Dacă răspunsul este nu, ne uităm mai cu atenție și observăm ce anume nu facem din ceea ce simțim. Și fără prea mult patos, dar cu mult simț de răspundere scriem pe hârtie lucrurile care nu sunt conforme. Da, știu, pare ciudat din cale afară ca într-un mediu financiar să fac și să scriu ceea ce simt. Am fost obișnuiți că afacerile sunt doar în cap, fără să implicăm emoțiile. Și, în parte, așa este. Dar, dacă noi ca oameni facem și spunem doar ce ne-au învățat alții, dacă nu trecem și prin filtrul simțirii noastre, nici afacerile nu se schimbă și nici prosperitatea nu vine spre noi. O ținem la distanță și ne uităm la ea ca spre ceva tare mult dorit, dar intangibil.

Foto: shutterbugamar
Foto: shutterbugamar

Venus, care la nivel personal indică dorințele noastre, este în mișcare aparent retrogradă. Și ca să pună și mai mult punctul pe i, la momentul de Lună plină este în primul grad din Fecioară. Știm cu toții care sunt cuvintele specifice pentru Fecioară: ordine, curățenie, atenție la detaliu, perfecționism. Suntem așadar, invitați de Zeița frumuseții, să facem ordine și curățenie. Și nu oricum, ci cu multă implicare, atenție și eficiență. Să o luam practic, cum îi place Fecioarei, și să începem prin a ne observa gândurile. Cele care ne vin repetitiv, le scriem pe hârtie. Sunt ele benefice realității noastre? Ne aduc un plus de valoare? Le analizăm pe fiecare în parte din punctul de vedere al plăcerii, al utilității și eficienței și neapărat al valorii pe care ne-o aduce. Când spun valoare mă gândesc atât la timp cât și la resurse consumate. După ce am terminat cu gândurile, am făcut curat și sunt mulțumit de rezultat, trec mai departe la acțiunile pe care le fac efectiv și pe cele pe care doresc să le implementez. Repet procedeul de mai sus cu aceeași obiectivitate. Cu mintea limpede, cu un plan al acțiunilor mele bine stabilit, pot să încep ziua de lucru. Momentul de Lună plină este un moment de maximă energie, care merită fructificat iar cel la care am făcut referință acum are implicații nu doar pentru luna august, ci chiar pentru un întreg an ce stă să înceapă.

În perioada 1-4 august, Venus este în Leu, alături de Jupiter, Mercur și Soare și în aspect tensionat cu Saturn (Scorpion) retrograd și/sau staționar. Din punct de vedere financiar, aș putea spune că Venus ține de lichiditățile imediate (numerarul din caserie, banii din buzunar) și de creanțele pe care urmează să le încasez. Jupiter reflectă lichiditățile din bancă, depozitele la termen și poate chiar și investițiile financiare într-o oarecare măsură. Saturn, marele învățător, este cel care stabilește regulile, limitele și planul de acțiune. Și acum să transpunem în practică. Mai întâi se formează aspectul de cuadratură între Venus, Jupiter și Saturn. Sunt respectate procedurile legate de lichidități? Pot suferi ele îmbunătățiri? Care este nivelul lichidităților? Ne permitem să investim pe termen lung? Avem o politică de investiții? Suntem conform bugetului anual? Care este nivelul creanțelor depășite la scadență? Aceastea sunt întrebări orientative pe care ar fi indicat să ni le punem acum, dar ele pot fi modelate în funcție de specificul fiecărei zone de activitate. Ce trebuie însă să înțelegem foarte clar este faptul că ochiul critic și dur al lui Saturn ne va aduce în față exact punctele vulnerabile legate de bani, de gestionarea lor, de circulația lor, de modul cum îi privim și mai ales cum îi cheltuim. El va face un stop cadru, va fotografia imaginea. Rămâne la latitudinea noastră să o privim cu claritate, să o întelegem, să o acceptăm și apoi să luăm măsurile necesare. Nu este pentru prima dată când suntem puși să privim imaginea respectivă, doar că acum este mărită și atenția este îndreptată spre problemă. Cu Venus și Jupiter în Leu, banii au circulat foarte mult. Este important să vedem dacă intrările (banii încasați) au fost mai mari decât ieșirile (plățile efectuate). Dacă rezultatul este pozitiv suntem pe drumul cel bun, dacă nu, se cere o investigație în acest sens, iar Saturn este de partea noastră. O analiză a clienților care plătesc cu întârziere este foarte bine să fie făcută acum și mai mult să luăm măsurile necesare de remediere a situației și de implementare a unei reguli periodice în acest sens.

Un alt aspect important al zilei de 4 august este Piramida de apă care se formează între Lună (Pești) – Marte (Rac) – Saturn (Scorpion) pe ultimele grade ale fiecărei zodii. Pe lângă o privire în interiorul nostru este bine venită o privire, măcar de ansamblu, asupra personalului pe care ne bazăm, asupra acțiunilor lui zilnice, la starea lui de confort interior și la randamentul pe care-l are. Îmi mențin ideea că angajații reprezintă unul dintre cele mai importante active ale unei firme și că latura umană nu poate fi ignorată complet în mediul de afaceri. În funcție de buna dispoziție, de gradul de satisfacție și implicare al fiecărui angajat, de creativitatea adusă în fiecare zi depinde productivitatea și profitabilitatea afacerii, într-o oarecare măsură, greu de cuantificat.

Mercur ne indică circulația informației: între colegi, departamente, parteneri de afaceri, legăturile de rețea până la un punct. În perioada 6 – 8 august se alătură lui Venus și Jupiter și încearcă să-i țină piept statornicului Saturn. Întrebările pe care le-am putea ridica acum sunt legate de buna funcționare a transmisiei de date, de modul în care și pe ce teme se comunică în interiorul firmei, dar și în exterior. Să nu uităm că Leul ține de imaginea companiei în exterior, de marketing, de publicitate, de modul cum se prezintă echipa de conducere pe scena spectacolului numită mediu de afaceri: cum ne privesc partenerii, ce informații ajung la ei, care este modalitatea de lucru cu ei. Într-un cadru mai puțin formal putem afla informații utile și de interes pentru buna fucnționare a afacerii, fie de la parteneri, fie de la personalul angajat. La fel, este bine să fim atenți și să luăm în calcul informațiile primite. Să nu uităm totuși că Venus este în continuare în mișcare aparent retrogradă, ceea ce ne poate spune să nu acționăm imediat, să mai reflectăm un pic.

Săptămână următoare, 8 – 13 august, stă sub semnul schimbării. Mai întâi, Mercur trece în semnul său de domiciliu și exaltare, Fecioară. Apoi Marte în Leu și marele benefic, Jupiter, își mută “sediul” pentru un an de zile, tot în Fecioară. Gândim cu mai multă claritate, ne exprimăm mai analitic, suntem mai focusați pe rezolvarea problemelor. Totul e să nu trecem pe latura mai putin productivă și să intrăm prea mult în detalii și critică. Dacă ne aventurăm pe un drum, să nu uităm scopul inițial și, mai ales, imaginea de ansamblu din care face parte. Să vedem mereu pădurea ca un tot, chiar dacă, analizăm fiecare copac în parte. Odată cu intrarea lui Jupiter în Fecioară, am putea trece la analiza migăloasă a tuturor fluxurilor de numerar, până la cea mai mică valoare. Mai întâi încasările: cum stăm față de luna/anul precedent, avem sume neîncasate, cum putem îmbunătății situația actuală. Ne dorim din ce în ce mai mult ca banii să fie în conturile noastre, iar creditul comercial să fie redus spre zero. Și apoi pe partea de costuri: plecăm de la sumele mari, de la abaterile față de plan și continuăm cu o politică de reducere a lor în sensul utilității și necesității. Vor fi diverse etape ale aceluiași scop: eficientizarea surselor și resurselor.

Pe 14 August, avem un nou moment de Lună Nouă. De data aceasta în Leu, alături de Marte și Venus, cu Ascendentul în Capricorn. Ei da! Dacă Luna Plină de la sfarșitul lunii precedente ne invita în interiorul nostru, acum suntem întrebați care este planul nostru de acțiune, știm ce vrem să facem și am schițat ceva pe hârtie? Dacă răspunsul este pozitiv, putem trece la acțiune, ne căutăm partenerii de afaceri, sursele de finanțare, deținem controlul și puterea și cu toate pânzele înainte. Dacă nu, e timpul să-l facem și să trecem la acțiune. Uranus (Berbec) susține planetele din Leu prin creativitate, originalitate și inovație. Nu e cazul să stăm pe margine și să privim la alții ce frumos se descurcă și cât de bine le este. Inacțiunea este inamicul nostru numărul unu. Este important să pornim ceva, să demarăm un proiect, să pornim o lucrare. Planul poate fi actualizat pe parcurs. Contează foarte mult încrederea în forțele proprii și în rezultatul final. Și da, mai contează bucuria și plăcerea lucrului bine făcut.

Până să pășească în semnul Fecioarei, Soarele trebuie să răspundă la câteva întrebări ale lui Saturn, în intervalul 20 – 23 august. Dacă la începutul lunii, Venus, Jupiter și apoi Mercur au fost chestionați, iar Soarele a privit ușor din umbră fără să intervină prea mult, acum e rândul lui să stea față în față cu judecătorul. Echipa de conducere poate fi chemată la raport fie de autoritățile statului, fie de acționari. Poate fi momentul primirii unei recompense în funcție de efortul și implicarea fiecărui membru al echipei. Totodată, se pot pune bazele unor etape următoare, se pot identifica punctele critice, se pot aduce îmbunătățiri și idei noi. Practic am putea pregăti terenul de acțiune pentru intrarea Soarelui în Fecioară, pe 24 agust, alături de Jupiter și chiar Mercur.

Finalul de lună este inundat de simțul practic și analitic al Fecioarei. O energie care ne ajută, ne susține să aducem în plan concret visele și dorințele noastre. După interviul destul de dur, pe care majoritatea planetelor l-a avut cu Saturn, în toate aspectele importante, e timpul pentru muncă eficientă și constructivă pentru a ne putea atinge obiectivele. Fiecare știe ce are de făcut și e motivat să o facă.

Pe 30 august, avem un alt moment de energie maximă, Luna Plină pe axa Fecioară – Pești. O axă a planului concret, al materialului oglindit în planul viselor, al idealismului și irealului. Avem capacitatea de a aduce în planul fizic visele noastre.

Să încheiem în această notă optimistă. Şi anume, cu o afirmaţie a lui Walt Disney: “ce poți să visezi, poți să și faci” ! Și el a reușit, deci și noi putem!

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor