Ada CocosEditorial

Careu în T în semne Mutabile sau în umbra intoleranţei

Foto: Michele Benericetti
Foto: Michele Benericetti

Pe 18 septembrie Saturn revine în Săgetător, semn pe care l-a părăsit în luna iulie a acestui an, aflându-se în mişcare retrogradă. De altfel, din umbra acestei retrogradări va ieşi abia pe 8 noiembrie (4gr.56’ Săgetător). Ne pregătim aşadar de un careu în T în semne Mutabile care ne va însoţi (chiar dacă nu la orb exact) multe luni de-acum încolo. Pe măsură ce Saturn parcurge ultimele grade ale Scorpionului, iar Jupiter şi Neptun se pregătesc de opoziţie (la grad perfect pe 17 septembrie, o zi înainte de ingresul lui Saturn în Săgetător) senzaţia mea este că, la nivel de comunitate europeană trăim cele mai negre temeri legate de criza refugiaţilor. Iar această criză ridică pe lângă ziduri la graniţe şi probleme umanitare, morale şi legislative (Jupiter în opoziţie cu Neptun pe axa Fecioară – Peşti).

Occidentul şi Orientul Mijlociu, creştinismul şi islamismul faţă în faţă la porţile Europei, o situaţie care ne obligă să ne privim slăbiciunile, temerile, intoleranţa. Ce facem cu sute de mii de oameni când în Europa e criză de locuri de muncă generată de criza financiară? Cum înţelegem care dintre oamenii aceştia vin aici cu bune intenţii şi care se strecoară ca un cal troian urmărind scopuri teroriste? Dar mai există o serie de întrebări care cred că se vor ridica tot mai puternic pe măsură ce Saturn se va apropia de semnul umanismului, Săgetătorul, întărind careurile cu Jupiter şi Neptun. Saturn este şi simbolul realismului, al realităţii care ne poate trezi brusc din idealuri utopice, iluzorii, atunci când constatăm că teoria nu se potriveşte în practică. Astfel, pe măsură ce Saturn îl provoacă pe Neptun din Peşti (creştinism, spiritualitate) poate fi tot mai testată capacitatea noastră de a pune în practică tot ceea ce propovăduim. Suntem capabili să punem omul şi valorile umane (Săgetătorul) mai presus de dogme, convingeri şi credinţa într-un anume sistem religios? Sau nu?

Aceste aspecte funcţionează însă şi pentru cei pe care unii îi numesc (e)migranţi, iar alţii refugiaţi. Iluziile (Neptun) că Europa e un loc al toleranţei şi bunăstării care se conduce după valori înalte s-au prăbuşit în faţa gardurilor de sârmă ghimpată sau alcătuite din lame ascuţite, în faţa ostilităţii unei lumi civilizate(?) care nu îi doreşte.

Poate Neptun să anuleze graniţele, să dizolve limitele, barierele de credinţă? Întotdeauna, da. Teoretic. Când Jupiter din Fecioară întreabă discret (e în Cădere şi ex conditione în harta ingresului lui Saturn în Săgetător) când trecem la treabă, Saturn îi prezintă găurile din sisteme şi pune limite, ridică ziduri. S-ar putea însă ca tot Jupiter abia intrat în Fecioară să se cramponeze de câte un detaliu pe care îl consideră crucial, pierzând imaginea de ansamblu. Pe de altă parte, s-ar putea ca tocmai această energie care predispune la a căuta detaliul care schimbă complet perspectiva şi viziunea să ne ajute să vedem (în amănunt) oamenii care alcătuiesc sistemul, fie el social, politic sau religios. Suntem cu toţii solidari în căutarea adevărului sau rămâne fiecare cu adevărul său?

Cu siguranţă nu va fi simplu să găsim răspunsuri acestor întrebări, sper doar că drumul spre aflarea lor va reprezenta o regăsire a umanităţii într-o lume ce pare să treacă prin schimbări istorice.

Aveţi mai jos trei hărţi ale Uniunii Europene, ridicate pentru trei momente importante în formarea sa. Prima hartă, arată originile Uniunii de astăzi şi este mai degrabă portretul astrologic al Comunităţii Economice Europene formată din şase state în 1958. A doua hartă reprezintă momentul în care a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht, tratat prin care s-a înfiinţat Uniunea Europeană sub prezenta denumire. Ultima, ridicată pentru 1.12.2009, reprezintă intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, tratat care a însemnat consolidarea personalităţii juridice a uniunii. „Răsfoind” Wikipedia ca să aflu mai multe despre acest din urmă tratat mi-a atras atenţia un punct anume de pe lista de noutăţi implementate cu ajutorul său: „UE va fi mai bine pregătit să răspundă așteptărilor în domeniul energiei, schimbărilor climatice, criminalităţii transfrontaliere şi imigraţiei”.

harta-ue-1

harta-ue-2harta-ue-3

Nu ne apucăm acum să le luăm la bani mărunţi, deşi mi se pare interesant că în toate apare câte un Careu în T în semne Fixe, iar acum se activează în tranzit unul pe semne Mutabile. Aceste configuraţii au ca element comun Luna în Taur, în ultima hartă chiar în casa IX, casă care ţine de relaţiile cu ţările din afara Uniunii, dar şi de sisteme religioase, legislative. Privind-o, parcă încep să găsesc şi explicaţii pentru cât de uşor manipulabili suntem prin orice mijloc de propagandă (Venus, dispozitorul Lunii, în casa III, în Scorpion) care face apel la nevoia noastră primară şi naturală de a ne simţi în siguranţă şi poate chiar de a conserva această senzaţie cu orice preţ.

Pe foarte scurt şi fără pretenţia de a epuiza subiectul (lăsăm aici loc specialiştilor în mundană să se exprime), am remarcat că în toate cazurile, Saturn în tranzit prin Săgetător va face aspecte importante la natal. Privind la ultima hartă ea pare să fie cel mai puternic activată de Careul în T alcătuit de Saturn, Jupiter şi Neptun. Axele hărţii sunt în semne Mutabile, iar Saturn va traversa Fundul Cerului, apoi se va găsi în conjuncţie cu Soarele şi, mai târziu, cu Mercur. Jupiter în tranzit va traversa în curând Ascendentul activând altă axă importantă a hărţii ilustrând faptul că vin spre noi schimbări de anvergură cărora va trebui să le facem faţă utilizănd calităţile semnelor Mutabile: flexibilitate, adaptabilitate, dorinţa de a contribui la binele general, universal, dorinţa de a învăţa ceva nou, de a cunoaşte, dorinţa de a perfecţiona şi de a include, nu de a exclude.

De remarcat este şi faptul că nodurile lunare se pregătesc să se mute pe axa Fecioară (NN) – Peşti (NS), o axă a sacrificiului, a serviciului pentru altul şi a compasiunii. Provocarea este tocmai aceea de a ne oferi ajutorul fără să ne pierdem identitatea şi resursele, în mod practic şi precis. În acest context mi se pare că la nivel colectiv se poate trezi foarte uşor mentalitatea de victimă sau o predispoziţie spre victimizare colectivă ori tendinţa de a căuta soluţii perfecte, ceea ce, la scară socială, e greu de atins.

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor