Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în septembrie 2015

Luna în descreştere 1 – 13 septembrie

Răpciune începe cu Luna tranzitând Berbecul, formând o conjuncţie cu Uranus retrograd, având relaţii armonioase cu Marte şi Venus retrograd din Leu, dar formând o cuadratură cu Pluton retrograd din Capricorn. Primele zile ale lui septembrie sunt intense, din punct de vedere emoţional, şi tensionate. Înflăcăraţi de idei revoluţionare, de dorinţe de schimbare, dar mai ales de nevoi nesatisfăcute la timp, deci de frustrări, sub „protecţia” la îndemână a gândului „fac ce-mi place şi ce simt”, unii dintre noi se pot trezi că acţionează într-o manieră total nouă, nespecifică personalităţii proprii, în situaţii neobişnite sau chiar şi în cele care sunt aparent cunoscute. Există astfel tentaţia de a acţiona fără discernământ, fără a lua în calcul posibilele consecinţe. Partea bună este că alţii vor găsi în ei puterea de a învinge propriile limite, acţionând cu curaj atunci şi acolo unde nu s-ar fi gândit nici ei, nici cei din jur. Poate cea mai mare formă de curaj este aceea de a comunica ceea ce simt şi ceea ce îşi doresc, descoperind astfel că pot să facă acele lucruri pe care doar le fantasmau.

Foto: Virginia (Ginny) Sanderson
Foto: Virginia (Ginny) Sanderson

În acest interval, Luna parcurge zodiile cuprinse între Berbec şi Fecioară. Pe 3 septembrie, aflată în tranzit prin Taur, formează o Piramidă pe semne de Pământ, împreuna cu Soarele şi Jupiter aflaţi în Fecioară şi cu Pluton din Capricorn. Pentru că în acest început de lună zodiile de aer sunt slab aspectate, am putea lesne concluziona ca flexibilitatea nu este calitatea cea mai mare care iese în evidenţă. Însă, sunt potenţate atributele specifice Pământului. Astfel, putem observa cu uşurinţă, atât la noi cât şi la ceilalţi, determinare, dar şi încăpăţânare, consecvenţă, dar şi vederi înguste, organizare, dar şi obsesie, rigurozitate, dar şi rigiditate.

Următoarele zile, cât Luna se află în Gemeni, de unde formează un trigon cu Mercur din Balanţă, dar şi relaţii tensionate cu planetele din Fecioară, am putea spune că putem fi mai flexibili în gândire şi comunicare, dar şi mai superficiali în abordarea unor subiecte. Superficialitatea va fi, însă, sancţionată de diverse persoane investite cu un grad mai mare sau mai mic de autoritate, care nu vor ezita să pună accentul pe răbufnirile copilăreşti, să scoată în evidenţă lipsa de atenţie faţă de detalii şi vor căuta să aducă discuţiile în zona serioasă. Partea bună este că orice tip de observaţie ar putea primi cineva care scapă hăţurile gândirii şi lucidităţii, avântându-se cutezător în zona infantilismului, acestea, observaţiile, nu au tonul mustrător al unui părinte, ci mai degrabă tonul mobilizator al unui profesor, mentor uns cu toate alifiile.

Tranzitul prin domiciliu are aerul unei perioade de respiro, în care, fiecare în intimitatea proprie îşi poate reevalua gândurile, emoţiile, dar mai ales acţiunile, şi poate încerca să îşi direcţioneze energiile în scopuri practice. Nici chiar opoziţia cu Pluton nu poate atinge note negative intense, doar dacă nu există un nucleu depresiv puternic, care poate duce la acte lipsite de discernământ. Dar, per ansamblu, aceste zile pot fi unele pline de emoţii liniştitoare, de siguranţă afectivă, în care se pot descoperi noi resurse interioare necesare unor proiecte personale.

Între 9 şi 11 septembrie Luna se află în Leu, unde formează conjuncţii rând pe rând cu Venus, proaspăt revenită în mişcare directă, şi cu Marte, un sextil cu Mercur din Balanţă, dar şi o cuadratură cu Saturn din Scorpion. Dacă ar fi să mă exprim metaforic, sunt zile care pot fi trăite „ca în poveşti”. Cu singura menţiune că energia saturniană ne dezvăluie şi cum trăiesc eroii „fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Cu alte cuvinte, anumite relaţii de iubire pot începe să cearnă înflăcărarea adolescentină, şi să încerce să rămână cu valorile morale, spirituale, care determină durabilitatea relaţiei. Mulţi parteneri de cuplu pot avea intuiţii legate de consistenţa dovezilor de iubire, şi pot ajunge să discearnă între vorbele goale din declaraţii demne de replicile hollywoodiene, şi vorbele susţinute de fapte.

Luna Nouă în Fecioară – 13 septembrie

Pe 12 septembrie are loc ingresul Lunii în Fecioară, iar primul lucru pe care îl face este o conjuncţie cu Jupiter, şi împreună sunt în opoziţie cu Neptun retrograd în Peşti şi trasează un trigon la Pluton retrograd din Capricorn. Deja suntem sub efectul Lunii Noi şi putem simţi o nevoie acută de a face ordine, şi în exterior, dar mai ales în interior. Sub influenţa benefică, şi prea puţin exaltată a lui Jupiter, se poate spune că „hibele”, rănile, din structura personalităţii fiecăruia, pot deveni mai clare, şi, odată cu aceasta, să fie conştientizate şi soluţiile.

Conjuncţia la grad a luminariilor se formează pe 13 septembrie, la ora 9:40, ora României, în casa a XI-a. Ascendentul este în Balanţă, iar casa a XII-a este populată de Nodul Nord, Mercur, Iunona şi Lilith.

Acest eveniment astrologic vizează viaţa noastră socială, în sensul anturajului lărgit, până la cele mai îndepărtate cunoştinţe. Dar, totodată, are legătură şi cu activităţile pe care le depunem în folosul comunităţii, proiectele umanitare în care suntem implicaţi sau suntem invitaţi să fim implicaţi. Mesajul pregnant este cel legat de necesitatea de a nu sta izolaţi de ceilalţi, ci de a face parte activă din viaţa comunităţii. Este adevărat că elementele din casa a XII-a „trag” spre retragere din lume şi orientare spre viaţa initimă, spirituală, a comuniunii cu Dumnezeu şi spre practici spirituale, însă evenimentele exterioare nu lasă loc de manifestări individualiste. Dragostea faţă de ceilalţi şi capacitatea de manifestare a umanităţii sunt două aspecte ale fiinţei umane care definesc statutul de fiinţe superioare, înzestrare cu raţiune. Este important ca aceste două lucruri să fie prezente în fundalul minţii atunci când suntem puşi în situaţia de a alege să fim singuri sau în relaţie cu ceilalţi, indiferent de gradul de apropiere care există între noi.

Şi poate mulţi aşteaptă să citească această informaţie: da, Luna Nouă în Fecioară este un moment prielnic pentru a începe o cură de slăbire sau de detoxifiere.

Luna în creştere 14 – 28 septembrie

În această perioadă Luna străbate zodiile dintre Fecioară şi Berbec, amplificând emoţiile ivite în experienţele personale. Viaţa socială este activă, bogată, nu-i aşa, lumea se întoarce din vacanţă şi se aşează în jurul mesei şi deapănă istorii. În prima zi a intervalului Luna se află în Balanţă, în conjuncţie cu Nodul Nord şi cu Iunona, iar influenţa ei poate fi percepută ca o nevoie acută de socializare, de frumos, de viaţă artistică. Aşa cum este firesc, reîncepe şcoala pentru copii şi părinţi, dar şi viaţa mondenă, cu spectacole variate, pentru toată lumea. Cu alte cuvinte, atât această dată, cât şi următoarele două zile, sunt caracterizate de reluarea legăturii cu persoane dragi, cu prieteni şi colegi.

Pe 17 septembrie, Luna intră în Scorpion şi îi dă o mână de ajutor lui Saturn să se despartă corect din punct de vedere emoţional de această zodie şi să intre cu sentimentul datoriei împlinite în Săgetător. Cu alte cuvinte, la nivel individual, pot apărea stări de nelinişte, frică iraţională (fără fundament real, adică fără cauze exterioare clare, palpabile, raţionale), teamă acută de moarte, dar şi frică de intimitate şi de sărăcie. Partea bună este că, în astfel de situaţii, pe măsură ce creşte curajul (sub presiunea intensă a trăirilor interioare), deci capacitatea de a vorbi despre problemele personale, se găsesc şi căile de rezolvare, oamenii care pot să ofere soluţii. Adică, ultimile zile ale lui Saturn în Scorpion, susţinut şi de Lună, sau sub impulsul emoţiilor puternice, găsim curajul de a cere ajutor, dar mai ales disponibilitatea de a-l primi.

Pe 19 septembrie Luna, dimpreună cu Saturn, intră în Săgetător, demarând astfel un tranzit de doi ani care vizează reformularea principiilor de viaţă, adoptarea unor sisteme de referinţă adaptate la realitate, fără a ignora efectele asupra propriei lumi interioare, şi nu în ultimul rând, schimbarea filosofiei personale. În această zi conjuncţia Lună-Saturn formează o relaţie armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare, iar energiile puse în mişcare favorizează demersurile de renunţare la atitudini egoiste, individualiste, şi implicarea în acţiuni comune, cu una sau mai multe persoane.

Trei zile mai târziu Luna se află în Capricorn, în conjuncţie cu Pluton retrograd, în relaţie armonioasă cu Jupiter din Fecioară şi cu Neptun din Peşti, dar tensionată cu Uranus din Berbec. Am putea spune că sunt zile în care, cu răbdare, deci fără a acţiona la impuls, există posibilitatea realizării, a concretizării unor demersuri care, în funcţie de nevoile fiecăruia, ţin de viaţa personală sau de cea profesională. Se pot atinge cu uşurinţă obiective realiste, adaptate conjuncturilor de viaţă sau se pot găsi în mod spontan soluţii pentru situaţii aparent fără ieşire.

În zilele în care Luna tranzitează Vărsătorul, formează aspecte armonioase cu Soarele, Nodul Nord, Iunona, Lilith şi Mercur din Balanţă. Aceste aspecte favorizează comunicarea, dar şi discernământul şi capacitatea de a privi „în faţă” propriile temeri legate de relaţii şi parteneriate. Pot fi zile în care sunt conştientizate şi integrate fricile specifice zodiei Balanţă, anume teama de relaţii, de intimitate şi implicit de căsătorie. Cu alte cuvinte, poate creşte sentimentul asumării responsabilităţii pentru ceea ce fiecare aduce într-o relaţiei, atât bun, cât şi toxic.

Ca de obicei, tranzitul Lunii prin Peşti creşte nevoia interioară de linişte şi de detaşare de cele lumeşti, şi de creştere a interesului faţă de activităţile solitare şi spirituale. Cu menţiunea că, în prima zi a tranzitului, Luna formează o cuadratură cu Saturn din Săgetător, iar mai apoi, în conjuncţie fiind cu Neptun, se află în opoziţie cu Jupiter din Fecioară. Se prea poate ca simţul datoriei să apese conştiinţa, dar important este ca fiecare să îşi păstreze dreptul la clipele sale de linişte şi de izolare, şi să nu cadă în capacana întinsă de simţul datoriei faţă de lume.

Luna Plină în Berbec – 28 septembrie

Evenimentul are loc la ora 5:50, ora României, iar opoziţia Soare-Lună se formează pe Axa Eu-Tu, cu Soarele în casa I în conjuncţie cu Nodul Nord, Iunona, Lilith şi Mercur, iar Luna în casa a VII-a, în conjuncţie cu Nodul Sud. Ascendentul evenimentului este în Fecioară, iar luminariile se află în relaţie armonioasă cu Saturn din Săgetător.

Vorbim din nou despre relaţii, dar mai ales de modul în care funcţionăm ca individualitate în cadrul relaţional. Devin conştiente, acolo unde este cazul, necesitatea punerii unor limite între parteneri. Dar, la fel de bine, devin clare dependenţele emoţionale de ceilalţi, ataşamentele distructive care leagă oamenii între ei. Saturn din Săgetător este polul de echilibru şi „arbitrul” astrologic care impune revizuirea legilor relaţionale, conştiente sau nu, şi necesitatea adaptării lor la nivelul de evoluţie a celor implicaţi. Cu alte cuvinte, „rolurile” care au fost asumate de parteneri pentru o anumită perioadă, au avut un anumit efect, au modificat structura internă a fiecăruia şi modul în care vede viaţa, a făcut să fie mai clar ceea ce are fiecare de oferit şi, mai ales, care sunt nevoile personale rămase nesatisfăcute.

În această situaţie fiind, fiecare relaţie, fie că este vorba de cuplu sau parteneriat de afaceri, trece printr-un proces de restabilire a cadrului şi implicit a regulilor de funcţionare.

Luna în descreştere: 28-30 septembrie

Luna îşi continuă tranzitul prin Berbec, iar pe 29 septembrie formează o conjuncţie cu Uranus, un trigon cu Venus din Leu şi o cuadratură cu Pluton din Capricorn. Iar pe 30 septermbrie se află deja în Taur, de unde trasează un trigon la Marte proaspăt intrat în Fecioară. Ultimile două zile ale lui Răpciune sunt calde şi din punct de vedere astrologic, şi mult orientate spre propria persoană, ca efect al Lunii Pline din Berbec. Pentru cine nu este obişnuit cu asta, poate creşte fluxul de întrebări legate de propria existenţă. Cei obişnuiţi să-şi pună întrebări au posibilitatea să le organizeze, să le separe pe categorii, pentru ca apoi să le readucă într-un tot unitar. Cu alte cuvinte, pot găsi cu uşurinţă legături între fapte, emoţii şi gânduri, precum şi cauzele ce au dus la adoptarea unor atitudini.

Note tehnice

Perioadele de mers în gol ale Lunii:
1 sept. 19:37 – 2 sept. 12:02
4 sept. 13:20 – 14:48
6 sept. 2:04 – 20:40
9 sept. 4:28 – 5:36
11 sept. 16:03 – 16:55
14 sept. 5:08 – 5:41
16 sept. 7:22 – 18:43
18 sept. 22:49 – 19 sept. 6:32
21 sept. 11:59 – 15:33
23 sept. 2:13 – 20:51
25 sept. 7:02 – 22:44
26 sept. 19:32 – 27 sept. 22:29
29 sept. 10:45 – 21:57

Aspectele exacte Lună-Soare:
Trigon: 3 sept. 5:06 11° Ta/Fe
Careu: 5 sept. 12:54 13° Ge/Fe
Sextil: 8 sept. 0:40 15° Ra/Fe
Conjunctie: 13 sept. 9:40 21° Fe
Sextil: 18 sept. 21:46 26° Sc/Fe
Careu: 21 sept. 11:59 29° Sa/Fe
Trigon: 23 sept. 21:33 1° Va/Ba
Opozitie: 28 sept. 5:50 5° Be/Ba

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor