Declarație de dragoste

“Declarație de dragoste”, un film românesc din 1985 unde tema centrală este radiografia sufletului așa cum este ea văzută de elevii de liceu, la vârsta de 18 ani, la cercul de filozofie. Un film care mi-a plăcut de prima dată și pe care l-am revăzut de curând cu nostalgie. Și oare întâmplător Venus este retrogradă în Leu în această perioadă? Cred că totul se întâmplă cu un scop, că nimic nu-i întâmplător. Mă uit pe hartă și observ Venus (Leu) – Soare (Fecioară) – Mercur (Balanță). Și ca o Fecioară veritabilă, mă duc mai departe. Deci, Venus are ca dispozitor Soarele care-i în Fecioară, Soarele are ca dispozitor pe Mercur care-i în Balanță, Mercur are ca dispozitor pe Venus care-i în Leu. Și cercul se închide. Cele trei planete comunică între ele, se ajută, se susțin una pe cealaltă. Dar nu rămân aici. Și mă gândesc la ciclul retrogradării lui Venus. Pe 21 iunie, Venus se afla în mers direct în Leu la 14 grade. Şi-a continuat mersul direct până a ajuns la primul grad Fecioară, pe 24 iulie. Aici s-a oprit preț de 2 zile, şi-a tras sufletul și a pornit în mers aparent retrograd înapoi în Leu, până la gradul 14. După staţia directă din 6 septembrie, Venus va părăsi umbra retrogradării abia pe 9 octombrie (primul grad Fecioară).

Lore-venus
Foto: Amalia Savinescu. Model: Loredana Chiperi

Oare ce vrea să transmită această retrogradare a lui Venus? Leul este un semn al bucuriei manifestate în exterior. Este plin de culoare, de entuziasm, de dinamică. Creativitatea dansează pe scenă, cu mişcări fluide și largi, asemeni unei păsări care-și deschide larg aripile, gata să-și ia zborul. Și asta se întâmplă pentru că are suficientă încredere în sine, pentru că a regăsit aprecierea de sine. Venus nu rămâne doar la energia Leului și merge mai departe în Fecioară. Trece de la amploare și grandoare la examinare în detaliu, de la energia vitală, la concret. Odată lumina stinsă pe scenă, muzica scade în intensitate, actorul revine la gândurile, emoțiile și sentimentele lui. Se întoarce la el însuși. Venus în primul grad Fecioară ne cere să ne întoarcem la noi, să zăbovim câteva clipe în interiorul nostru. Să facem o radiografie a sufletului în cele mai mici detalii. Și care ar fi scopul? Păi, cred că se cere, ca de obicei, o rezolvare a conflictelor interioare, dacă încă mai stau ascunse pe acolo pe undeva, pentru a putea privi viața pe pământ altfel. Semnul opus Fecioarei este Pești. Oglindirea acestei radiografii se face în întreg Universul. Aflăm, conștientizăm astfel apartenența noastră la întreg. Suntem conștienți că lumea pământeană (Fecioara) este o reflectare a lumii celeste (Pești), microcosmosul oglindește macrocosmosul. Singura care nu cunoaște separare este dragostea (Venus).

Aţi urcat vreodată pe o scenă cu lumina cazând direct pe voi? Aţi simţit cum întreaga sală aşteaptă următoarea mişcare? Sau aţi fost fotomodel pentru un weenkend? Un model care doar prin fotografie spune o întreagă poveste? Eu am făcut-o descoperind ce frumos poate fi folosită energia retrogradării lui Venus şi m-am gandit să vă împărtăşesc câte ceva din această experienţă.

Înainte de a urca pe scenă sau de a fi în faţa aparatului de filmat, e necesar să stai un pic cu tine. Să reflectezi asupra emoţiilor pe care vrei să le transmiţi, să le legi una câte una şi astfel să-ţi creionezi povestea. Şi, în toată această perioadă să fii conştient de publicul tău şi de tine, să poţi să te priveşti tu pe tine, într-o oglindă-lupă. Să dai nas în nas cu acele părţi uitate, să le descoperi forma şi culoarea. Şi să-ţi placă ce vezi, să vrei mai mult, şi mai mult. Am experimentat, am trăit, am radiat şi totodată am descoperit bucuria feminităţii mele, m-am lăsat purtată de povestea din interiorul meu şi am exprimat-o în faţa aparatului de fotografiat.

Începutul retrogradării a fost marcat de conjuncţia Soare – Mercur în Leu. Cei 2 dispozitori ai lui Venus de pe perioada retrogradării erau împreună. Odată ce am asimilat interiorul, putem să-l exprimăm la nivel conștient? Suntem pregătiți să intrăm în lumina reflectoarelor? Avem timp să integrăm această energie, să înțelegem petele negrele ale sufletului nostru, să le curățăm, să le eliminăm. Venus ne ajută cât timp retrogradează în Leu. Stă sub lumina Soarelui, tocmai pentru a ne vindeca rănile descoperite la radiografie. Personal, am avut revelaţia că indiferent de vremea de afară, de ploaie, de vânt, de ceaţă, poţi să transmiţi căldură, veselie şi bucurie. E necesar însă, să fii conectat la tine, la ceea ce este în interiorul tău, la povestea ta. Am reuşit să arăt soarele feminităţii mele, să radiez, pe o vreme de toamnă mohorâtă. Da´ cine mai era atentă la vreme? Eram toată în mine.

Pe 6 septembrie, când Venus revine la punctul retrogradării în Leu pentru a-și relua mersul direct, Soarele este în Fecioară iar Mercur în Balanță. Se fac ultimele retușuri, se mai radiografiază încă odată și apoi cu elan ne putem exprima în cadrul relațional. Dar, să nu uităm, că cea mai importantă persoană cu care relaționăm suntem noi înșine. Suntem acum suficient de pregătiți pentru a ne exprima Sinele? Suntem gata să ne arătăm dragostea, în primul rând, față de noi? Și nu oricum, ci pe scena vieții, în lumina reflectoarelor și cu cortina ridicată. Pe 9 octombrie, Venus revine la primul grad Fecioară, Soarele și Mercur se află în Balanță. Suntem noi acum prieteni cu umbra, cu invizibilul, cu misterul care sălășluiește în interiorul nostru? Putem noi să ne exprimăm puterea personală?

După parcurgerea integrală a ciclului retrogradării venusiene, aș putea spune că mai descoperim un pic din noi înșine, că reușim să râdem de noi și cu noi pentru a ne elibera de suferințe, de lucruri materiale care ne îngreunează mișcarea. Sensibilitatea noastră are o altă conotație și poate fi folosită la un alt nivel în actul creației: în pictură, muzică, desen, dans, magie, culoare. Şi poate că suntem capabili să ne facem propria declarație de dragoste.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor