Zodii de putere egală

Balanță & Pești (un exemplu)

Mă pomenesc făcând ce n-am făcut demult, și anume să-mi scald ochii în horoscopul comercial al unei reviste pentru femei. Balanțelor li se conturează un weekend de pomină în compania unui amic Pești. Mă las mai departe condusă de mirajul predicției, ca un neinițiat în tainele astrologiei, și mă întreb cine o fi Peștele? Încep să jubilez gândindu-mă la… un banc! Nu la un singur pește, ci la un întreg banc de pești. Nici nu realizasem până acum că există atâția Pești în viața mea! Sunt înconjurată de Apă! Mai precis, de peștoaice. Și nu orice soi de peștoaice, ci dintr-acela protejat de lege datorită frumuseții genelor sale greu de reprodus. În fine, providența m-a binecuvântat cu prietene pe care le pot admira!

Foto: Roxana Pavel
Foto: Roxana Pavel & Diana Spinean

La prima vedere, fiindcă uzuala compatibilitate solară nu-mi spune nimic, motivez prezența lor în viața mea cu alte elemente astrologice, din hărțile noastre, care leagă o strânsă prietenie. Aș putea să mă opresc aici, dar gândul că tocmai cel mai de seamă element, Soarele lor din Pești, rămâne o necunoscută pentru luminătorii mei din Balanță, nu-mi dă pace! La nivel elementar, o relație de durată se reflectă în sinastrie prin faptul că măcar doi din cei patru luminători ai nativilor comunică. Fie și într-un mod disonant, dar ei ar trebui să se afle totuși în zodii între care există un aspect major [1]!

Ei bine, Balanța și Peștii sunt într-o relație astrologică de indiferență, neexistând vreun aspect major care să le unească – se spune despre ele că sunt inconjuncte sau că nu se văd [2]. Una este masculină și diurnă, parte a triplicității de Aer (Balanța), iar cealaltă e feminină și nocturnă, parte a triplicității de Apă (Peștii). Sunt două necunoscute! Dar cum pot două necunoscute să sudeze o relație trainică în viața reală? Să se datoreze faptului că amândouă sunt stăpânite de benefice, una de Venus și alta, tradițional, de Jupiter? Sau că Venus este exaltată în Pești? Pură teorie.

Ipoteza mea este că, în practică, ar trebui să apară un aspect major între cei doi dispozitori solari, Venus din harta Balanței și Jupiter din harta Peștelui. Investighez, observ că presupunerea mea se verifică în practică (cel puțin în cazul prieteniilor mele), dar să fie asta suficient? Mă hotărâsc să scotocesc după instrumente mai sofisticate de astrologie relațională și, cum clasicii au di tăte, găsesc explicația cât ai zice… pește!

Un liant numit ”antiscia” (alte exemple)

Tradiția astrologică menționează relații în zodiac [3] care nu sunt evidente. Acestea pot conecta semne care nu au aparent nimic în comun sau le pot tempera pe cele aflate în conflict. Una dintre aceste relații poartă denumirea de antiscia.

Antiscia se referă la zodiile situate la distanțe egale față de axa solstițiilor 0 grade Rac – 0 grade Capricorn (inclusiv). Se mai numesc și ”zodii de aceeași putere” sau ”zodii de lumină egală” pentru că în perioadele care le corespund, Soarele petrece același număr de ore deasupra orizontului.

zodiac-antiscia
Observăm că antiscia pune în legătură zodii disjuncte, cum sunt Berbecul și Fecioara, Gemenii și Racul, Peștii și Balanța, Săgetătorul și Capricornul. De asemenea, atenuează cuadratura Scorpion-Vărsător și Taur-Leu.

Pare a descrie o relație în oglindă – o planetă aflată, să zicem, la 20 grade în Balanță va fi în relație de antiscia cu una aflată la 10 grade în Pești, fie că vorbim despre o hartă natală sau de o sinastrie. Se spune că această legătură ar avea puterea unui sextil, al unui trigon sau chiar a unei conjuncții!

Așa se explică, în parte, de ce mă atrag persoanele cu Venus/Marte în Berbec – eu având Venus și Marte în Fecioară, de ce-mi sunt atât de familiari cei cu Luna/Soarele în Pești – eu având Luna și Soarele în Balanță, sau cum se face că, după ce depășim faza critică, dialogul meu cu cei care îl au pe Mercur în Vărsător se dovedește incredibil de productiv – eu avându-l pe Mercur în Scorpion. Iar astea sunt doar exemple personale, însă am avut ocazia să urmăresc și alte cazuri ca să mă conving că antiscia funcționează pe bune.

Încercați și voi!

Doar prieteni solari?

Revenind la exemplul de la început, v-ați putea întreba ce se întâmplă între nativii zodiilor Balanță și Pești când n-au același sex. Personal aș miza în continuare pe o relație de amiciție între ei decât pe o relație amoroasă de durată, în lipsa altor interaspecte dintre hărțile lor, care să indice contrariul.

În sprijinul acestei păreri aduc studiului statistic întreprins de cercetătorul Didier Castille asupra tuturor căsătoriilor înregistrate în Franţa, în perioada 1976-1997. Conform acestuia, cuplurile heterosexuale Balanță-Pești au fost rar întâlnite la starea civilă. De fapt, dacă urmăriți cu atenție tabelul statistic prezentat de Didier (vezi http://www.astrele.ro/2014/05/20/cine-cu-cine-se-mai-insoteste-astro-casatorii/), puteți observa că nativii perechilor de zodii aflate în antiscia se căsătoresc rar (de reținut că vorbim acum doar de poziția Soarelui în zodii)! Mă rog, cel puțin în Franța! 🙂

Astfel, tind să cred că posibila relație dintre nativii cu Soarele în antiscia e ori de scurtă durată și/sau rămâne neoficiată – dacă e una amoroasă, ori îmbracă alte forme de afecțiune, cum este prietenia. Dar, vorba lui Cicero, ce-ţi poţi dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poţi vorbi ca şi cu tine însuţi?

Note:
[1] În același semn sau în semne aflate în sextil, trigon, cuadratură sau opoziție pe cercul zodiacal, fără a ține cont de orbul implicat în aspectul dintre planetele pe care zodiile le găzduiesc (desigur, cu cât orbul este mai mic cu atât aspectul este mai puternic).
[2] Termenul ”aspect” înseamnând ”apariție” sau ”vedere”; lat. ”aspectus” < aspicere ”a privi”. Două planete care sunt în aspect, se văd una pe cealaltă, se recunosc, pot depune mărturie una privind existența celeilalte.
[3] Vezi Mihaela Dicu, „Relațiile dintre zodii în astrologia elenistică”: http://www.astrele.ro/2009/10/31/relatiile-dintre-zodii-in-astrologia-elenistica/

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor