Colectiv

Ca mamă de adolescentă am recepţionat extrem de puternic drama părinţilor care şi-au pierdut copiii în condiţiile atroce de la Colectiv. Întreaga echipă a revistei noastre transmite condoleanţe familiilor îndoliate şi cele mai puternice gânduri de încurajare şi susţinere pentru cei care se luptă pe un pat de spital şi pentru apropiaţii acestora.

colectiv
Privind în urmă, am rememorat cu groază câte cluburi am bătut în decursul anilor în care am locuit în Bucureşti, fără să îmi treacă vreodată prin minte că mă expun unui risc de moarte. Ca mine, au fost şi sunt mii de oameni. De aceea, m-am gândit zilele acestea că o dramă colectivă, de proporţiile celei din clubul bucureştean are întotdeauna o semnificaţie adâncă pentru societatea în care se petrece, apoi pentru umanitate. Această nenorocire ne-a arătat brusc oglinda societăţii în care trăim, a ridicat la suprafaţă, în lumina torţelor vii, gradul de corupţie şi de inerţie în care ne ducem traiul, pericolele pe care le nasc prejudecăţile, habotnicia şi neimplicarea. Pe de altă parte, am putea spune că moartea ne-a înviat, ne-a resuscitat ca şi colectiv, ca naţie, dând naştere unei crize sociale şi politice care sper să se deruleze constructiv.

***

Fără pretenţia de a epuiza subiectul, am simţit nevoia să schiţez câteva idei astrologice care mi-au încolţit zilele acestea în minte ridicând hărţi după hărţi şi căutând diverse metode de abordare a subiectului de faţă.

Pe măsură ce numărul deceselor în tragedia de la Colectiv creşte, iar criza socială şi politică se adânceşte, mi se par tot mai grăitoare, astrologic vorbind, ciclurile planetelor sociale şi „transpersonale”, dar şi prezenţa a trei dintre ele în semne Mutabile.

Factorul declanşator, accidentul de la clubul Colectiv din Bucureşti, are o hartă astrologică destul de greu de stabilit pentru că doar câteva minute fac diferenţa între un Ascendent al momentului în Rac şi unul în Leu. Primul apel la 112 a avut loc la ora 22:32 şi am putea considera că acesta este momentul la care a fost înregistrat oficial incendiul. Cei care au supravieţuit flăcărilor au povestit însă că acesta s-a propagat rapid şi că în maximum două minute a cuprins tot tavanul. Putem legitim presupune că apelul către autorităţi s-a făcut imediat şi am putea plasa izbucnirea incendiului undeva la ora 22:25, ceea ce determină Ascendentul momentului la 0gr.03’ Leu.

harta-incendiu-colectivDintr-o anumită perspectivă, nu consider suficientă doar harta momentului pentru a putea trage concluzii legate de tragedia de la Colectiv, ci ar trebui luate în calcul harta firmei care deţinea clubul, hărţile patronilor, dar şi ale victimelor. Abia aşa s-ar putea face un studiu temeinic vizavi de momentul/motivul declanşării acestui incident şi s-ar putea răspunde la întrebări precum „de ce acum?”, „de ce acolo?”, „de ce acei oameni?”.

Putem privi însă harta acelui moment şi altfel, zăbovind asupra ciclurilor planetelor sociale şi „transpersonale” care se simt cu putere, pentru că, iată, incendiul de la Colectiv a fost cel care a aprins şi „fitilul” social, iar mobilizarea fără precedent a „străzii” a condus la căderea guvernului Ponta.

Înainte de toate însă ar fi de remarcat prezenţa Soarelui (stăpânul Ascendentului) în casa IV a momentului, casă de finalitate, în semn de transformare şi renaştere, Soare dispozitat de Pluton în Capricorn şi în casa VI a momentului, casă care semnifică printre altele, sistemul sanitar, dar şi activităţile civice. Ideea de sistem este puternic accentuată de semnul Capricornului şi este interesant de remarcat că Pluton guvernează casa V a momentului – timp liber, divertisment, copii. În casa V îl găsim pe Saturn interceptat în Săgetător, dispozitorul lui Pluton. Saturn se găsea şi se găseşte şi acum în careu aplicant cu Neptun din Peşti, aflat în casa VIII a momentului, careu ce se va perfecta pe 26 noiembrie. De aici observăm legăturile dintre casele IV, V, VI şi VIII. În plus,de remarcat este faptul că evenimente de mare anvergură socială se declanşează înainte ca un aspect semnificativ să ajungă la grad perfect, iar efectele se vor simţi pe termen mediu şi lung.

Dacă privim la dispozitorul tradiţional al Soarelui, Marte, acesta se găseşte în Fecioară şi în casa III a momentului, o casă ce ţine de comunicare, de mass- media. Din păcate, privind la presa din România observăm că şi aici vechile metehne mor greu şi că de multe ori pe parcursul acestor zile atât de dificile pentru cei implicaţi direct se caută senzaţionalul, se umflă artificial subiecte şi se creează dispute care nu îşi au rostul şi locul.

Aspectul cel mai puternic în care este implicat Marte este careul cu Luna din Gemeni, casa XI a momentului, o casă a colectivităţii, dar şi a parlamentului. Personal, am văzut această Lună ca pe o mamă colectivă care simte nevoia să spună ce are de spus în apărarea copiilor ei ucişi sau răniţi în acest eveniment atât de tragic. Ca guvernatoare a Racului, interceptat în casa XII, Luna în Gemeni şi în casa XI este însă şi un simbol al subconştientului colectiv trezit de Colectiv. Important ar fi ca zilele acestea să reuşim nu doar să vorbim despre solidaritate şi altruism, ci chiar să le punem în practică făcând apel la discernământ şi diplomaţie, la respect faţă de drama atâtor familii (dispozitorul Lunii este Mercur în Balanţă în casa IV).

Casa VIII a momentului are cuspida în Vărsător (moarte colectivă) cu guvernator tradiţional Saturn în casa V şi guvernator modern Uranus, situat în casa X (guvernul) şi în Berbec. Iată cum, dincolo de o dramă care pentru fiecare dintre noi a devenit (până) la un anumit nivel personală, se ţese povestea socială prin implicarea planetelor “grele”.

Pioni importanţi în reprezentarea astrologică a faptelor sunt Saturn şi Neptun care se apropie de finalul ciclului început în 1989 printr-un prim careu ce se va perfecta pe 26 noiembrie 2015. Conjuncţia dintre Saturn şi Neptun are loc o dată la aproximativ 36 de ani, iar interacţiunea lor se leagă de dezvoltarea democraţiei, de implementarea reformelor. Andre Barbault (citat de Anne Whitaker [1]) susţine că acesta este ciclul care guvernează dezvoltarea socialismului/comunismului. Pe conjuncţie aplicantă Saturn – Neptun în Capricorn, în noiembrie 1989, a căzut zidul Berlinului, iar o lună mai târziu în România cădea regimul Ceauşescu. Ca popor, ne-am zbătut până acum sub umbra acestui comunism pentru că de-a lungul anilor în poziţii cheie au ajuns persoane ale vechiului sistem şi cunoscuţi ai acestora creionând „comunismul cu faţă umană”. Dincolo de lideri, fiecare dintre noi a avut a se confrunta cu ideologii învechite, dar extrem de bine întipărite în mentalul individual şi în cel colectiv.

Saturn şi Neptun se vor confrunta, la finele lunii noiembrie, prin cuadratură, din semne ale dogmelor, ideologiilor, fanatismului, din semne care au legătură şi cu religia şi sistemului religios. Astfel, suntem forţaţi spre concluzii şi spre eliminarea mentalităţilor depăşite prin evenimente sociale care să reveleze găurile din sistem şi care să conducă spre implementarea unor reforme reale. Interacţiunea acestor planete a adus la lumină diferenţele dintre aparenţă şi esenţă, dintre idealurile de la care am plecat şi realitate, dintre vorbe şi fapte, dintre intenţii şi capacitatea de a le manifesta concret.

Componenta religioasă a actualei crize este, aşa cum s-a văzut, foarte puternică şi asistăm la o revoltă contra sistemului actual, contra modului în care este gestionată Biserica (Saturn în Săgetător) şi nu împotriva Creştinismului (Neptun în Peşti).

Pe harta României (ridicată pentru data calendaristică cea mai utilizată de astrologi [2]), careul Saturn – Neptun în tranzit cade ca şi în harta momentului incendiului în casele V şi VIII, Luna în tranzit în casa XI, Pluton în tranzit în casa VI, ca şi în harta incendiului, ceea ce cred că subliniază importanţa perioadei pe care o traversăm pentru destinul nostru ca naţie şi importanţa incendiului ca factor declanşator al mişcărilor sociale.

harta-romaniaDe urmărit în harta natală a României, pentru perioada următoare, ar mai fi un careu Jupiter în tranzit în Fecioară – Neptun în Peşti natal, dar şi un careu Neptun în tranzit – Jupiter natal. Jupiter şi Neptun vor cocheta de altfel anul viitor cu o opoziţie care nu va ajunge însă la grad. În plus, la finele lui decembrie 2015, Saturn în tranzit va trasa o opoziţie la Jupiter natal, iar anul viitor Jupiter şi Saturn se vor înfrunta în mai multe cuadraturi. De aceea îndrăznesc să spun că războaiele ideologice sunt abia la început şi este posibil să fim martorii mai multor proiecte politice eşuate, proiecte care arată mult mai bine teoretic decât practic.

Bine ar fi să profităm de trigoanele de anul viitor dintre Jupiter şi Pluton pentru a construi o nouă putere politică, radical reformată, deşi, cu experienţa ultimilor 25 de ani, sună utopic. Şi spun bine ar fi pentru că în noiembrie anul viitor vom asista la un careu Jupiter – Pluton, planete care se apropie şi ele de finalul ciclului început în 2007.


[1] Anne Whitaker – „Jupiter meets Uranus” p. 24
[2] După Firicel Ciarnău, harta României, în această variantă, are AS în Leu nu în Rac – vezi articolul ”Nașterea României” – http://www.astrele.ro/2012/07/31/nasterea-romaniei/

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor