Ada CocosEditorial

Planete sociale, semne Mutabile și gândire de grup

Încheiem un an în decursul căruia semnele Mutabile și-au dezvăluit gradat lecțiile, energia și semnificațiile, dar apogeul pare să ne aștepte undeva după granițele deja vizibile ale lui 2016. Prezența lui Jupiter în Fecioară, a lui Saturn în Săgetător și a lui Neptun în Pești este accentuată începând cu 12 noiembrie de intrarea Nodului Nord în Fecioară. Axa nodală va zăbovi în semnele Fecioară și Pești până pe 9 mai 2017, reprezentând un îndemn puternic de a utiliza practic și cu discernământ conștiința spirituală acumulată de secole.

Foto: fady habib
Foto: fady habib

Cu Neptun situat în propriul domiciliu și, în plus, regent al Nodului Sud în Pești, este poate cea mai bună perioadă pentru a reflecta la erorile/ororile comise de umanitate în numele religiei. Mi-a rămas întipărit în minte, din amenințările proferate după tragedia de la Paris de cei de la ISIS, cuvântul ”cruciați”. De aceea, am căutat date despre cruciadele creștine, pierdute în negura vremii. Am găsit Conciliul de la Clermont, desfășurat între 18 și 28 noiembrie 1095. Atunci, Papa Urban al II-lea declanșa Prima cruciadă cu scopul de a recâștiga controlul asupra orașului sfânt Ierusalim și a Țării Sfinte Creștine care se aflau sub control musulman. În acest sens, discursul său susținut pe 27 noiembrie este considerat punctul de cotitură al Primei Cruciade. Privind harta acelei zile, spre surprinderea mea, am remarcat NN la 00gr.38′ Pești, de parcă tot periplul său prin semnul spiritualității nu a putut culmina decât cu un război sfânt. Saturn se găsea atunci în Fecioară, în careu la grad cu Soarele din Săgetător, iar Uranus, ca și astăzi, în Berbec.

Făcând un salt până în perioada nazistă, când s-a pus în practică exterminarea evreilor, am descoperit un lucru și mai interesant. Mai întâi ar trebui precizat faptul că Hitler a luat decizia exterminării în masă a evreilor undeva în decembrie 1941. În acest sens, Conferința de la Wannsee din 20 ianuarie 1942 a jucat un rol important pentru că acolo s-a discutat cum va fi pusă în aplicare ceea ce se numea ”Soluția finală”. Dacă ne uităm în harta acelei zile, remarcăm NN în Fecioară, alături de Neptun și Jupiter în Gemeni și Luna în Pești, aproape de NS. Desigur, fiecare hartă merită studiată în profunzime, dar mi s-a părut extrem de interesantă activarea semnelor pe care le asociem cu sacrificiul și serviciul pentru altul, cu spiritualitatea, dar și cu Creștinismul, cu compasiunea, empatia, vindecarea, adică Fecioara și Peștii. Toate acestea m-au făcut să mă gândesc cât de deschiși suntem la a transforma orice în religie, la a deveni victime ale gândirii de grup.

Irving Janis, psiholog experimentalist celebru pentru teoria gândirii de grup, susținea că dorința/nevoia de solidarizare și coeziune a unei colectivități face ca membrii acesteia să ignore orice chestiune care ar conduce la dispute, să evite orice contra-argument la o ipotetică problemă. Dacă ar fi să corelăm cu date astrologice această teorie, am constata că ea se suprapune peste hibele semnelor Mutabile și cred că se poate verifica mai ales atunci când aceste semne sunt activate de planete sociale și transpersonale.

Printre simptomele gândirii de grup, Janis a mai enumerat și iluzia invulnerabilității, credința în moralitatea absolută a cauzei alese, percepții eronate asupra out-group-ului, raționalizarea colectivă. Sună incredibil de cunoscut, nu-i așa?

Astăzi, după tragedia de la Paris și meditând la trecut, este poate momentul să instituim un filtru mult mai dur, mai riguros în ceea ce privește sistemul propriu de credințe pe care ne-am construit și ne construim mai departe filosofia de viață și să medităm mai serios la ideea de libertate și responsabilitate și la orice tip de persecuție care are la bază discriminări religioase și de rasă pentru că oricât de multe salturi în timp am face nu putem decât constata că istoria se repetă. Iar acest lucru e un semn că deși teoretic, ideologic, stăm minunat, faptic e cu totul și cu totul altă situație. E, poate, cel mai bun moment pentru a ne folosi de calitățile de discriminare pe care ni le pune la dispoziție energia Fecioarei pentru a nu ne îneca în ”supa” colectivă reprezentată de Pești, ca musca în lapte. De-acolo va trebui să pescuim învățăturile constructive, sănătoase și autentice, sub aspra îndrumare și supraveghere a lui Saturn din Săgetător.

Scepticismul (Saturn în Săgetător) și simțul critic, analitic (NN și Jupiter în Fecioară) pot fi utilizate constructiv pentru a discerne între idealuri înalte (Neptun). Cred că în următoarele 18 luni ar fi bine să urmărim cu mai multă atenție tranzitele lui Mercur (planetă a intelectului, dar și a comunicării), ca ”purtător de cuvânt” al Nodului Nord și, evident, influențele care vin dinspre planetele din semnele Mutabile ca și catalizatori ai forțelor sociale, dar și activatori ai conștientului și inconștientului colectiv.

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor