În derivă (astrele în ianuarie 2016)

Deși luna ianuarie stă de regulă în așteptarea intrării Soarelui în semnul Vărsătorului, semn care ne vorbește despre viitor, de data aceasta atenția noastră nu este lăsată să zboare departe într-acolo. Începem anul în forță cu atenția direcționată pe trecut și pe ceea ce se cheamă experiență de viață. Să aveți un an cu multă voință și putință!

Prima decadă a lunii (1 ianuarie – 10 ianuarie 2016)

adrift-nikiCu gândul departe spre viitor acolo unde totul este ireal de bine, devenim agitați când privim situația din prezent. Este ca și cum vrem să ajungem repede la destinație și alegem să luăm calea aerului. Însă în aeroport ne dăm seama că nu avem actele necesare. Ne întoarcem acasă și ne dăm seama că am pierdut și ultimul tren. Pe ultima sută de metri, aflăm că ultima șansă este să luăm calea apei. Ne îngrozește gândul la lentoarea drumului, cu atât mai mult cu cât știm că suferim și de rău de mare. Însă altă soluție nu mai avem. În data de 2 ianuarie, Mercur intră în semnul de aer al Vărsătorului și Marte începe în 3 ianuarie un drum interesant și cu greutate prin semnul de apă al Scorpionului. De ce zic cu greutate? Pentru că anul acesta în perioada lui de retrogradare din Săgetător, Marte se va întoarce prin ultimul decan al Scorpionului (27 mai – 29 iunie retrograd, 30 iunie – 2 august direct), și ne va aminti că nu ne putem lua zborul și prinde aripi decât atunci când ne înțelegem și vindecăm răul de mare (Mercur în Vărsător aflat în cuadratură cu Marte în Scorpion; Venus în Săgetător aflată în cuadratură cu Neptun în Pești). Iar această redirecționare de drumuri o putem resimți în mod neașteptat asemenea unei aterizări forțate pe apă.

Retrogradarea lui Mercur din 5 ianuarie abia intrat în Vărsător este ca o mână care ne bate pe umeri și ne atrage atenția să ne racordăm la momentul prezent (întoarcerea în semnul Capricorn) și să nu mai trăim în viitor. Iar conjuncția Venus – Saturn în Săgetător din 9 ianuarie, ne deschide mintea să înțelegem faptul că avem nevoie cu atât mai mult să ne adunăm și centrăm pe sine, cu cât ceea ce avem de alinat și vindecat are rădăcini adânci și vechi. Resursele de care avem nevoie pentru această transformare (conjuncția Soare – Pluto în Capricorn), le putem accesa doar din acel loc în care ne-am trezit plutind în derivă (Soare în Capricorn aflat în cuadratură cu Uranus în Berbec).

În data de 8 ianuarie la ora 06:40 București, Jupiter intră în mers retrograd în semnul Fecioară. Semnificația planetei Jupiter este una de șansă, și este cea care expandează tot ce găsește în cale. Ca urmare, amplifică atât ceea ce reprezintă gunoi, cât și ceea ce se cheamă resurse interioare. Pe de altă parte, Jupiter este și un simbol al eliberării și renașterii. Timp de patru luni cât se află în mers retrograd mesajul pe care îl avem de înțeles este că în căutarea și formularea propriei identități, nu putem da un contur stabil acesteia atâta timp cât nu conștientizăm că acolo unde ne doare cel mai tare acolo se află și cheia eliberării (Luna în Săgetător aflată în cuadratură cu Jupiter în Fecioară). Cu axa Nodurilor Lunare pe axa caselor III – IX și cu Luna în Săgetător aflată în cuadratură la grad perfect 24gr.17ˈ, cu siguranță mulți vor pune ceea ce li se întâmplă pe seama sorții. Este destul de greu de acceptat faptul că ceea ce alții fac cu noi acum, nu ar fi posibil fără ca acea zonă să nu fie una labilă în noi înșine. Zonă care reflectă faptele noastre din trecut sau, de ce nu, din trecutul altor vieți.

JupiterR

A doua decadă a lunii (11 ianuarie – 21 ianuarie 2016)

Și pentru că tot vorbim despre faptele noastre din trecut, atâta timp cât nimic din ceea ce facem nu se pierde, cumva ne trăim lecțiile asemeni unei probe de alergare cu ștafetă (conjuncția Soare – Mercur R în aspect fluent cu axa Nodurilor Lunare).

Partea bună este că prin ceea ce facem acum la primirea ștafetei, putem schimba mersul lucrurilor și ieși dintr-o buclă care ne duce mereu la același rezultat. Astfel, retrogradarea lui Mercur (simbol al mesagerului) prin Capricorn, până când formează din nou în 15 ianuarie un aspect de trigon cu Jupiter în Fecioară, de data asta și el în mers retrograd, ne vorbește tocmai despre șansa de a face lucrurile altfel.

Cu atât mai mult ni se deschid cerurile pentru această schimbare cu cât în data de 13 ianuarie, Venus în Săgetător formează un aspect armonios de trigon cu Uranus în Berbec.

Este de ajuns să mutăm o piesă altfel pe tabla de șah și jocul se schimbă. Și asta este partea bună la a lua decizii și a continua să ne jucăm pe scena vieții noastre. Chiar dacă nu ne dăm seama pe moment, orice decizie de a face un lucru altfel ne deschide alte uși pe care înainte nici măcar nu le observam (Marte în Scorpion aflat în trigon cu Neptun în Pești).

Începem să observăm frumusețea vieții noastre atunci când întrezărim alte uși și alte tărâmuri de explorat. Pentru că cea mai mare durere a omului este să simtă că se învârte în același loc fără să urce (Venus în Săgetător aflat în cuadratură cu axa Nodurilor Lunare și Jupiter). Și astfel pas cu pas realizăm că, împreună cu fiecare piesă de joc așezată altfel, destabilizăm un întreg arsenal al trecutului (MercurR în Capricorn aflat în cuadratură cu Uranus în Berbec). Însă doar așa ne putem așeza viitorul pe alte structuri din ce în ce mai luminoase.

A treia decadă a lunii (22 ianuarie – 31 ianuarie 2016)

Despre ce vorbim atunci când ne vorbim? Fiecare vorbește despre el, este un adevăr da. Însă cum altfel am putea vorbi, decât prin prisma propriilor noastre experiențe. Însă propria experiență nu ne este dată doar să o povestim, ci să îi înțelegem rostul și să o valorificăm.

Conjuncția Mercur – Pluto în Capricorn, ce vibrează pe întreaga decadă a lunii, ne întreabă tocmai ”Ce înseamnă a valorifica?”. A scoate din cele mai grele experiențe darul ce se află în spatele lor și a-l integra în ”Cine sunt eu?”. Fără acest lucru experiența rămâne doar acel material de povestit care nu aduce nimănui nici un plus valoare. Din contră, îngreunează. Sunt sigură că de multe ori, aflați în diverse conversații și cerând un sfat, celălalt a ajuns cumva să vorbească despre experiențele lui asemănătoare fără să poată aduce lumină în gândurile voastre. Sau vicerversa, dar este mai greu de observat când vine vorba despre noi.

În momentul când îl punem în aceeași oală cu noi și pe celălalt, doar pentru că știm cum este ceea ce el trăiește, înseamnă din punctul meu de vedere că încă nu am valorificat propriile experiențe și dureri. Că nu pot de fapt să fac distincție între mine și cel din fața mea. De exemplu, am observat un lucru la mine pe partea de consiliere. Și anume, la fiecare experiență pe care reușesc să mi-o valorific și integrez, vine cineva să îmi vorbească despre ceva ce are legătură cu ceea ce tocmai am integrat. Și când dai din darul pe care l-ai înțeles, dăruiești lumină și nu aceeași poveste la pătrat.

Ultima decadă din luna ianuarie ne atenționează despre această lucrare pe care o avem de făcut. Ca din ceea ce noi am adunat până acum, să transmitem mai departe darul pe care l-am găsit acolo (Jupiter conjunct cu Nodul de Nord în Fecioară). Pentru că suntem olimpici la a aduna ceea ce se cheamă experiență de viață, dar repetenți la a găsi darul din spatele ei și a-l multiplica (Venus în Capricorn aflat în sextil cu Neptun în Pești).

Mă gândesc acum, că aceasta este semnificația pe care eu aș da-o proverbului „Dar din dar se face Rai” 🙂

NICUȘOARA IONIȚĂ

nicusoara-ionita-autor