Sfatul astro-financiar pentru ianuarie 2016

Când vorbim despre o analiză financiară generală, vorbim în principal de doi indicatori importanți: lichiditate și profitabilitate. Bunăstarea unei afaceri, ca și a noastră personală, este dată din punct de vedere astrologic, de Jupiter, marele benefic. Dar și restul planetelor grele își pun amprenta. Hai să vedem cât de benefic va fi anul ce urmează. Cum putem să ne organizăm și să obținem profituri maxime? Știm cu toții că Jupiter se află în domiciliu în Săgetător și Pești, iar acolo se vor afla Saturn, respectiv Neptun. Până pe 9 septembrie 2016, Jupiter se va găsi în Fecioară, un semn mental, de pământ, guvernat de Mercur. Dispozitorul lui Saturn este Jupiter, iar cele două planete se vor afla într-un aspect tensionat până ce Jupiter pășește în Balanță.

Foto: Edward Burtynsky (Colorado River Delta)
Foto: Edward Burtynsky (Colorado River Delta)

Mi-am pus întrebarea, când oare s-a mai realizat acest careu între Jupiter și Saturn pe semne mutabile? Și am aflat că anii 1900, 1955 – 1956 au fost marcați de acest aspect. În anii 1921 și 1979 s-a realizat conjuncția Jupiter – Saturn în Fecioară. Mai mult, în 1979 – 1980 Saturn (Fecioară) era în cuadratură cu Neptun (Săgetător). Parcă seamănă și mai mult cu ce avem acum pe cer. Aș spune că anii ’79 – ’80 dau startul unor lucruri noi și acum suntem pe ultimul sfert de ciclu, deci, de finalizare a ceea ce am început acum 35 de ani, aproximativ. Și pentru a mă duce și mai mult în istorie, anul 1517, lunile octombrie – noiembrie sunt marcate de cuadratura Jupiter (Fecioară) – Saturn (Săgetător), iar Pluton era în Capricorn. Evenimentul important al anului? Primele idei protestante au fost enunțate și publicate de Martin Luther.

Revenind în zilele noastre și la anul 2016, există un puternic marcaj pe semne mutabile, în primele 8 luni. Careul în T este activat de Marte, planeta acțiunii și a curajului, care va retrograda atât în Săgetător cât și în Scorpion. Ce ni se cere? Diversificare. Este vorba de a avea mai multe posibilități, de a alege dintre mai multe variante, de a crea oportunități. Pe de altă parte, Marte va retrograda (februarie – august), Mercur va retrograda și el, de 4 ori, de fiecare dată în semne de pământ (Capricorn – ianuarie, Taur – aprilie și mai, Fecioară – august, septembrie, și iarăși Capricorn – decembrie) și Jupiter în Fecioară va retrograda de pe 8 ianuarie pe 10 mai. Este vremea lui „RE”. Adică, tot ce începe cu „RE” este adus în față: regândire, reconstrucție, reanalizare, refacere, reactualizare și altele asemenea. Aș pune mare accent pe ceea ce gândim. Există o puternică și rapidă materializare a gândurilor noastre. O curățenie a ideilor, a expresiilor folosite în mod uzual, o observarea a lor și mai ales o corectare este benefică în orice acțiune întreprinsă. De asemenea, aș pune la fel de mult accent pe structură și pe reorganizarea, refacerea și reactualizarea demersurilor noastre. Este necesar să stabilim exact, sigur, precis unde e fisura, ce ne ține în loc, care este punctul slab din pricina căruia nu înaintăm.

Cu marele benefic în semnul utilității, al servituții, al simțului practic, banii vin către noi prin muncă, efort, seriozitate, organizare, analiză, exactitate. Contractele încheiate e bine să fie reanalizate și ar fi bine să fim atenți la termene, clauze de penalitate. Mai ales contractele pe termen lung, cele încheiate în 2012 – 2013, când Jupiter (Gemeni) era în cuadratură cu Neptun (Pești). Orice greșeală se plătește rapid. Dacă banii vin mai greu la noi, atunci și pleacă mai greu. Se recomandă să fim mai atenți la costuri, la ce este util și necesar pentru defășurarea activității și mai ales pentru dezvoltare. Încasarea creanțelor mai vechi, depășite la scadență pot fi acum colectate. E bine să facem demersurile necesare, dacă nu le-am făcut deja, sau să le reînnoim. Fie pe cale amiabilă, fie în instanță, avem șanse să încasăm. Dacă, însă, suntem puși să începem activități noi, să avem noi parteneri, recomand să privim atent, cu o doză de scepticism, și dacă e necesar să apelăm la o terță parte, să cerem părerea unui expert.

Domeniile favorizate sunt cele care implică apa, ținuturile îndepărtate, călătoriile pe apă, transportul apei, purificarea ei. Al doilea domeniu important este cel legat de mediul înconjurător, protejarea mediului, conexiunea cu el. Iar al treilea este cel legat de informație, de transmiterea ei, de scris, de studiu, de cercetare.

Ultimele patru luni ale anului sunt marcate de semnele cardinale. Marte pășește în Capricorn în septembrie, imediat după ce Jupiter intră în Balanță. Se formează o recepție mutuală mixtă (domiciliu – exaltare) între Jupiter (Balanță) și Saturn (Săgetător). Cele două planete se susțin reciproc și putem astfel să colaborăm mai eficient și încrezător. Trecem în zona parteneriatelor de substanță, pe termen lung și de anvergură. Se pot pune bazele unor proiecte noi, cu pași mici dar siguri, încrezători în noi și în cei de lângă noi. Legislația și justiția intră în prim plan. Ne putem aștepta, de asemenea, la schimbări semnificative ale părții fiscale, ceea ce ne va afecta în orice afacere dar și la nivel personal. E bine să fim în actualitate, să fim informați, iar dacă este cazul, să apelăm la specialiști. Arta și frumosul, producția și comerțul cu obiecte de lux, cosmetice scumpe sunt favorizate și pot aduce beneficii serioase. Consultanța și consilierea în orice domeniu, pot deveni zone de interes pentru fiecare dintre noi.

În final, aș vrea să menționez câteva cuvinte cheie: (1) ”diversificare” – să avem cel puțin al doilea plan de rezervă, (2) ”RE” – focus pe verbele care încep cu „re”, (3) ”apă” – domeniile în care apa este un element important și (4) ”comunicare” – informare și transmitere de date.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor