Vanessa Paradis – zodia Capricorn

În zorii zilei de 22 decembrie, în anul 1972, când Soarele pășea galeș în primul grad al zodiei Capricorn, în localitatea franceză Saint Maur des Fosses se năștea un superstar.

paradis-vanessa

Vanessa Paradis este o emblemă a talentului, frumuseții și muncii asidue, deopotrivă. La numai 14 ani lansa primul single de succes, “Joe le Taxi”, care îi asigură loc fruntaș în topurile muzicale din Franța, urmat de albumul “M&J” (1988). Este o perioadă în care Paradis își face numele cunoscut și în alte țări, publicul fiind atras de imaginea sa de lolită franțuzoaică. În anul 1990, cântăreața migrează către cinematografie cu un rol complex în filmul “Noce Blanche” (Nunta albă), unde înfățișează o adolescentă complicată, vicioasă, care se apropie periculos de mult de profesorul ei de filosofie. Interpretarea de excepție îi aduce premiul Cesar (echivalentul franțuzesc al Oscarurilor) pentru cel mai bun debut feminin și, astfel, Vanessa Paradis pășește cu dreptul și în lumea filmului.

Cu Soarele ce se instalează în zodia Capricorn și veghează asupra Casei Valorilor Materiale se observă că Vanessa Paradis își exprimă de la o vârstă fragedă dorința de a realiza lucruri mărețe în plan profesional, posedând tenacitate, ambiție și un simț al responsabilității care o vor propulsa în lumina reflectoarelor și îi vor deschide uși către nume grele ale showbiz-ului internațional.

Grăitoare este Axa Dragonului, căci Nodul Nord ocupă și el un loc destoinic în Casa Valorilor Materiale, tot sub vibrația Capricornului, semn că în viața Vanessei Paradis este necesară o migrare Rac (Casa Sexualității) – Capricorn (Casa Veniturilor Materiale), pe care o putem traduce printr-o încercare karmică de a depăși sfera confortului familial și de a câștiga statut social și profesional într-un mod total asumat, rațional și independent. Vom vedea că viața artistei surprinde esența acestei încercări de a migra și de a separa viața personală de cea profesională.

harta-vanessa-paradis

Ascendentul ei se află în zodia Scorpion, iar prima casă astrologică, Casa Personalității, este cea mai populată de planete, deci transformările Vanessei Paradis în plan personal sunt de amploare. Găsim aici patru planete: Marte, sub semnul Scorpionului, în Domiciliu, mai apoi Venus, Neptun și Mercur, în semnul Săgetător.

Cu ascendentul în Scorpion, sprijinit de Marte aflat în domiciliu, Vanessa Paradis este înzestrată cu o alură de mister și seducție, vitalizate de energicul Marte, care-i conferă și o îndrăzneală aparte. Din anul 1991 și până în prezent, Paradis a apărut în numeroase campanii de promovare a produselor Chanel, fie că vorbim de celebrul parfum Coco, de linii cosmetice ce subliniează senzualitatea femeii sau de fabuloasele genți create de Karl Lagerfeld. În shooting-ul “3 Girls 3 Bags”, pentru cea mai recentă colecție de genți Chanel, Paradis pozează nud, trupul zvelt fiindu-i acoperit doar de un șirag de perle și de o geantă stil military, ce-i acoperă subtil partea dorsală. Deși a trecut pragul de 40 de ani, ea reușește să le eclipseze pe colegele-i mai tinere de shooting, Kristen Stewart (26 ani) și Alice Dellal (28 ani), Paradis fiind desemnată imaginea colecției.

Dincolo de sex-appeal-ul care i-a facilitat accesul în industria muzicii și a filmului, dincolo de partenerii de viață celebri, care au ajutat-o să-și șlefuiască și promoveze proiectele artistice (n.r. Lenny Kravitz sau Johnny Depp), stă talentul indubitabil al Vanessei Paradis. La vârsta de 20 de ani își lansa deja albumul autointitulat și concerta în peste 70 de țări în turneul de promovare. În anul 1995, revine pe marele ecran cu pelicula “Elisa” în care joacă alături de actorul Gerard Depardieu. Filmul se bucură de critici pozitive, iar Paradis se dedică în următorii ani în întregime cinematografiei.

Cele două conjuncții între Neptun și Venus, respectiv Neptun – Mercur din prima casă astrologică, sub semnul Săgetătorului, semnifică întocmai lejeritatea cu care Paradis își modelează gândurile și sentimentele, reușind să depășească sfera propriei persoane, către orizonturi greu imaginabile și tangibile. Venus îi conferă pasiune și sensibilitate, iar Mercur luciditate absolută asupra direcțiilor în care ea își poartă propria persoană. Neptun este, însă, păpușarul, cel care depășește limitele realității palpabile, astfel că Vanessa Paradis poate transforma iluzia unui rol dintr-un film într-o realitate plauzibilă pentru ea și, astfel, și pentru restul lumii. Prestațiile sale din filme precum “La fille sur le Pont” (1999), în care actrița înfățișează o tânără nimfomană și sinucigașă sau “L’arnacoeur” (2010), o comedie romantică savuroasă, precum și “Cafe de Flore” (2011), unde Paradis interpretează mama unui băiat ce suferă de Sindromul Down demonstrează din plin talentul cameleonic al actriței! De-a lungul carierei sale cinematografice, a ales roluri contrastante și complexe, care i-au adus, desigur, numeroase nominalizări, dar și premii la categoria cea mai bună actriță.

Dacă e să depășim sfera cinematografiei, aceste trei planete care modelează personalitatea vedetei, simbolizează, totodată, și frica de singurătate, tendința de a se înconjura cu oameni puternici care să o îndrume, să o inspire și să o cizeleze. Mai apoi, la pol opus, cuspida Casei a VII-a, Casa Alianțelor, inclusiv a Căsătoriei, se poziționează în semnul Taur, așa că Paradis caută un anume confort emoțional și material la partenerul de cuplu.

Nu întâmplător, viața amoroasă a vedetei a reprezentat un șir lung de relații serioase cu bărbați influenți, compozitori sau actori, care și-au adus aportul în viața profesională a vedetei. După o relație de trei ani alături de cântărețul francez Florent Pagny, Paradis se îndrăgostește de Lenny Kravitz, cel care a propulsat-o pe Vanessa în industria muzicii, cu lansarea primului ei album în limba engleză, intitulat Vanessa Paradis, album compus în totalitate de iubitul ei. Relația lor s-a consumat între anii 1992 și 1996, urmând ca mai apoi Paradis să aibă o relație cu actorul Stanislas Merhar, care s-a încheiat doi ani mai târziu.

În anul 1998, Vanessa îl întâlnește pe actorul american Johnny Depp și împreună trăiesc o frumoasă poveste de iubire vreme de aproape 14 ani, timp în care cei doi au devenit părinți a doi copii, Lily-Rose, născută în 1999 și John Christopher, în 2002.

Cu Luna poziționată în domiciliu, în semnul Rac și influențând a IX-a casă astrologică, Casa Evoluției Spirituale, constatăm că actrița se simte împlinită în postura de mamă și găsește în ea noi resurse de evoluție în plan spiritual.

“Când devii mamă lucrurile se schimbă foarte mult. Nu te mai vezi pe tine centrul Universului. Este o lecție de viață care te temperează și sunt recunoascătoare că am primit-o și că mi-a schimbat viața”, declară Paradis, potrivit CTV News. Într-adevăr, după nașterea copiilor, vedeta și-a redus drastic proiectele muzicale și cinematografice, având o pauză notabilă între anii 2000-2004. Relația cu Johnny Depp i-a asigurat, însă, prezența constantă în lumina reflectoarelor, chiar dacă doar sub forma instantaneelor surprinse de paparazzi sau a defilărilor pe covorul roșu la brațul partenerului său.

Dacă la începutul poveștii de iubire cei doi colaborau, așa cum au făcut-o, de exemplu, după nașterea primului copil, la albumul “Bliss” (2000), când Depp acompania vocea Vanessei cu acorduri de chitară, mai apoi fiecare s-a implicat separat în proiecte de mare anvergură. După acea pauză de la începutul anilor 2000, Paradis a mai jucat în câteva filme de succes și și-a lansat mult așteptatul album, “Divinidylle”, în anul 2007. Iar Depp a devenit cel mai bine plătit actor după seria de filme “Pirații din Caraibe”. Când a intervenit ruptura dintre cei doi, au existat numeroase speculații, cert este că amândoi au recunoscut că au evoluat în direcții diferite, iar proiectele profesionale i-au distanțat într-un mod irecuperabil. Despărțirea celor doi a fost anunțată în anul 2012, însă surse apropiate lor susțin că cei doi ducea vieți separate cu mult timp înainte.

Într-un interviu acordat revistei Rolling Stone, Depp destăinuie câteva detalii legate de despărțirea lor: “Ultimii ani petrecuți împreună au fost destul de anevoioși, neplăcuți uneori. Eram constant departe unul de celălalt, n-a fost ușor nici pentru mine, nici pentru ea, nici pentru copii.” Paradis se rezumă să spună doar că “Dragostea n-are nimic de-a face cu fluturașii din stomac sau cu basmele cu prinți și prințese”, pentru revista “Red”.

Asumarea unei cariere de succes, chiar cu riscul de a neglija relația cu partenerul de cuplu este o tendință perfect oglindită de poziția Soarelui în astrograma Vanessei Paradis, în zodia Capricorn, în Casa Veniturilor Materiale. Mai mult, Soarele fiind dispozitat de Saturn, care aici influențează Casa Sexualității, sub vibrația zodiei Gemeni, se accentuează această sobrietate și simț al răspunderii în plan profesional, care, deși i-au adus recunoașterea meritelor în spațiul public, i-au răpit din intimitatea relațiilor pe care le-a avut.

Mai apoi, trebuie subliniat și faptul că în harta vedetei, a XI-a casă, Casa Prieteniei și a Popularității, primește din energia lui Pluto și a lui Uranus, poziționate în semnul Balanței. Această conjunctură este fructoasă în legarea de prietenii, semn că Vanessa Paradis nu va duce niciodată lipsă de companie, fie că vorbim de relații intime sau intelectuale. Sub vibrația Balanței, Uranus stimulează colaborările din sfera modei, cum este și relația strânsă pe care o are cu creatorul Karl Ledgerfeld, iar Pluto încurajează colaborările cu scopuri idealiste, umanitare. De menționat, asocierea cu Carla Bruni în anul 2014 în campania pentru tratarea copiilor din Africa, dar și alte numeroase proiecte muzicale care au constat în strângeri de fonduri.
Dacă e să revenim la Axa Dragonului, despre care spuneam că invită la asumarea responsabilităților în sfera profesională și la câștigarea independenței emoționale și financiare, vedem că de fiecare dată Vanessa Paradis a optat într-adevăr, pentru bărbați plini de resurse, care și-au adus aportul în cariera sa, însă de fiecare dată a avut puterea să încheie aceste relații și să o ia de la capăt. Cea mai recentă despărțire e cea de poetul și compozitorul Benjamin Biolay, în luna mai a acestui an (n.r.2015), cel care i-a compus toate melodiile de pe albumul “Love Songs”, lansat în 2013.

Să nu uităm că Nodul Nord din Casa Veniturilor, sub semnul Capricorn, se află în conjuncție cu Jupiter, planeta oportunităților, semn că Paradis are un simț antreprenorial fin, care îi conferă acesteia câștiguri financiare substanțiale, cu sau fără ajutorul unui partener. În prezent, Vanessa Paradis apare la evenimentele mondene la brațul fiicei sale, Lily-Rose (16 ani), mai zâmbitoare ca niciodată și pare că i-a predat ștafeta celei din urmă, căci mama și fiica seamănă izbitor, iar adolescenta se bucură deja de contracte fabuloase în lumea modelling-ului. Și când nu apare pe covorul roșu alături de fiica sa, se distrează alături de băiatul ei, John Christopher, la plajă.

ANDA STELA GHIȚĂ

anda-ghita-autor