Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în martie 2016

Luna în descreștere 1-8 martie

Mărțișor începe cu Luna în Scorpion, în conjuncție cu Marte, iar la miezul nopții, (ora 0:00 de 1 Martie), în conjuncție și cu Ascendentul. Văzând harta natala a momentului, am zâmbit cu subînțeles pentru mine. Dar vă dezvălui că gândul meu a fost: ”Aha! Începe primăvara. Natura renaște, atunci să renaștem și noi!” Iar dacă natura își trage seva renașterii din subteran, și noi ne vom trage forțele pentru renaștere din ”subteranul” nostru, adică din inconștient.

luna-martie-2016Ușor de zis, greu de făcut îmi veți spune. Și probabil că în multe situații așa va fi, mai dificil de înțeles și de dat un sens experiențelor. Dar, privind momentul începutului de lună martie, aș spune că nu va fi chiar atât de greu, chiar și pentru o persoană cu o experiență mai mică de analiză personală. Și asta pentru că multe dintre ”elementele cheie” se vor arăta în vis. Recomandarea fiind, în acest caz, să nu le ignorăm și să încercăm să facem exercițiul de a le nota în fiecare dimineață când ne trezim.

Pe 2 martie Luna este în Săgetător, în conjuncție cu Saturn, de unde trasează un sextil la Venus din Vărsător și cuadraturi la Soarele din Pești, Jupiter din Fecioară, și la Axa Nodurilor Lunare. Nu este o zi confortabilă din punct de vedere emoțional, dar nici nu vom trăi prea mari disconforturi psihice. Sunt de analizat momentele în care ne arătăm încăpățânați, în care ne simțim neputincioși, cele în care apare gândul ”convingător” că nu suntem buni de nimic, dar în schimb pretindem de la mediu să ne satisfacă toate dorințele. La baza acestor trăiri, care sunt doar o parte din paleta largă de trăiri posibile, stau dorințe neîmplinite, fantasme de preamărire și putere. Iar acestea s-au format cu siguranță în copilăria mică. Și este de văzut dacă, în lipsa unor amintiri clare, precise, de atunci, din trecut, visele sau meditațiile pe subiect nu oferă ”capete de ață” în demersul de a găsi un sens pentru ceea ce trăim.

Două zile importante sunt 4 și 5 martie când Luna se află în tranzit prin Capricorn, unde formează o conjuncție cu Pluton și în relații armonioase cu Soarele din Pești, Jupiter din Fecioară și cu Axa Nodurilor Lunare. Că ne place sau nu, ne întoarcem la ”rădăcini”, la fundația structurii noastre psihice și, în direcția indicată de prima zi a lui Mărțișor, continuăm parcursul de înțelegere a modului în care funcționăm, care ne sunt gândurile care ne ajută să ne adaptăm la realitate, precum și convingerile care stau la baza suferințelor noastre.

În următoarele zile, până la Luna Nouă în Pești, pe când Luna se află în Tranzit prin Vărsător, entuziasmul crește, sâmburii de speranță prind putere, iar starea generală va fi una caracterizată de optimism și de nevoia de a atinge idealuri și de a împlini vise.

Luna Nouă în Pești – 9 martie

Aspectul exact se formează la ora 3:55, ora României, în casa a II-a a momentului, având Ascendentul în Capricorn, conjunct cu Pluton. Soarele și Luna sunt în conjuncție cu Chiron și cu Nodul Sud, în opoziție cu Jupiter, în relație armonioasă cu Pluton și cu Ascendentul și una tensionată cu Saturn din Săgetător.

Nu este nici rău, nici bun momentul de Lună Nouă. Aș spune că, mai degrabă, este un eveniment astrologic cu un potențial mare de vindecare, fie că este la nivel fizic, cum indică planetele implicate, aflate în semne de Pământ, fie mentale sau emoționale cum indică relația cu Saturn, precum și Neptun și Mercur aflate tot în Pești. Ce consider că este important în această perioadă este modul în care ne raportăm la timp. O presiune prea mare sau, dimpotrivă, o detașare exagerată, afectează simțul realității, modul în care interacționăm cu lumea înconjurătoare. Este important să ne amintim că timpul este prețios și nu trebuie pierdut cu nimicuri, că timpul altora este prețios și nu trebuie să ne batem joc de el, dar mai ales că timpul petrecut împreună cu cei pe care îi iubim, sau cel petrecut implicați în activități care ne fac plăcere, este cel care poate aduce vindecarea la toate nivele ființei noastre.

Privind harta și din perspectiva Ascendentului, observăm că prezența lui Pluton sugerează, ca și începutul lunii, ideea de renaștere, de regenerare. Tot ce simțim ca fiind nociv în interiorul nostru, nu trebuie anihilat, eliminat, în mod brutal. Ci este necesar un proces care presupune înțelegerea cauzelor și transformarea gândurilor și emoțiilor legate de acestea, în unele constructive, după cum sugerează Capricornul.

Și nu în ultimul rând, merită analizată poziția Lunii Noi, în casa a II-a a momentului casă ce guvernează resursele și veniturile proprii. În imaginea de ansamblu a hărții, am putea spune că vorbim de căutarea conștientă, asumată, a acelor aspecte ale personalității noastre care ne fac valoroși în ochii noștri și ai lumii. Curajul de a ne aduce pe noi înșine la comun cu ceilalți. De a fi conștienți de valoarea noastră și de ceea ce putem dărui lumii, indiferent dacă suntem genul extravertit sau introvertit.

Luna în creștere 10 – 22 martie

În acest interval, Luna străbate zodiile de la Pești la Balanță. Lumea noastră interioară prinde putere, este vie, intensă și creativă. Pe 11 martie, aflată în Berbec, formează o conjuncție cu Uranus, o relație armonioasă cu Saturn din Săgetător și una tensionată cu Pluton din Capricorn. Este o zi care ar putea fi caracterizată de vorba ”ies scântei” aproape din orice. Dar fiecare situație conjuncturală cu potențial de conflict poate scoate în evidență credințele care ne fac viața ”amară”, punându-ne în permanență pe poziții contrare cu cei din jurul nostru. Este, pe de altă parte, o zi în care intuiția poate avea niște rezultate excelente în legătură cu probleme care ne preocupă de mai multă vreme. Și nu în ultimul rând, este o zi în care este bine să fim ceva mai precauți ca de obicei când vine vorba de aparatura electrocasnică și orice sursă de curent electric.

Pe 13 martie, aflată în tranzit prin Taur, Luna formează un aspect armonios cu Soarele, Jupiter și Axa Nodurilor Lunare. Avem posibilitatea să ne detașăm cu ușurință de problemele exterioare, să ne retragem în carapace și să ne răsfățăm simțurile. Din acest mic, banal, răsfăț poate să apară plăcerea de a trăi și de a face lucruri aparent mărunte, plăcerea de a sta o clipă și de a ne bucura de ceea ce ne înconjoară, de a pune în așteptare realizarea și atingerea unor obiective.

Mai tensionată este ziua de 15 martie, când Luna (în Gemeni) se află implicată într-un careu în T în semne mobile cu Axa Nodurilor lunare, Jupiter, Soare și Saturn. Este o zi în care intensitatea trăirilor ambivalente poate crește. Senzația de neadecvare poate fi puternică, la fel precum ar putea fi și sentimentul incapacității de a lua decizii. Soluția constă în capacitatea de a privi lumea și pe noi înșine după alt sistem de valori, unul care nu împarte lucrurile în bune și rele, albe sau negre. Adică renunțarea la o atitudine duală și adoptarea uneia mai orientată spre a (ne) oferi plăcere. De asemenea, un aspect important este cel care vizează raportarea la compromisuri. Viața este făcută din compromisuri. Dar unele sunt ușor de tolerat, altele pot duce la distrugere. Fiind mai flexibili cu noi înșine, nu vom mai vedea compromisurile minore ca pe un capăt de țară.

O altă zi importantă din punct de vedere emoțional este data de 18 martie când Luna, aflată în domiciliu, formează un trigon pe semne de apă cu Soarele din Pești și cu Marte din Scorpion. Emoțiile pot fi puternice, stările de melancolie sau depresive pot fi acute, starea de nervozitate să predomine. Dar este și o zi în care putem înțelege afectiv ceea ce ni se întâmplă, o zi de acceptare și de reevaluare a propriilor emoții, a lumii noastre interne. Reveriile diurne și visele nocturne pot avea efect tămăduitor.

Echinocțiul de primăvară

Are loc anul acesta pe 20 martie, la ora 6:03. Soarele intră în Berbec de unde trasează un trigon la Marte din Săgetător. Este ziua în care primăvara își intră în drepturi, ziua crește și noaptea scade. Natura prinde culoare așa cum spiritul uman prinde curaj să cucerească lumea.

Luna se află în Leu, de unde formează un trigon cu Uranus din Berbec și cu Saturn din Săgetător. Focul este elementul principal a acestei zile, ca simbol puternic al vieții.

Pe 22 martie Luna se află în Fecioară, în conjuncție cu Jupiter și Nodul Nord. Este o zi a muncii susținute, o zi pe care o putem dedica curățeniei generale atât în exterior cât și în interior. În ciuda cuadraturii cu Saturn, susținută fiind de energiile plutoniene, Luna favorizează orice demers de reorganizare mentală, emoțională, care se poate reflecta în organizarea agendei, calendarului de evenimente, a casei, sau doar a bibliotecii.

Luna Plină în Balanță – 23 martie

Aspectul exact se formează la ora 14:00, ora României, pe Axa Cunoașterii, cu Luna în casa a III-a și Soarele, conjunct cu Mercur, în casa a IX-a, având Ascendentul în Leu. Mesajul acestei Luni Pline în Balanță pare a fi acesta: „ai curajul de a descoperi ceva nou, de a învăța ceva nou, de a o lua de la capăt într-un domeniu care să îți facă plăcere și în care să simți că poți să cucerești lumea prin educație permanentă?” Luna în Balanță și în casa a III-a a cunoașterii de bază, a călătoriilor scurte și a rudelor de gradul II, arată tendința de a păstra lucrurile în echilibru, de a fi bun și blând fără a deranja pe cineva cu ceea ce ai în minte și în suflet. De partea cealaltă, Soarele în Berbec, zodie în care se află și Uranus (guvernatorul mentalului superior) și în conjuncție cu Mercur, în casa a IX-a a studiilor superioare, a călătoriilor lungi și a cunoașterii extinse prin cercetarea altor culturi, arată curajul acțiunii, curajul schimbării macazului curajul de a-ți dori să știi mai multe, să înveți mai multe, să te specializezi într-un domeniu sau pur și simplu de a te înscrie la cursuri universitare sau post-universitare.

Soarele și Luna se află în relații armonioase cu Marte, guvernatorul Berbecului, aflat în Săgetător și în casa a IV-a a căminului și a sufletului. Aceste relații cresc dinamica întrebărilor și a acțiunilor. Am putea spune că în această perioadă putem trăi un fenomen aparent ciudat. Anume acela că odată ce ne-am pus întrebarea, apare și răspunsul. Sau acela în care, odată ce am luat hotărârea, evenimentele exterioare conduc spre punerea planului în aplicare. Mai important decât a fi bine formulate, obiectivele noastre ar trebui să vizeze dezvoltarea intelectuală, iar energiile să fie direcționate către realizarea lor.

Ascendentul în Leu, deși neavând relație directă cu opoziția Soare-Lună, afectează prin ricoșeu efectele Lunii Pline. Formează, împreună cu Uranus din Berbec și Saturn din Săgetător, un trigon pe semne de Foc. Din nou vitalitatea este cuvântul-cheie. Dar de această dată o atenție sporită ar trebui să fie legată de tendințele orgolioase, de mândrie, tendințele narcisice în general. Ce se spune atunci când se livrează informații și cunoaștere pe bandă rulantă? Care este dorința ascunsă în spatele lipsei de inițiativă? Atunci când se reclamă nevoia de atenție în mod explicit, ce se cere de fapt? Alte întrebări asemenea cu acestea și care țin de imaginea de sine așa cum o are fiecare individ, cu caracteristica proprie orientată spre pozitiv sau negativ, este bine să fie puse în această perioadă.

Luna în descreștere 24-31 martie

În acest interval Luna tranzitează zodiile dintre Balanță și Capricorn, iar finalul lui Mărțișor o găsește într-o conjuncție cu Pluton, în relații armonioase cu Jupiter și cu Axa Nodurilor Lunare și relații tensionate cu Soare, Mercur și Uranus din Berbec.

Până pe 28 martie, când se va afla în tranzit prin Săgetător, emoțiile noastre, deși profunde, sunt line, fără urme de furtună. Odată cu ingresul în zodia înțelepciunii, Luna formează conjuncții cu Marte și Saturn, proaspăt intrat în mișcare retrogradă, și relații tensionate cu Axa Nodurilor Lunare, cu Jupiter din Fecioară, Neptun, Venus, Chiron din Pești. Timp de două zile poate apărea acut sentimentul că ”nu am liniște până când…” iar acest lucru să dea bătăi de cap și nu numai. Încrâncenarea de a face anumite lucruri numai și numai după regulile deja știute, poate crea disensiuni între noi și lume. Mai poate fi prezent un alt aspect: incapacitatea de a renunța la anumite reguli de teama de a nu fi certat, apostrofat de o autoritate externă sau internă. Și de cele mai multe ori este cea internă proiectată în exterior. Recomandarea pentru aceste două zile ar fi aceea de a încerca o analiză a regulilor proprii, cum au apărut, cum s-au dezvoltat și ce împiedică renunțarea la ele.

Ultimele zile ale lui Mărțișor sunt ceva mai așezate, și asta pentru că tendința generală ar fi aceea de a nu exprima prea mult trăirile interioare. Mai degrabă, emoțiile puternice pot fi investite în acțiuni concrete. Din nou poate fi intensă activitatea onirică și din nou este recomandat ca visele să fie notate pentru o mai bună analiză.

Un Martie regenerator tuturor!

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor

Note tehnice:
Luna – mers în gol:
3 mar. 4:55 – 12:01
5 mar. 18:05 – 18:22
7 mar. 10:46 – 21:08
9 mar. 3:54 – 21:40
11 mar. 20:24 – 21:44
13 mar. 11:46 – 23:03
15 mar. 19:03 – 16 mar. 2:57
18 mar. 6:09 – 9:54
19 mar. 22:43 – 20 mar. 19:39
22 mar. 5:55 – 23 mar. 7:23
24 mar. 22:55 – 25 mar. 20:09
27 mar. 9:25 – 28 mar. 9:46
30 mar. 4:55 – 20:45
Aspecte Lună-Soare:
Careu: 2 mar. 1:10 11°48′ Sgr
Sextil: 4 mar. 14:32 14°21′ Cap
Conjuncție: 9 mar. 3:55 18°55′ Psc
Sextil: 13 mar. 11:46 23°15′ Tau
Careu: 15 mar. 19:02 25°32′ Gem
Trigon: 18 mar. 6:08 27°59′ Cnc
Opoziție: 23 mar. 14:00 3°17′ Lib
Trigon: 29 mar. 3:11 8°44′ Sgr
Careu: 31 mar. 18:16 11°20′ Cap