EvenimenteFulop Laszlo

Patrick Ekeng

6 mai 2016. Ora 21:55. București. Meciul Dinamo – Viitorul. Patrick Ekeng se prăbușește pe terenul de fotbal și, cu toată insistența echipei medicale, nu mai poate fi salvat. Moartea lui șochează lumea fotbalului și nu numai. Etapa se amână, fotbalistul fiind înmormântat 8 zile mai târziu.

harta-deces-patrick-ekeng

Să reținem momentul de mai sus, fiindcă ar putea fi un semnal de alarmă, transmițându-ne un mesaj important. Să încercăm să-l interceptăm prin metodele astrologiei.

Ochiul astrologului se țintuiește asupra Ascendentului: acesta se află în Săgetător, simbolul străinătății. Ne aducem aminte că o treime din jucătorii din Liga 1 sunt fotbaliști veniți din străinătate. E bine, nu e bine? Uitați-vă la statuia din fotografia de mai jos…

travellerStatuia lui Bruno Catalano exprimă elocvent întrebarea: când pornești la drum și-ți lași inima acasă, ce mai rămâne din tine? Faptul că se referă la o întâmplare sumbră, Ascendentul aflat în Săgetător are tendința de a transforma cuvântul cheie „străinătate” într-unul mai straniu: „înstrăinare”. Adică, dacă acum 20 de ani un meci Dinamo – Steaua însemna o confruntare între Viorel Moldovan și Marius Lăcătuș, în prezent la un meci similar ținem pumnii pentru jucători cu nume greu de pronunțat. Trebuie să treacă ani de zile până când ei vor înțelege ce înseamnă „câine până la moarte” sau „roș-albaștri”. Așa cum ilustrează statuia de mai sus, mercenarul își lasă inima acasă și astfel din fotbalul de astăzi lipsește tocmai esența: dăruirea. Cât despre suporteri, cum să mai strige „hai ai noștri!” dacă jumătate din echipă este venită de peste mări și țări?

Concluzia ar fi: mai multă inimă, mai puțini gladiatori, mai multă șansă pentru cei crescuți în pepiniera proprie. Acesta ar fi mesajul Ascendentului.

Să trecem mai departe pentru a identifica alte puncte importante ale hărții. Momentul fatal a apărut cu câteva minute înainte de Luna Nouă. Ce înseamnă Luna Nouă, din punct de vedere spiritual? Luna devine conjunctă cu Soarele și practic forța ei este „înghițită” de acesta – tot ce înseamnă presimțire, subconștient și interior, trece în subordinea a ceea ce este exterior, vizibil, unanim acceptat. Luna Nouă este momentul dominării maxime a subiectivului de către obiectiv – suntem tentați să fim atenți mai mult spre exterior și aproape să ignorăm vocea interiorului.

În harta de mai sus, conjuncția dintre Soare și Lună se află într-un loc special: exact pe cuspida casei a VI-a. Cu un picior în casa a V-a – sălașul bucuriei de a trăi – și cu celălalt în casa a VI-a – simbolul muncii. Cuspida casei a VI-a este locul unde se sfârșește plăcerea și începe rutina. Momentul surprinde un adevăr trist: astăzi fotbalul nu se mai joacă, ci se „muncește”. Scopul suprem este rezultatul vizibil, pe altarul căruia este jertfită inclusiv plăcerea de a juca. Patrick povestea celui mai bun prieten, chiar înainte de meci, că se simte obosit spre extenuat. Să nu fi avut curajul să-și informeze antrenorul despre starea lui? Sau, mai degrabă, să nu-și fi conștientizat semnalele subconștientului?

Concluzia ar fi: comunicare mai bună între antrenori și jucători, mai multă sinceritate față de noi înșine. Acesta ar fi mesajul Lunii Noi.

Mai departe ne propunem să observăm care planetă guvernează Ascendentul. Aceasta este Jupiter, aflată în Fecioară, în opoziție cu Neptun aflată în domiciliu. Axa Fecioară-Pești se referă și la starea de sănătate. Iată că opoziția Jupiter-Neptun ne dă de știre că există probleme acute în acest sens. Jupiter în Fecioară insistă ca asistența medicală să fie ca la carte, în schimb Neptun în Pești se mulțumește cu mai puțin, punând accentul pe protecția divină. Fecioara ar dori să fie pregătită inclusiv pentru scenariul cel mai sumbru, în timp ce Peștii probabil s-ar mulțumi cu ceva mai uzual. Este adevărat că perfecțiunea și calitatea costă, dar prețul vieții umane este incomensurabil.

Se pune întrebarea dacă ambulanța care l-a transportat pe Ekeng a fost echipată cum trebuie, dacă era dotată printre altele cu defibrilator?

Concluzia ar fi: să nu ne mulțumim cu puțin: atât echiparea spitalelor și ambulanțelor, cât și pregătirea cadrelor medicale trebuie să fie ca la carte. Acesta ar fi mesajul guvernatorului Ascendentului.

Am început cu studiul Ascendentului și ne întoarcem tot acolo pentru a analiz casa I a horoscopului. Aici tronează Marte și Saturn. Dacă ar fi vorba despre astrograma unei persoane reale, nu neapărat ne-am dori să ne întâlnim cu aceasta. Dacă ar fi cazul să ne închipuim cum ar putea fi un om cu Marte și Saturn în casa I, prima imagine pe care fantezia noastră ne-ar înfățișa-o ar fi cea a unui luptător de wrestling. Dar este vorba despre harta unui eveniment tragic… Marte și Saturn în casa I a acestei hărți afirmă elocvent că fotbalul s-a deplasat prea mult de la starea inițială a sa – odinioară a fost un simplu joc – și a devenit o adevărată industrie. Înainte de toate, contează rezultatele, trofeele câștigate, numărul de tricouri vândute suporterilor. Bucuria jocului, cea care aduce seninătate în sufletul spectatorilor, apare tot mai rar.

Cum e fotbalul, așa e și viața. Patrick Ekeng n-a rezistat printre roțile dințate ale acestei industrii.
Este prea multă înverșunare, prea multă dorință de a demonstra, și prea puțină bucurie reală.

Odihnește-te în pace, Patrick!

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2