Sfatul astro-financiar pentru iulie 2016

Lunile de vară sunt marcate de ingresul Soarelui în semnul Racului, eveniment produs anul acesta pe 21 iunie. Ascendentul momentului este în Berbec, marcând astfel un nou început. Dar ce început să fie, când Marte, guvernatorul Ascendentului și planeta acțiunii, este încă retrograd în domiciliul său nocturn, Scorpion. Pe de altă parte, Luna, bine poziționată în casa X a momentului este dispozitor pentru Soare și Venus și guvernatoarea casei IV. Însă ieșirea în lumina reflectoarelor atât de mult, nu-i place Lunii. Mai ales că e în Capricorn, semn opus celui de domiciliu. Pare mai degrabă o senzație de abandon în mijlocul muntelui, decât una de confort. Simțim astfel nevoia de protecție, de siguranță. Și cine ar putea să ne-o ofere? O întrebare la care fiecare găsește răspunsul în stil propriu. Poate fi o retragere într-o vacanță scurtă. Poate fi o scufundare în propriul birou pentru o analiză atentă asupra situației. Oricum, regăsirea de sine ar fi bine să se producă rapid. De ce spun asta? Pentru că, la momentul ingresului Soarelui în Rac, semn cardinal care dă trendul unei perioade de 3 luni, crucea pe semne mutabile era încă activă. Cum se traduce în mediul economic și financiar? Rapiditate în luarea deciziilor, schimbare rapidă de sens, volatilitate crescută pe piață. Cu Marte (Scorpion) și Saturn (Săgetător) retrograde în casa VIII, este de așteptat să iasă la suprafață tot felul de nereguli mai mult sau mai puțin uitate. Există, însă, un teren fertil al discuțiilor, al negocierilor. Nu e totul clar și bine definit. Situațiile pot lua o întorsătură neașteptată și este bine să fim pe fază.

Foto: Rawpixel. Sursa: www.businessnewsdaily.com
Foto: Rawpixel. Sursa: www.businessnewsdaily.com

Un alt aspect important în harta momentului de ingres este Piramida de Apă care se formează între Soare – Venus (Rac) – Luna Neagră (Scorpion) – Neptun retrograd – Nodul Sud (Pești). Este vorba aici, pe de o parte, de o forță teribilă cu care acționăm, în special din nevoia de protecție și siguranță pe care o simțim. Pe de altă parte, este vorba de o frică imensă. Cele două se impulsionează una pe cealaltă, neștiind care-i mai puternică. Este important să vedem ce fel de parteneriate avem, ce fel de tranzacții încheiem, cum sunt partenerii noștri. Sunt ei de încredere? S-ar putea ca ceva din trecutul nostru să iasă acum la lumină, să umbrească puțin Soarele interior și apoi să-și vadă nestingherit de drum.

Pe 4 iulie avem aspectul de Luna Nouă în Rac. Soarele, Luna, Venus și Mercur sunt pe teritoriul Lunii, în casa IX a momentului, o casa a filosofiei de viață. Haideți să o numim acum a filosofiei de afaceri. Ascendentul momentului este în Balanță. Venus (Rac), guvernatoarea sa, aplică spre trigon cu Marte (Scorpion), care tocmai ce și-a reluat mersul direct, în casa II. Ar fi indicat să revizuim resursele de care dispunem. Dar e mai mult decât atât. Inconjuncția care se formează între Marte (Scorpion) și Uranus (Berbec) ar putea genera răsturnări imprevizibile, rupturi de parteneriate neprofitabile, neproductive. Cu situațiile acestea ne-am mai confruntat, poate, anul trecut când Marte a trecut prin Fecioară și forma tot o inconjuncție cu Uranus. Până ce ajunge în Săgetător, formând aspect de trigon cu Uranus, face curățenie eliminând toate crengile goale, uscate. Exact ca la toaletarea copacilor. Ar fi bine să lăsăm doar ce este productiv, benefic și util afacerii noastre. Perioada aceasta, deși instabilă, ne poate ajuta să conștientizăm pe ce anume ne putem baza, care sunt contractele ferme și de încredere, care sunt salariații competenți, ce mijloace fixe ar trebui înlocuite, unde sunt scurgerile de timp, energie și informații. Poate cel mai important, putem astfel să creionăm un plan de acțiuni pe următorii anii, determinând care ne sunt obiectivele, ce ne dorim să obținem ca și capital de imagine, care ar fi potențialul de aderare la un grup, o colectivitate mai mare.

În prima jumătate a lunii iulie, planetele rapide sunt în Rac, iar în a doua jumătate trec în Leu. Ultimul, Soarele, trece în Leu pe 22 iulie. Dacă ne aruncăm o privire pe harta momentului, putem observa o continuare a hărții Lunii Noi, de pe 4 iulie. Ascendentul momentului este tot în Balanță, iar Venus este în casa a X a momentului. Are o poziție mult mai puternică și dirijează spre organizare și disciplinare. N-ai zice că Venus ar putea face așa ceva, dar, în Leu, îi place să strălucească, să se evidențieze. Și cum ar putea altfel decât așa. Aplică de data aceasta spre un careu cu Marte (Scorpion) și un trigon cu Saturn (Săgetător).

A doua jumătate a lunii iulie este mult mai dinamică, mai activă. Suntem poate mai rigizi în idei și convingeri. Ceea ce nu-i rău dacă ne-am format, cum spuneam mai sus, propria filosofie de viață/de afaceri și știm pe ce ne bazăm.

Am putea să analizăm puțin situația și la nivel macro, privind la recentele evenimente din Uniunea Europeană. Marea Britanie a cerut populației să-și exprime votul de a rămâne sau nu în cadrul acestei Uniuni. Votul majorității este pentru a părăsi Uniunea. O primă întrebare care-mi apare în minte este dacă acum este începutul sfârșitului. Adică, se destramă Uniunea sau nu? Apoi, vine o altă întrebare legată direct de partea economică. Ce se va întâmpla pe piața financiară în condiții de instabilitate politică? Spuneam și în articolul lunii precedente că perioada, în ansamblul ei, este plină de fluctuații, de impredictibilitate. Rămânem cam în aceiași termeni, măcar până când Marte (Scorpion) nu trece și de Săgetător, măcar de prima jumătate a semnului (la început de septembrie). Practic toată perioada verii situația pe piețele financiare este greu de prognozat. Dar nu neapărat imposibil. Riscurile par să fie mari. Indicii bursieri și cursul valutar pot fluctua mult de la o zi la alta. Pe de altă parte, poate ar fi bine să ne aruncăm un ochi și spre est, spre Rusia. Cred că în această perioadă sunt favorizate țările care nu fac parte din blocul uniunii. Poate ar fi bine pentru noi să vedem și să avem și un plan B de acțiune. Să ne extindem orizontul dincolo de granițele actuale. Asta ar cere și Saturn atât timp cât stă în Săgetător.

O lună de apă și foc, două elemente care se provoacă unul pe celălalt. Depinde de fiecare dintre noi, de domeniul în care activăm, ce preferăm: analiză, acțiune, risc sau poate un drum care în timp se poate dovedi mai sigur.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor