Euterpe – mai mult decât cuvinte!

Pentru că suntem în prag de toamnă, vă propun un asteroid “ușor şi plăcut” tocmai pentru a face lucrurile să se aşeze! Euterpe!

Giulio Romano - Apollo si muzele

Giulio Romano – Apollo si muzele

 

Pentru că suntem în prag de toamnă, vă propun un asteroid “ușor şi plăcut” tocmai pentru a face lucrurile să se aşeze! Euterpe!

Mit

Povestea ei este simplă, aşa cum era și personajul în sine. Euterpe este una dintre cele nouă Muze, fiicele lui Zeus și ale Memoriei (Mnemosyne). Toate cele nouă Muze aveau înzestrările lor însă, Euterpe era cunoscută precum inventatoarea flautului, acel instrument muzical cu o sonoritate atât de duioasă.

În unele povestiri se menționează însă un alt instrument muzical denumit aulos, un flaut dublu ale cărui sunete acompaniau cel mai adesea versurile de dragoste triste, melancolice.

În alte povestiri se relatează că acest flaut a fost inventat de către Marsyas, cel care a deranjat-o pe Atena suflându-i prea aproape de obraz. Zeița i-ar fi aruncat instrumentul și de atunci acesta a fos folosit mai ales în ritualuri funerare sau chiar în momente de tristețe adâncă.

Dar Euterpe rămâne o Muză a poeziei lirice și a muzicii și este peste tot personificată cântând la un flaut.
Etimologic, numele personajului se traduce precum „Cea ce oferă plăcere sau cea care aduce bucuria” și provine din combinația cuvintelor grecești ”eu” (bun, bine) și ”terpsis” (a face plăcere).

Detalii tehnice

Asteroidul (27) Euterpe a fost descoperit pe 8.11.1853, în zodia Taur, la picioarele stelei Zaurak ( Gamma Eridani), o stea de natură saturniană ce conferă tendințe către depresie, singurătate. Face parte din centura principală de asteroizi, cu o perioadă orbitală de 3, 59 ani.

Implicația astrologică

Muzica lui Euterpe versurile ei de Muză a genului liric sunt maniere de a exprima stările de spirit, maniere de evidențiere și transmitere a acestora.

Mai mult ca probabil, o puternică influență ar fi putut avea și steaua fixă Zaurak, cu tendința ei saturniană orientată către sobrietate, melanconie. Dar pentru că Euterpe transmite ceva prin talentul ei nativ, eu propun ca atunci când studiem acest asteroid în tema natală, să observăm în ce poziție se află și față de Mercur și față de Saturn natal. De la cele două planete se transferă în tema natală caracteristicile generale ale asteroidului, impregnând maniera personală de a face lucruri sau chiar coloristica gândirii și exprimării.

Dacă ne întoarcem puțin la mit, deducem că acompanierea versurilor cu muzica poate trimite către capacitatea de a folosi instrumente de lucru ajutătoare, care să susțină ceea ce noi încercăm să exprimăm, astfel încît mesajul să ajungă la destinație așa cum ne dorim să fie, încărcat de sentimente, dar înțeles adecvat!

Așadar Euterpe poate personifica în tema natală o cale de a transmite, dublată de soluții ajutătoare! Cu Euterpe mesajele noastre se pot transmite prin intermediul soluțiilor ajutătoare (precum muzica sau versurile), uneori în scopul de a tempera, de a readuce lucrurile spre o normalitate sau în scopul de a introduce în context o notă mai plăcută, pentru a estompa un eventual efect ce ar putea fi interpretat negativ.

M-am amuzat teribil descoperind-o pe Euterpe în tema mea! Nu sunt amatoare de muzică și filme bollywood-iene, dar când te angajezi cu mine într-o discuție scrisă, îți umplu textul cu emoticoane. De parcă ele ar vorbi mai bine pentru mine! Acum știu de ce! În harta mea natală, Euterpe e în Balanța, în conjuncție cu Pluton în casa X, în trigon cu Mercur/ Jupiter din Gemeni din casa VII și în sextil cu Saturn natal din Leu!

Euterpe este precum un mesaj scris cu smiley în care, printre cuvinte, adaugi și „stări de spirit” ca să dublezi cumva importanța a ceea ce spui ori ca să fii sigur că ceea ce se emiți se receptează este corect. Sigur, în unele cazuri, este și o manieră de a transmite ceva, prescurtat.

Euterpe poate să vă dea indicii și despre maniera personală în care acceptați „schimbul de informație”, nu informația în sine. De exemplu, eu nu fac caz dacă nu respecți gramatica la sânge sau dacă îmi pui floricele.

Dar am întâlnit și persoane care par să nu știe de astfel de „jonglerii”. Nu îți întroduc în text un zâmbet, o floricică, nimic. Atunci te întrebi pe unde o are pe Euterpe în astrogramă? Sau pe Mercur? Sau pe Saturn?

Așadar este interesant să o observi pe Euterpe și în tema partenerului și ai să știi nu la ce argumente este sensibil, ci la ce „glume” poți apela ori ce instrumente poți să înserezi în a transmite informația.

Sunt convinsă că o să descoperirti lucruri noi, despre voi.

Am ales acest asteroid pentru că și-a început deja tranzitul prin Balanța și toată luna octombrie va rămâne să însoțească Soarele, dar și pe Jupier, în primele saptămâni.

Pe fundalul unor încărcături emoționale ce vin din Scorpion, unde se află Venus, Iunona și Lilith, cred că Euterpe în Balanță, lângă Soare și Jupier, va fi o mică nuanță care să estompeze efectele, să readucă echilibrul, să trimită comunicarea pe canalul potrivit, acolo unde este cazul. Sigur, cu ceva ajutor suplimentar!

Euterpe poate să ne fie aliat atunci când vrem să completăm un mesaj, un gest, o acțiune, ca și cum am pune un cadou lângă un simplu bilețel. Este foarte posibil să avem nevoie, zilele acestea, de ceva “ artificii de calcul” în plus, more than words!

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor