Marte în Capricorn sau dacă vrei cu adevărat, poți

Symbolon - Marte in Capricorn
Symbolon – Marte in Capricorn

Deși nu chiar întotdeauna.

Pe perioada întregii luni octombrie, Marte, planeta inițiativei, a acțiunii, a facerii (dintr-un anumit punct de vedere) se află nu chiar acasă, ci acasă la mama (dacă relația cu mama este un foarte bună) sau acasă la cel mai bun prieten (dacă relația cu familia nu este funcțională). În traducere astrologică, planeta Marte se află în exaltare, în semnul Capricornului.

Cum acționează Marte aici?

Având în vedere faptul că semnul Capricornului este unul de pământ, nu am putea spune că Marte (căruia îi plac la nebunie elanul, energia și acțiunea) chiar exultă.

Totuși, să nu privim lucrurile atât de simplist. Dacă luăm în considerare faptul că același Capricorn este un semn cardinal, adică un semn căruia îi plac inițiativele și începuturile (chiar dacă în maniera lui proprie), atunci găsim o similitudine planetă – semn. Dacă săpăm și mai adânc și ne gândim la esența Capricornului, atunci realizăm că Marte poate fi încărcat de elan și de energie, deși nu de un elan debordant și de o energie explozivă.

tarot_rider_waite_iii_monedeDacă Marte în Berbec seamănă cu exuberanța și miza de genul totul sau nimic a unei curse de 100 de metri, Marte în Capricorn nu are explozia și strălucirea din Berbec, ci are mai degrabă munca, perseverența, răbdarea și anduranța unei curse de maraton. Aparent, nimic absolut spectaculos. Nimic de genul: venit, luptat, câștigat, plecat. Dar, în esență, mult mai mult: venit, planificat, luptat, suferit, răbdat, strâns din dinți, învins (pe alții/ de alții).

Marte în Capricorn se poate angaja într-o activitate/ luptă care să fie prea mult pentru el. Cel puțin la început. O soluție ar putea-o reprezenta munca în echipă.

Să vedem acum ce ne spun cărțile.

Mai întâi cea de Symbolon (prima carte). Aici omul este implicat într-o acțiune care pare să-l depășească. O planetă vulcanică într-un semn de pământ: o sabie împlântată într-o stâncă. Să fie vorba de ceva care să ne depășească? Să fie vorba de acțiuni pe care le putem realiza și acțiuni pe care să nu le putem duce la final? Să fie vorba de ceva supra-omenesc, în sensul în care e greu de crezut că un om ar fi putut înfige acea sabie în stâncă?

Cartea de Symbolon îndeamnă la cumpătare și iată cum Marte poate fi constrâns să ia acest atribut, teroretic total străin, în considerare (există lucruri pe care se pot face și lucruri care nu se pot face).

cartea-iii-marte-in-capricornDe remarcat că aici omul este singur. După cum spuneam, o soluție ar putea-o reprezenta munca în echipă, dar, așa cum este reprezentat aici, bărbatul nu pare a avea vreun aliat.

Cărțile de Tarot accentuează munca, perseverența, anduranța care îl caracterizează pe Marte în Capricorn. Dacă muncim susținut, vom clădi ceva trainic și durabil. Procesul pe care l-am inițiat este foarte lung (suntem la începutul drumului) și beneficiem și de soluția de care spuneam, respectiv munca în echipă. Chiar dacă poate unul este cu sapa și altul cu mapa (a doua carte) sau toți suntem egali (a treia carte).

*

Concluzie: în acest caz Symbolonul face referire la posibilitatea ca Marte în Capricorn să se înhame la o activitate la care să nu aibă șanse concrete de izbândă (asemenea sportivului care, deși își dorește cu ardoare să câștige cursa de maraton, poate fi pus în situația, nu de a nu câștiga, ci chiar de a abandona cursa în timpul ei), în timp de Tarotul are o abordare mult mai pozitivă/ optimistă (aidoma unei reclame de acum vreo 20 de ani): dacă vrei cu adevărat, poți. Adidas Torsion. Adică Marte în Capricorn.

Cristina Podoreanu

autor-cristina-podoreanu