Luna în Pești

“Părea că printre nouri s-a fost deschis o poartă/ Prin care trece albă regina nopții moartă”
(Melancolie – Mihai Eminescu)

Din data de 21 martie până puțin după miezul nopții în 24 martie, Luna, reprezentanta sufletului, a interiorului nostru, a sensibilității noastre, a emoțiilor, imaginației, confortului, adaptării noastre se află în semnul plin de misticim al Peștilor. Luna în Pești aduce nevoia de interiorizare, crește capacitatea de imaginație, poate reprezenta cufundarea noastră în misticism, spiritualitate, poezie, visare. Emoțiile pe care le încercăm în perioada în care Luna traversează semnul Peștilor sunt dintre cele mai complexe, dar și dintre cele mai greu de explicat rațional. E de știu faptul că Peștii au o rațiune proprie considerată de ceilalți complet … irațională, cu motivații lor coerente considerate total incoerente. Se poate să experimentăm foarte intens o nevoie transformată chiar în dependență, mai precis dependența de misticism, de ocultism, de ființe supranaturale, de Dumnezeu. Cu Luna în Pești, nu putem să nu credem, să nu ne rugăm intens, să nu vedem parcă aievea sau parcă în vis îngeri cu aripi albe.

Autocunoașterea, magia, globul de labradorit, oglinda de obsidian, iată ce ne preocupă, interesează, fascinează chiar. Cu Luna în Pești nu trăim emoții, ci devenim emoția însăși.

Cartea de Symbolon corespunzătoare Lunii în Pești o reprezintă pe Frumoasa din Pădurea Adormită. Moarte, eternitate, așteptare, pasivitate totală, îndurare, ajutor divin, poveste, vis, lumea de aici, lumea de dincolo. Frumoasa din Pădurea Adormită așteptă – sine die – salvarea. Ea nu a părăsit de tot această lume, dar nici prezentă nu mai este. Cu Luna în Pești există riscul mare ca visul, povestea, fantasma să pară mult mai reale decât realitatea însăși. Atenție să nu ne pierdem în ele, nemaifiind în stare să ieșim la lumina zilei. Ca stare de extaz artistic, creator, ca experiență poetică, Luna în Pești promite și poate oferi cel mai ridicat nivel. Totuși, câtă vreme pământul este casa noastră, atenție să nu ne rătăcim în zborul nostru printre nori, să nu cumva să uităm drumul de întorcere acasă.

Pentru analogia planetă în semn – carte de Tarot propun două cărți, o arcană majoră – Spânzuratul și o arcană minoră – VII de Cupe, simbolistica lor înglobând simbolistica Lunii în Pești. Personajul spânzurat cu capul în jos este la fel de non-activ și de resemnat precum Frumoasa din sicriu. Privirea lor nu mai este orientată spre viața și realitatea concretă. Vorba poetului: “dară ochiu-nchis afară, înlăuntru se deșteaptă.” Imaginație, meditație, vis… Arcana minoră VII de Cupe trage, discret, semnalul de alarmă: e clar că reveria ne poate aduce mai aproape de noi înșine. E clar că deșteptarea și iluminarea noastră nu apar când suntem ancorați în realitatea concretă și pragmatică. Dar, de asemenea, e clar că în astfel de stări modificate ale conștiinței și conștienței, ne putem și pierde, putem și alerga după himere. Și e bine să fim conștienți de acest lucru.

În loc de concluzie:

Sau visând o umbră dulce cu de-argint aripe albe,
Cu doi ochi ca două basme mistice, adânce, dalbe,
Cu zâmbirea de vergină, cu glas blând, duios, încet,
El îi pune pe-a ei frunte mândru diadem de stele,
O așază-n tron de aur, să domnească lumi rebele,
Și iubind-o fără margini, scrie: “visul de poet”.
(Epigonii- Mihai Eminescu)

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu