Ada CocosEditorial

Venus retrogradă, confuzii sau clarificări?

Din 4 martie, Venus își începe retrogradarea, în Berbec, pentru a o încheia pe 15 aprilie, în Pești. Venus revine în Pești pe 3 aprilie și înapoi în Berbec, de data aceasta în mers direct, pe 28 aprilie. Astfel ea se plimbă din Exil în Exaltare și înapoi, lucru care s-ar putea traduce într-un fel de agonie și extaz, răscolire și vindecare, în percepții deosebit de interesante și revelații speciale pe care le-am putea avea în plan relațional, dar și personal.

Perioadele în care Venus se găsește în mers aparent retrograd pot fi folosite constructiv revizuind valoarea pe care o acordăm relațiilor, oamenilor de lângă noi, dar și valoarea pe care înțelegem să o dăm lucrurilor din jur. Dar e bine să reținem că este vorba despre o perioadă de evaluare și nu de acțiune, o perioadă de cercetare interioară înainte de toate.

De aceea nu se recomandă să luăm decizii finale în dragoste, dar nici în ceea ce privește banii. Ci e mai bine să ne întrebăm dacă relațiile în care suntem implicați (indiferent de tipul lor) ne mai aduc vreo plăcere, ne mai pun și pe noi în valoare, ne ajută să ne coagulăm ca indivizi unici (Berbec). Dar, în aceeași măsură, ar fi bine să încercăm să identificăm dacă nu cumva avem tendința de a fi prea revendicativi sau prea egoiști în interacțiunile cu cei din jur.

Ideal ar fi să cerem mai mult spațiu personal pentru a ne defini cu claritate propriile nevoi, oferind, la rândul nostru, același spațiu și celorlalți pentru ca și ei să se dumirească ce vor de la viață, de la ei înșiși, dar și de la noi. Ar fi bine să ne întrebăm de ce ar trebui să ne prețuiască ceilalți și ce apreciem noi la ceilalți. Răspunsurile nu sunt foarte evidente și nici prea ușor de descoperit sau pot crea confuzie și, de multe ori, frustrare.

În harta stației retrograde, Venus se găsește, neaspectată, în casa XI. O avem astfel într-un semn individualist, chiar egoist și impulsiv și într-o casă a grupurilor, a prietenilor. De aceea, s-ar putea ca în perioada următoare să revină pentru mulți dintre noi tema singurătății, deși, mai toți avem grupuri de amici, dar și grupuri socio-profesionale din care facem parte.

Venus neaspectată poate sugera dificultăți în a înțelege dinamica unor grupuri sau dificultăți de a ne înțelege propriile sentimente față de anumite persoane, ceea ce poate conduce spre o senzație de izolare. Iar cum Berbecul e un semn care nu se dă bătut, am putea supracompensa printr-o atitudine exagerată, autocentrată, căutând să cucerim teritoriul celorlalți și atenția oamenilor de lângă noi. De asemenea, se pot confunda relațiile de prietenie cu unele mai pasionale sau relațiile amoroase pot deveni prietenii.

Impulsul ar putea fi acela de a merge spre grup, de a căuta oameni care să ne reflecte sistemul de valori, dar nu ne găsim cu ușurință locul. Și cu cât vom încerca mai mult să tragem spuza pe turta noastră, cu atât mai mult vom resimți că distanța dintre noi și ceilalți crește. Putem considera că acest prim episod al retrogradării lui Venus, prin Berbec, ar putea fi o provocare de a învăța să nu ne dizolvăm în grupuri și totuși să ne integrăm armonios găsind o cale de a echilibra interesele personale și cele colective. Pentru că orice șansă de clarificare vine tot de la prieteni și grupuri (Marte, dispozitorul lui Venus, este tot în casa XI).

Dacă lărgim perspectiva și privim la faptul că Venus se întoarce în Pești am putea să ne gândim că ne așteaptă o lecție mult mai prețioasă din partea zeiței iubirii: aceea de a face diferența între iubirea egoistă și iubirea universală. E important să învățăm să ne iubim pe noi înșine, căci doar așa îi putem iubi și pe ceilalți. Dar, cum spunea Michio Kushi, ”E ușor să iubești prieteni și iubiți. Aceasta este iubirea egoistă. Iubirea mai înaltă acceptă dușmanii și pe toți oamenii urâți și răi. Iubirea cea mai înaltă nu vede deloc bunătate și răutate. I-am putea iubi chiar și pe cei care declanșează războaie, pe cei care produc mâncare proastă și pe preoți.”

Ada Cocoș

Redactor-șef

ada-cocos-autor