Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în aprilie 2017

Luna în creștere 1- 10 aprilie

Începutul lui aprilie găsește Luna în Gemeni, în opoziție cu Luna Neagră din Săgetător. Am putea spune că 1 aprilie ar putea fi o zi veselă, cu multe păcăleli bune și inspirate. Pe de o parte pentru că ar putea să fie ridicat gradul de dezinhibare legat de capacitatea intelectuală sau de lipsa de pregătire academică, pe de altă parte pentru că, sextilul pe care îl trasează la Venus retrograd din Berbec, diminuează tendința de a fi acid în exprimare.

Pe 2 aprilie Luna se află în opoziție cu Saturn, dar în relații armonioase cu Uranus din Berbec și cu Jupiter retrograd din Balanță. Ar putea fi o zi cu multe tensiuni dacă încercăm să ne prezentăm altcumva decât suntem și gândim, dacă ne avântăm pe teritorii mentale și intelectuale în care nu suntem stăpâni pe informațiile pe care le avem sau dacă încercăm să judecăm oamenii după aparențe, în loc de a fi atenți la mesajele pe care vor să ni le transmită. Posibil ca plictiseala și lipsa de atenție să ducă la pierderea esenței.

3 și 4 aprilie sunt zile pe care Luna le petrece în domiciliu, în Rac, de unde formează o opoziție cu Pluton din Capricorn, trasează o cuadratură la Jupiter din Balanță și un trigon la Neptun din Pești. Unele emoții, care ar putea să apară în aceste zile, sunt inconfortabile și resimțite ca fiind străine. Stări de neliniște de anxietate profundă pot fi prezente. Lăsând mintea să-și ducă gândurile, fără a le întoarce pe toate părțile, fără „a despica firu-n patru.”

Energia neptuniană poate fi folosită în acest sens, în fluidizarea a gândurilor și emoțiilor până se ajunge la cauza lor. Asocierea liberă, tehnica psihanalitică de dezvăluire a gândurilor fără reținere, fără filtru, fără cenzură este una dintre cele mai eficiente metode în astfel de situații. Înțepenirea emoțională are o cauză. Eliberarea ține de capacitatea de a identifica cauza, de a-i da un sens și de a o integra în structura internă.

În următoarele două zile Luna tranzitează zodia Leului, formând în general relații armonioase cu restul planetelor. Sunt zile năvalnice, în care fiecare simte nevoia să exceleze, să fie remarcat, să fie apreciat. Pentru ca armonia să existe în aceste zile, în care tendințele de egoism și vanitate pot fi accentuate, este esențial să exista o capacitate dezvoltată de a primi ceea ce ne dorim și într-o formă diferită decât cea în care sperăm.

Pe de altă parte, sunt două zile în care suntem creativi și putem găsi soluții ingenioase la diferite probleme cu care ne confruntăm. În relațiile de iubire este important să fim atenți la tendința de control și la nevoia de a fi în competiție.

7-9 aprilie sunt zilele în care Luna tranzitează zodia Fecioarei. În prima fază formează o conjuncție cu Nodul Nord, accentuând tendințele spre perfecțiune și criticism, precum și nevoile de purificare, de detoxifiere. În 8 aprilie formează o Piramidă pe semne de Pământ cu Marte din Taur și Pluton din Capricorn. Este o zi de împământare. Adică, o zi bună pentru a testa realitatea, de a o înțelege și de a o accepta, urmând o adaptare sănătoasă la mediu. Este o zi bună pentru activitățile casnice și pentru grădinărit.

Luna Plină 11 aprilie 2017

Din 10 aprilie, Luna se află în Balanță, iar pe 11 aprilie, la ora 9:08 (ora României) se formează aspectul exact de Lună Plină. Ascendentul momentului se află în Gemeni, iar opoziția Soare-Lună se formează pe Axa Iubirii, cu Luna în casa a V-a în conjuncție cu Jupiter (retrograd), iar Soarele în casa XI-a, în conjuncție cu Uranus.

„Dragoste cu năbădăi” ar putea fi expresia care definește această Lună Plină în Balanță. În goana conștientă sau nu după echilibru și armonie, putem cădea în capcana egoismului, autosuficienței și omnipotenței. Se pune întrebarea: cum poate cineva să rămână integru el însuși în raport cu lumea înconjurătoare? Negocierea și compromisurile sunt parte din soluție.

Oricât de mare ar fi rezistența interioară la ideea de compromis, este, totuși, un element esențial în raporturile cu ceilalți oameni. Compromisurile, ca orice alte acțiuni conștiente sau inconștiente, au diferite grade de trăire. Când integritatea psihică este pusă în pericol, ele devin inacceptabile. Când, însă, ele aduc o eliberare de constrângeri și o apropiere intimă de alți oameni, în special de persoanele iubite, atunci nu doar că sunt acceptabile, dar sunt chiar recomandate.

Luna Plină în Balanță are și un caracter de spontaneitate, de curaj și de individualitate. Conjuncția Soare-Uranus facilitează inițiativele, în timp ce Luna cu Jupiter retrograd favorizează conștientizarea relativ rapidă a situațiilor similare din trecut. Ascendentul în Gemeni pune un accent jucăuș, flexibil pe toată tensiunea care poată să apară, ca o altă modalitate de a gestiona sănătos situațiile conflictuale.

Ar mai fi de adăugat că această Lună Plină, al cărei scop este iubirea oferită și primită, capacitatea de a dărui și de a primi, poate fi revelatoare celor care au o capacitate psihică redusă de a primi. De multe ori oamenii nu știu să primească, deoarece pot avea convingerea că a primi îi îndatorează sau că oamenii care le oferă vor să pătrundă în intimitatea lor, unde pot vedea cât sunt de vulnerabili. Poate că înțelegerea acestei vulnerabilități, dublată de dorința inconștientă de a fi perfect, găsirea unui sens al existenței lor, poate fi soluția pentru evoluție în domeniul relațiilor.

Luna în descreștere 12 – 25 aprilie

În 12 aprilie Luna se află în Scorpion, tranzit care durează până pe 14 aprilie, de unde formează o opoziție cu Mercur retrograd din Taur, iar pe 14 aprilie o altă opoziție cu Marte din Taur. Este o nouă perioadă,, scurtă ce-i drept, de neliniști, îndoieli, în care pot fi prezente temerile legate de trădare, înșelare. În mod special este accentuată teama de necunoscut. O retragere emoțională din evenimentele zilei poate fi o soluție, dar nu permanentă. Izolarea afectivă pe de o parte are rol de protecție în fața provocărilor ce vin din exterior, iar pe de altă parte facilitează introspecția. Starea germinativă a unor trăiri poate fi depășită și poate duce la evoluție dacă este înțeleasă.

Cu alte cuvinte, dacă se înțelege rostul nevoii sau al dorinței de a rămâne între o anumită stare, care sunt beneficiile unui anumit model de gândire și de comportament, și astfel, să poată fi dezvoltate alte așteptări personale de la viață în general, sau din anumite zone de interes.

Între 14 și 16 aprilie Luna se află în tranzit prin zodia Săgetătorului, unde formează, pe rând, conjuncții cu Luna Neagră și cu Saturn retrograd. Narările nu vor fi punctul nostru forte, poate nici măcar al celor mai buni oratori. Dar, câtă vreme avem un mesaj de transmis, poticnelile, bâlbâielile vor fi trecute cu vederea. Și, până la urmă, și emoțiile contribuie la reușite unei exprimări, chiar dacă este vorba de teama de a vorbi în public. Important este să fim stăpâni pe informații, pe cunoașterea pe care o avem și pe argumentele pe care le aducem.

Riscul cel mare în aceste zile constă în încăpățânare și în fuga de responsabilitate. Superficialitatea este ușor de detectat, dar mai greu de combătut, mai ales când interlocutorii noștri sunt incapabili să rezoneze cu ideile noastre. Câtă vreme nu tratăm situațiile în care ne aflăm ca pe un „capăt de țară” în timp și anturajul ni se va schimba.

Între 17 și 19 aprilie Luna se află în tranzit prin Capricorn, unde formează o conjuncție cu Iunona și cu Pluton, iar spre finalul tranzitului, trasează cuadratură la conjuncția Uranus-Soare-Mercur (retrograd) din Berbec. În aceste zile suntem, într-o oarecare măsura, puși față în față cu instinctele noastre. Cele mai intime gânduri, nevoi sau dorințe, cele cărora le-am interzis să pătrundă în lumina conștiinței, de teamă că sunt prea „murdare” îți vor face simțite prezența prin diverse moduri: de la vise intense până la acțiuni pe care nu ne-am fi gândit vreodată că le-am putea face.

Autocritica are și ea un rol în aceste zile, fiind o modalitate mascată a celor menționate mai sus, de a se face remarcate. De asemenea, cele mai puternice fobii pot fi explicate prin înțelegerea rolului lor de a proteja anumite spaime puternice.

19, 20 și 21 sunt zilele în care Luna se află în Vărsător formând preponderent relații armonioase cu celelalte planete. În aceste zile ne putem simți mai lipsiți de inhibiții și mai dornici să schimbă ceva, fie că este vorba despre noi sau despre mediul înconjurător. La fel ca în cazul altor tranzite prin Vărsător, și acesta poate duce la formularea unor răspunsuri la întrebarea: ce pot face eu pentru comunitate. Să ne amintim că omul este o ființă socială și că, pentru o viață bună în societate acțiunile noastre sunt importante.

În următoarele două zile, Luna se află în Pești, unde formează rând pe rând conjuncții cu Neptun, Chiron și Venus aflată în mișcare retrogradă. Sunt zile favorabile pentru reflecție, practici spirituale, sau pur și simplu pentru odihnă psihică. Avem nevoie, uneori, de liniște, pentru a ne putea pune ordine în gânduri și în trăiri. O auto-izolare poate fi calea prin care putem obține această liniște. Atenție, însă, la tendința de a fi prea brutali, iar nevoia noastră de a rămâne singuri să nu fie percepută de cei din jur ca fiind o respingere.

24 – 25 aprilie sunt zile în care Luna se află în Berbec, în conjuncție cu Uranus și Mercur retrograd. Sunt zile în care auto-cenzura are un grad scăzut și, de cele mai multe ori, vorbim fără să gândim sau, dacă ne gândim spusele, există riscul să le gândim prea mult și să ucidem „poanta”, adică spontaneitatea. Riscul acestor zile este să vorbească „gura fără noi” și să spunem niște adevăruri într-un mod crud, brutal, total lipsit de empatie față de celălalt. Așadar este important să spunem ce simțim că trebuie spus, dar să fim atenți la modul în care o facem. Îmi vin în minte vorbele freudiene „Cu umor poți spune orice. Chiar și adevărul.”

Luna Nouă în Taur 26 aprilie 2017

Aspectul exact se formează la ora 15:16 (ora României), în casa a VIII-a a momentului, casă asociată Scorpionului, și are Ascendentul în Fecioară. În sectorul resurselor celorlalți, al sexualității, al morții și renașterii, această Lună Nouă pare să aibă rostul identificării acelor resurse psihice interioare, aflate în stadiu germinativ, de care avem nevoie în această etapă a existenței.

Ascendentul în Fecioară ne duce cu gândul la purificarea acestor trăiri interioare. Însă, ne ajută să privim Luna Nouă și dintr-o altă perspectivă: cea a organizării. Fiind vorba de lumea interioară, așa cum sugerează Taurul și casa a VIII-a, am putea încerca să vedem cum suntem „organizați” psihic.

Să încercăm să facem o „hartă” a lumii noastre interioare, fără teamă de ce am putea descoperi, ci mai degrabă cu dorința de a pune lucrurile într-o ordine funcțională. Cu alte cuvinte să vedem ce aspecte din noi le simțim ca fiind sănătoase, în armonie cu mediul, și pe care le identificăm ca fiind perturbante. Poate este un moment bun să învățăm să acceptăm dualitatea ca parte a existenței și să încercăm să vedem atât aspectele pozitive cât și pe cele negative, sau invers, dintr-o trăsătură care iese în evidență.

Luna în creștere 27 – 30 aprilie 2017

În acest interval Luna parcurge finalul de zodie Taur, Gemenii și parte din Rac. Finalul de aprilie o găsește în domiciliu, trăgându-ne într-o oarecare măsură sufletul după un nou ciclu zbuciumat, dar orientați totuși spre evoluție. În armonie cu Soarele, în ultimele zile ale lunii, Luna favorizează perioada de „gestație” a unor noi experiențe personale, gândite sau negândite, dar dorite și aflate în stadiul incipient al laboratorului chimic lăuntric.

Andreea Talmazan

andreea-talmazan