Marte în Pești

Marte în Pești sau, vorba poetului, „dară ochiu-nchis afară, înlăuntru se deșteaptă” (Mihai Eminescu – Scrisoarea III)

Din data de 16 noiembrie, acțiunea, focul și energia (fizică) repezentate, astrologic vorbind, prin Marte, se mută în apele adânci și misterioase ale Peștilor. Adică focul se scufundă în apă. Cum facem lucrurile? Ce se întâmplă cu energia noastră?

Marte în Pești nu debordează de energie. Poate doar de cea spirituală, deși, până se ajunge acolo, e cale lungă. Cu Marte în Pești nu avem concretețe și nici eficiență. Dacă vrem să demarăm proiecte cât se poate de concrete, e de dorit să facem acest lucru doar la anu’, atunci când Marte va fi părăsit deja semnul Peștilor, ajungând, în sfârșit, în propriul domiciliu (în Berbec). Marte în Pești nu aduce energie, elan, determinare, pasiune pentru luptă, plăcere a luptei. Marte în Pești pare să se cam piardă, să se dizolve.

Dacă privim lucrurile pe care le putem face/ le avem de făcut, la nivel concret, pragmatic, mental, măsurabil, cuantificabil, e de dorit să o lăsăm baltă. Nu așa funcționează lucrurile acum. Nu este totuși nici timp de culcat pe-o ureche și de pus pe tânjală. Ci e de dorit să ne transferăm energia și acțiunea în planul spiritual.

Este o vreme extrem de potrivită pentru meditație, yoga, șamanism. Pentru acțiuni non-violente. Pentru blândețe, pentru compasiune, pentru acțiuni subtile, în plan energetic. Lucrurile pe care le avem de făcut acum nu sunt din cele care se văd și se cuantifică, ci sunt din cele care se simt și nu se pot explica la nivel rațional/ logic. Dacă nu accesăm partea spirituală, energiile subtile, atunci s-ar părea că nu avem nimic de făcut sau, dacă insistăm să facem, nu vom vedea rezultate.

Cartea de Symbolon care reprezintă planeta Marte în Pești ilustrează extrem de sugestiv ceea ce am spus mai sus, în sensul în care, cavalerul nostru pare adormit, iar acțiunile lui se petrec în vis. Dacă ne așteptăm ca el să se comporte ca un cavaler adevărat, adică să fie gata de luptă sau să lupte, efectiv, ei, bine, așteptarea noastră va fi înșelată. Cu Marte în Pești cavalerul nu face ceea ce am presupune că este de făcut în mod concret. Dacă vrem să privim lucrurile doar din acest punct de vedere, atunci vom constata că, nefăcând nimic, el nu este demn de a fi cavaler. Dacă vrem să pășim puțin pe alt drum, atunci vom vedea că el este foarte activ, doar că într-o altă dimensiune. Eu una îl văd extrem de activ și de prezent în aparenta lui pasivitate.

Analogia planetă în semn, carte de Tarot este pentru Marte în Pești – arcana minoră 10 de cupe. 10 de Cupe reprezintă în mod clasic împlinirea din punct de vedere sentimental și relațional. Și atunci s-ar ridica, în mod firesc, (firesc din punct de vedere al gândirii logice, desigur) întrebarea: ce are de-a face această împlinire cu acțiunea ca non-acțiune de care vorbeam mai sus? Ei, bine, pentru ca Marte în Pești să nu genereze pasivitate totală, mergând până la … lene, este de dorit ca noi să fi avansat destul de mult pe acel alt drum, drumul spiritualității. Dacă nu am pornit încă acolo, atunci îl vom vedea pe cavaler trăgând un pui de somn, în loc să fie treaz, îl vom vedea ca fiind leneș, neglijent sau chiar incompetent.

Dacă însă am pornit la drum (chiar dacă mai e mult până departe), atunci vom ști că sunt foarte multe acțiuni altfel de făcut.
Eu aș adăuga la această analogie și arcana majoră fără număr Nebunul. De ce? Iată o întrebare la care vă invit să faceți bine să răspundeți singuri. Sau să nu faceți nimic. 🙂

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu