Sorana CancelTranzitarium

Cuadratura Marte-Neptun. Un soldat scrie poezii în foc deschis

Dacă Marte e războinicul, liderul, omul de acţiune, iar Neptun e visătorul, escapistul, misticul, îmi închipui şi simt cuadratura dintre cei doi ca pe un soldat care a băut prea mult şi nu-şi mai găseşte drumul spre câmpul de luptă sau ca pe un lider care petrece ore întregi imaginându-şi succesul companiei lui, însă ezită atunci când e chemat la acţiune.

Cu energia lui caracteristică, Marte vrea să-şi ia avânt şi să se arunce în miezul lucrurilor, însă fie înainte de a începe, fie pe parcurs, îl cuprinde o mare confuzie, o letargie care-i îmblânzeşte pasiunea şi îi moleşeşte paşii. Ajunge atunci să-şi viseze viaţa mai mult decât să o trăiască şi să acţioneze indirect, prin subterfugiu şi în lipsa unor planuri clare.

Asertivitatea nu e punctul forte al lui Marte în cuadratură cu Neptun. Atunci când vrea să facă ceva pentru el însuşi, să-şi exprime individualitatea şi să-şi urmeze dorinţele, drumul îi e îngreunat de energia lui difuză, fără o formă bine definită, parcă fără limite clare faţă de lumea din jur- aceeaşi energie care îi poate da o vitalitate şi o rezistenţă fizică scăzută. Poate că percepe uşor emoţiile celorlalţi şi le lasă, fără să vrea, să îi afecteze acţiunile, simţindu-se vinovat atunci când face ceva doar pentru sine. În acelaşi timp, dacă rămâne mereu pe locul doi şi îşi pleacă capul în faţa majorităţii (Neptun), rămâne cu frustrări mari pe care apoi fie le refulează, fie le sublimează în fantezii, escapism, artă, spiritualitate.

O soluţie pe care o găseşte adeseori- poate nu cea mai bună- este aceea de a nu spune clar ce-şi doreşte (nici el nu prea ştie), ci de a-şi atinge scopurile prin influenţarea subtilă a celor din jur, prin apelul la conştiinţa lor sau prin dependenţa faţă de ei. Însă, în sens superior, el are potenţialul de a-şi ghida acţiunile spre binele colectiv, ghidat de înţelegere şi de iubire necondiţionată.

În cuadratură cu Neptun, lui Marte îi e diluat magnetismul pur, instinctual, fiind înlocuit de un farmec subtil, hipnotic, ca acela al unei dansatoare din buric ce îmbină în mişcările ei pasiunea şi starea de transă. Şi în sexualitate are nevoie de o conexiune autentică cu partenerul, conexiune pe care o poate trăi ca pe o stare alterată de conştiinţă, un fel de somn, de visare sau de înălțare- atâta timp cât poate trece peste nesiguranţă şi peste teama de a se pierde complet în energia celuilalt.

Reacţii la această teamă pot fi retragerea, izolarea, împlinirea dorinţelor în imaginar. Oricum, Marte în cuadratură cu Neptun probabil că nu va face el primul pas, ci doar îl va atrage pe celălalt în câmpul său, însă e o provocare pentru el să rămână disponibil şi după aceea. Dimpotrivă, dacă Marte fuge de partea emoţională şi spirituală a sexualităţii, poate ajunge la dependenţa faţă de satisfacţia fizică şi atât.

În copilărie, e posibil ca persoanele cu această cuadratură în astrograma natală să fi avut un model ineficient de acţiune şi de energie masculină- poate un tată slab, nesigur, cu dificultăţi psihice, dependent de ceva sau de cineva. Poate că au fost învăţate să ţină cont mai mult de ceilalţi decât de ei înşişi, fapt ce a creat un conflict interior între orientarea naturală spre sine şi nevoia de a fi altruist pentru a-şi satisface părinţii şi, ulterior, propriul părinte interior.

E posibil să nu fi primit feed-back corespunzător pentru acţiunile lor, ci doar remarci sau reacţii echivoce care au lăsat loc de interpretare. Copilul de atunci a înţeles că ceea ce face el nu are un rezultat concret (o reacţie clară din partea părinţilor), deci că acţiunile lui sunt ineficiente- de aici nesiguranţă, amânare, dezorganizare şi găsirea unor moduri indirecte de a obţine ce vrea. E posibil ca boala să fie unul dintre modurile de acţiune pe care copilul l-a folosit pentru a obţine afecţiune, atenţie, empatie.

Marte în cuadratură cu Neptun e un fel de Marte în Peşti, însă în timp ce Marte în Peşti se simte natural fiind receptiv, visător, Marte în cuadratură cu Neptun trece în mod repetat prin contexte care îl provoacă să integreze acţiunea şi visarea, activitatea şi receptivitatea, asertivitatea şi compromisul. Pe 27 aprilie, acest aspect se formează pe cer între Marte din Gemeni şi Neptun din Peşti.

Câteva zile putem fi predispuşi la confuzie mentală, indecizie, nesiguranţă în acţiune, poate tocmai datorită unei tendinţe de a ne lăsa uşor influenţaţi sau de a vedea/a simţi şi cealaltă parte a monedei fără să ne-o fi însuşit destul de bine pe cea întoarsă spre noi. Ne ajută acum să fim flexibili, adaptabili în scopurile noastre, însă în acelaşi timp destul de hotărâţi încât să vedem şi să păşim dincolo de miraje.

Sorana Cancel

Sorana Cancel