Alina NedeloiuTranzitarium

Un refresh al minții – tranzitul lui Mercur prin Fecioară și Balanță

Un aspect important al lunii septembrie este tranzitul planetei Mercur, care ajunge pe 6 septembrie în zodia Fecioarei, pentru ca, pe 22 septembrie, să intre în Balanță.

În mitologie, Mercur la romani sau Hermes la greci era solul zeilor, cel care transmitea informația de la aceștia către muritori. Era zeul comerțului, al negustorilor, dar și protectorul hoților și al tâlharilor.

Mercur guvernează procesele de gândire, nevoia de a comunica și a relaționa, dar și modul în care mintea prelucrează informațiile extrinseci și intrinseci și le transpune în plan fizic. Șiretenia lui Mercur ne poate ajuta să manipulăm informațiile în avantaj personal, însă este important cum și de ce facem acest lucru. Spiritul seducător și talentul oratoric imprimat de Mercur ne pot fi aliați demni de încredere. Astfel, principiile după care ar trebui să ne ghidăm în această perioadă sunt legate de logică, rațiune, inteligență și nu în ultimul rând, de educație.

Scăpat din ghearele Leului, unde parcă totul a mers pe dos, comunicarea fiind în genere defectuoasă, Mercur ajunge acum în brațele primitoare ale Fecioarei. Aici el este la el acasă, în locul de domiciliu, unde se simte foarte bine primit. E analitic, logic și învață extrem de rapid. Este ca un computer care analizează rapid informațiile, le organizează, le îndosariază și le accesează cu o ușurință năucitoare, reușind astfel să ajungă indubitabil la esența problemei.

Cuvintele care caracterizează perioada cu Mercur în zodia Fecioarei sunt: analiză, pragmatism și rigurozitate. Scopurile noastre pot deveni mai precise și imprimăm asupra lor o gândire realistă, rațională, analizând în detaliu toate aspectele unei probleme sau ale unei situații. Capacitatea de sinteză și cea de a învăța rapid, după niște scheme bine puse la punct, fac din noi niște persoane stăpâne pe ele și pe cunoștințele lor. Nu mai suntem ușor de păcălit, verificăm toate informațiile, iar doza de scepticism pe care ne-o furnizează acest tranzit ne prinde foarte bine după o perioadă în care am privit totul pasiv și am avut tendința de a îngurgita cam orice gogoașă frumos glazurată ce ne-a fost servită pe o farfurie nu la fel de arătoasă. Mercur în Fecioară ne ajută să fim mai atenți la aceste aspecte și, la rândul nostru, să furnizăm informații credibile, bine argumentate și elocvente.

Comunicarea este bine aspectată și ea, atât cea verbală cât și cea scrisă, deși trebuie să avem grijă la tendința de a da replici cam acide, la limba ascuțită a Fecioarei, care poate tăia în carne vie.

Relațiile, parteneriatele ar putea fi afectate de spiritul critic, chiar hipercritic caracteristic Fecioarei. Tendința de a despica firul în patru ar putea deranja, făcând relaționarea neplăcută, tensionată chiar. De asemenea, o predispoziție spre a eticheta poate fi neplăcută, așa că ar fi bine să avem grijă și să ne măsurăm cuvintele.

Concentrarea atenției pe detalii poate deveni obositoare, iar sistemul nervos poate fi afectat, apărând o alternanță între agitație și depresie, chiar o ușoară bipolaritate care nu ne face bine.

Cunoscând aceste aspecte mai puțin favorabile, putem avea grijă să nu ne lăsăm controlați de ele, ci să le folosim pe cele favorabile, cum ar fi înzestrarea intelectuală, capacitatea de memorare, înclinația către studiu și dexteritatea și atenția la detaliu, cu ajutorul cărora din mâinile noastre pot ieși lucruri deosebite.

Minunat este că toate aspectele negative ale tranzitului lui Mercur prin Fecioară se pot echilibra într-o manieră încântătoare atunci când Mercur intră în Balanță, semn în care se află în trigonocrație. Diplomația Balanței mai tocește din ascuțimea Fecioarei, spiritul ei deschis mai știrbește din introversie, iar puterea de discriminare vine și întărește calitatea deciziilor luate în această perioadă. Inteligența subtilă, setea de cunoaștere și cultură vin ca o binecuvântare peste noi, ne deschid mintea și ne ajută să devenim mai bine pregătiți și mult mai greu de manipulat.

Între oameni tind să se lege relații pe baza afinităților, iar activitățile de grup privind bunăstarea socială sunt recomandate și extrem de benefice. O lecție importantă pentru noi toți este aceea că trebuie să dăm la o parte perdeaua amănuntelor și să acordăm importanța cuvenită întregului, să privim imaginea de ansamblu. Aceasta se creează privind și din perspectiva celuilalt. Trebuie să ne integrăm în colectiv, să înțelegem importanța omului în echipă și să conștientizăm că numai împreună, având același scop și luptând pentru aceeași idee, putem răzbi. Trecerea de la individualism la cauze comune, la lupta pentru un scop comun spre progres și spre ieșire de sub tutela nedreptății, înarmați cu diplomație, ne poate aduce izbândă.

În tot acest demers ne vine în ajutor și Luna Neagră care a intrat în zodia Vărsătorului pe 6 august. Vărsătorul vine și curăță eventualele nedreptăți comise sub semnul Capricornului, testează calitatea, face triajul și păstrează doar ceea ce a trecut cu brio de „CTC”.

În această conjunctură astrală ar fi indicat să fim mai deschiși spre a accepta defectele celorlalți, să pornim de la premisa că toleranța poate îmbunătăți relațiile interumane și să încercăm să găsim un echilibru între emoție și mental, fără să ne lăsăm controlați în totalitate nici de ceea ce simțim, dar nici de gândurile și ideile care ne tranzitează mintea în fiecare zi. Să ne ferim de plimbarea de la Ana la Caiafa și să găsim în noi puterea și curajul de a lua singuri decizii, pe care să ni le asumăm și de care să fim mândri. Alegerea perfectă poate că nu există, însă există alegerea care ne poate îmbunătăți existența, iar scopul nostru ar trebui să fie acela de a o găsi pe cea perfectă pentru noi înșine.

Alina Nedeloiu
Alina Nedeloiu