Elena StanescuTranzitarium

Nu sunt cine spun că sunt – Mercur în casa XII

Cum ar fi să îți ții gândurile, ideile, planurile sau cuvintele pe care ai dori să le rostești, închise într-o cutie fără ieșire? Ești liber oricând să le eliberezi, dar tu decizi că este mai bine să le păstrezi la loc sigur pentru că ai observat că nu ai tocmai un public dornic să le asculte sau pur și simplu ideile tale se bat ușor cap în cap cu ideile majorității din jurul tău, iar asta te face să pari un ciudat în fața lor. Cam așa și-ar descrie, într-o oarecare măsură, un Mercur în casa XII activitatea mentală zilnică.

Pentru că vorbim de casa XII, lui Mercur în această casă îi plac foarte mult secretele și nu este exclus ca atunci când a fost copil să-și fi dorit să lucreze pentru NASA sau Serviciile Secrete de Informații. Și probabil că Serviciile de Informații chiar au printre angajați nativi cu Mercur în casa XII. Și nici nu-i displace, de multe ori, să își însușească acele trăsăturile ale spionajului, unde adună sistematic informații din mediul înconjurător fără să se dea pe sine de gol.

Cel mai mult îi place atunci când pune la cale un plan despre care nu vorbește cu absolut nimeni, iar ulterior când acesta s-a înfăptuit toți ceilalți rămân surprinși de un rezultat la care nici nu s-au așteptat să existe măcar. Probabil că Mercur în casa XII știe instinctiv că dacă ar vorbi despre planurile sale ar pierde inutil din energia ce trebuie atribuită efectiv împlinirii acestora.

Dar să nu uităm că lui Mercur în această casă îi place să gândească singur și se îmbracă cu o oarecare independență în modul de organizare a minții sale. De aceea, de multe ori se poate întâmpla ca atunci când are de lucrat în echipă, să își aleagă colțișorul lui din proiect pe care îl creionează singur și se simte exclus dacă ceilalți întervin pe bucățica lui în vreun fel. Se simte ca și cum ideile sale nu sunt apreciate sau au calitatea de a fi inutile. Cel puțin, așa are el de multe ori impresia.

Planurile lui sunt conturate până la cel mai mic detaliu, deoarece punctul lui forte este gândirea sistematică bazată pe acel gen de detalii pe care ceilalți le găsesc nesemnificative. Și, totuși, tocmai detaliile se pot întoarce împotriva lui și îi fură capacitatea de afirmare, lăsându-l să se piardă confuz printre rânduri. Acest lucru se observă destul de ușor în conversațiile pe care Mercur în casa XII le poartă. Adeseori se întâmplă ca el să pună o întrebare despre un anumit amănunt al discuției și să provoace confuzie printre interlocutori pentru că ei nu au gândit acel amănunt atât de diferit sau nu are nicio importanță pentru ei.

Pe de altă parte, Mercur în casa XII este la fel de confuz pentru că nu înțelege de ce ei nu pun accent și pe acel amănunt pentru că din punctul lui de vedere detaliul acela face diferența. Cel mai probabil, astfel de întâmplări îl fac pe Mercur în casa XII să se simtă neliniștit cu ideile sale și să aleagă o izolare a adevăratelor sale gânduri față de ceilalți. Chiar și atunci când, datorită altor aspecte din astrograma sa, nativul are calitatea de a fi extrem de vorbăreț și alege să comunice vrute și nevrute, mai mereu se întâmplă să evite să își divulge adevăratele lui intenții, principii sau idei. Se simte în siguranță cu ele așezate dincolo de văzul celorlalți.

Aflat în spatele Ascendentului, Mercur în casa XII obosește de multe ori repede când vorbește, ajungând uneori să nu mai dorească să își miște nici buzele. Atunci închide orice mijloc de comunicare și face o pauză prin care își adună la loc energia. Probabil are în spate un istoric de vieți anterioare în care a fost cunoscut ca un bun orator ce a tot împărțit informații în toate părțile, iar acum a venit să se odihnească un pic și să găsească alte metode de a-și împărtăși gândurile.

Inteligența nu-i lipsește lui Mercur în casa a XII, dar curajul de a-și exprima această inteligență lasă de dorit. El are abilitatea să studieze lucruri obscure și se avântă să cunoască lucruri pe care ceilalți nu vor să le studieze sau nu reprezintă un interes prea mare pentru majoritate. Astfel, el este sfătuit să nu se lase intimidat de ideile celorlalți, să renunțe la tăcere și timiditate și să spună ce are de spus fără să-i fie teamă că își va pierde auditoriul. Dacă îl va pierde, nu era auditoriul de care avea nevoie.

Elena Stanescu

Elena Stănescu