Marte în Balanță

sau „Bună variantă rea”

În această perioadă putem călca mult mai des pragurile sălilor de concerte, de operă, de film. Dacă ne-am procurat de ceva timp un șevalet, acum putem să-l șetrgem de parf, să fixăm pânza și să pictăm de-adevăratelea. Sau doar în joacă. Sau să mergem la expoziții unde să comentăm, pardon, discutăm, despre picturile din acele galerii.

Este de asemenea o perioadă în care pot demara interacțiunile cu justiția, procesele.

Sunt des întrebată dacă un anume lucru este de bine sau de rău. Ei, bine, binele și răul sunt niște noțiuni extrem de relative, care depind de sistemele de referință: ceea ce e acum rău pentru mine, poate fi binele tău și o chestiune total neutră pentru o terță persoană. Iar mâine sau peste o lună, răul de la mine se poate transforma în bine, binele tău poate deveni neutru, iar terța persoană pe care am implicat-o în acest joc se poate afla sub incidența a ceva rău. Și tot așa și tot așa, ca într-un imens perpetuum mobile.

Am făcut această paranteză pentru a răspunde la probabila întrebare a cititorilor: e de bine chestia asta cu justiția și procesele în prim plan? Nu e nici de bine, nici de rău, ci e: „după faptă și răsplată!”

Marte în Balanță poate predispune și la discuții aprinse din punct de vedere politic, la acțiuni demarate la nivel de partide/ ministere/ guvern. Ceea ce, din nou, nu e nici de bine, nici de rău, ci cum tocmai am zis mai devreme.

Pe de altă parte, Marte în Balanță nu excelează prin determinare, hotărâre și impetuozitate. Marte în Balanță predispune la cumpănirea lucrurilor, la analizarea posibilelor căi de acțiune; de multe ori acțiunile pot semăna cu dansul pristanda, în care se fac pași mulți și mărunți în multe direcții, dar se revine întotdeauna în punctul inițial.

Cartea de Symbolon corespunzătoare planetei Marte în Balanță este Disputa. Și acest lucru nu trebuie să ne mire, deoarece, deși aparent Balanța este un semn static tocmai datorită nehotărârii care o caraterizează (nehotărâre dată de nevoia de a găsi în permanență punctul de echilibru), în esență Balanța este un semn cardinal. Marte fiind o planetă a focului și a energiei în casa acestui semn cardinal poate naște inclusiv dispute, controverse, lupte chiar.

Cartea de Symbolon îl prezintă pe el, plin de furie, cu pumnii strânși, într-o atitudine agresiv-pasivă și pe ea mult mai calmă (sau poate doar auto-controlul să-i fie mai bun?), însă cu brațele încrucișate la piept, într-o atitudine pasiv-agresivă. Între cei doi o falie, care amenință să se transforme într-o prăpastie de netrecut. În falie, sabia. Ceea ce îmi aduce în minte un cântec: „La noapte ne certăm definitiv/ Ne despărțim în mici felii de pâine/ Și ne certăm apoi fără motiv/ Să ne-mpăcăm fără motive mâine” (Emeric Imre – Bună variantă rea)

Pentru analogia Planetă în semn – carte de Tarot propun arcana minoră Doi de Bâte ca fiind corepondentul în Tarot al planetei Marte în Balanță. Două drumuri, două căi, două tipuri de acțiuni, două tipuri de atitudini. Se va porni pe una din căi. Sau pe a treia. Sau pe niciuna. Sau pe toate. Va fi o acțiune justițiară. Sau artistică. Sau ideologică. Sau politică. Sau niciuna. Sau toate. Există un potențial foarte mare, rămâne de văzut ce au și celelalte astre de zis. 🙂

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu