Astro-TarotCristina Podoreanu

Luna în Scorpion

„A cunoaște. A iubi.
Înc-o dată, iar și iară,
A cunoaște-nseamnă iarnă,
A iubi e primăvară.”

Pentru că cea mai mare parte a lunii noiembrie este impregnată de energia Scorpionului, dar Soare, Mercur, Venus și Marte au fost deja puse și analizate sub lupa acestui semn (a se studia articolele în cauză scrise de subsemnata pentru revista AstroText), am decis să nu ne îndepărtăm de energia unică a Scorpionului și să ne ocupăm de prezența Lunii în acest semn. Luna se mișcă extrem de rapid, parcurgând un semn al zodicului în doar două zile, drept pentru care regăsim luna în Scorpion din dimineața zilei de 24 noiembrie până în dimineața zilei de 26 noiembrie.

Mai întâi să vedem ce simbolizează Luna în astrologie. Dacă Soarele reprezintă ceea ce se vede, ceea e public, luminos, identitate, personalitate, vizibilitate, expunere chiar în anumite cazuri, Luna, dimpotrivă, sfioasă domnișoară îmbrăcată în voaluri, reprezintă sufletul, emoția, imaginația, sensibilitatea. Atenție la a nu se face confuzie cu Venus, planetă ce reprezintă afectivitatea, modul nostru de a darui și primi iubire.

Dacă Soarele reprezintă partea masculină, tatăl, Luna reprezintă partea feminină, mama.

Să vedem acum ce energie subtilă aduce Luna, planetă a emoției și a sensibilității situată în semnul neîndurătorului Scorpion. Caragiale spunea: „simț enorm și văd monstruos.” Ei, bine, persoanele care au Luna în Scorpion pot afirma cu tărie cel puțin prima parte a spuselor de mai sus, pentru că aceste persoane pot simți enorm. Acuma e drept că nemărginirea aceasta a simțirii, enormitatea ei nu înseamnă nici pe departe simțirea fără limite și plină de durere și de empatie+simpatie vis-a-vis de întreaga omenire a Lunii în semnul Peștilor, de exemplu. Nu. Luna în Scorpion aduce capacitatea de a simți enorm, dar și de a controla cu o mână de fier simțirea. Plus că simțirea poate însemna empatie (dar nu neapărat simpatie), intuiție, premoniție, clar-vedere, puteri magice, dar nu neapărat în sensul magiei albe.

Să vedem acum cartea de Symbolon corespunzătoare Lunii în Scorpion. Dură imagine! Cu siguranță una din cele mai dure de până acum. Doar că ea nu trebuie interpretată mot-a-mot, în sensul că Luna în Scorpion nu înseamnă efectiv lepădarea pruncului/ avort. Scorpionul este semnul care are cea mai mare legătură cu misterul, întunericul, moartea. Dar nu neapărat ca sentințe irevocabile ale finalului, ci mai degrabă ca moartea=alt început/ pasărea Phoenix.

Așadar și aici, Luna în Scorpion poate reprezenta tentația de a ne pune sufletul în slujba cuiva, mergând până la vânzarea sufletului/ pactul cu Diavolul. De asemenea, poate reprezenta și tentația de sacrificare a feminității/ maternității. Femeile care nu-și doresc copii, femeile care nu doresc să experimenteze darul maternității, ci sunt atrase mai degrabă de voluptăți ascunse.

Dacă Luna în Rac reprezintă Mama, Luna în Scorpion reprezintă vrăjitoarea. (De cele mai multe ori cea rea, dar va aduceți aminte de ce spuneam în articolul precedent despre rău și bine.)

Privind cu atenție cărțile de Tarot pentru a propune analogia arcană tarot-planetă-semn, mă gândeam că va trebui să fac o combinație de arcane în acest caz. Asta până când am ajuns la arcana majoră Luna. Și atunci totul s-a limpezit. Vă arăt mai multe imagini și vă las să meditați la analogia propusă. Atenție ce forțe veți fi tentați să chemați în ajutor! 😉

Vă dau totuși un mic indiciu: am văzut în debutul articolului ce reprezintă Luna. Spre deosebire de această simbolistică, arcana majoră Luna în Tarot merge mult mai profund, mult mai în tenebre, sondând fără milă subconștientul, inconștientul, moartea. Din acel punct se va produce apoi înviere și o vom lua de la capăt.

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu