Pluton în Balanță la datorie

Toamna și-a intrat în drepturi și ne aduce perioada de peste an când zumzetul relațiilor se aude peste tot, când se creează chiar și pentru lupii singuratici mai multe ocazii de socializare decât în ritm obișnuit, când întâlnim oameni noi și astfel ne exersăm accelerat șarmul, capacitatea de a ne conecta la ceilalți, de a ne regăsi în ei și de a-i primi alături pe cei potriviți nouă. Când își intră toamna în drepturi, își intră și Balanța. Traversăm săptămâni cu planete parcurgând acest semn, iar perioada de acum atrage atenția la raportul Balanță-Capricorn, una dintre cuadraturile de pe crucea cardinală. În Balanță avem tranzitele planetelor rapide, în Capricorn își execută lucrările Saturn și Pluton.

Poate și pentru că aparțin acelei generații, mă preocupă amplul proces de restructurare de la nivelul relațiilor pe care îl orchestrează de ani buni Pluton în Capricorn prin intermediul acelora dintre noi născuți cu Pluton în Balanță. Așadar, pentru generația 1971-1984*, vorbim despre cuadratura lui Pluton în tranzit față de cel natal, un proces care, indiferent de poziția la grad a lui Pluton natal, se desfășoară pentru fiecare nativ, datorită mișcării lente a acestei planete, pe parcursul mai multor ani. Specific lui Pluton este și stilul de a opera prin presiuni ce par a ne copleși, punându-ne față în față cu cele mai adânci frici, cu întrebări existențiale ce pot conduce spre paroxism, anihilare, distrugere, colaps, dar care promit, pentru cei ce rezistă procesului, regenerare și transformare, accesarea unei forțe absolute, deopotrivă interioară și exterioară.

Când vorbim despre Pluton, vorbim și despre reactivarea celor mai profunde răni, despre o anume repetare a trecutului, în punctele lui cele mai nevralgice. În mod ideal, traversând din nou aceste tipare dureroase, ne vindecăm sufletul. În mod problematic, procesul se poate bloca într-o agonie pe care o reducem apoi la cinism, disperare, absorbire de sine în nihilism și izolare. În cazuri și mai extreme, unii oameni ajung să aleagă sub această presiune să facă abuz de putere, manipulând, tiranizând.

Pluton indică și acel loc din noi de care ne leagă un fel de tânjire obsesivă, atrăgându-ne magnetic spre tipul de experiență simbolizat de casa, semnul, aspectele sale. Este un tip de experiență pe care îl traversăm cu intensitatea lui “totul sau nimic” și tocmai de aceea este o zonă ce se poate contamina ușor cu o goană toxică după a-l trăi cu orice preț pe Pluton din harta noastră. Ca urmare a acestor tendințe către obsesie și toxicitate, Pluton aduce și paradoxul reversului: adesea, această componentă a psihicului nostru ne face să respingem la fel de intens chiar experiențele după care alteori tânjim cel mai mult.

Astfel, revenind la Pluton în Balanță, vorbim atât despre căutarea obsesivă a unui “celălalt semnificativ” cu care să putem crea echipa totală, profundă, cât și despre respingerea relațiilor – adesea inconștientă, înrădăcinată în răni încă sângerânde de abandon, trădare, manipulare, deci în experiențe dureroase care ne-au făcut să ne pierdem încrederea în ceilalți sau în noi ca parteneri demni de iubire.

În prezent, Pluton tranzitează Capricornul, un semn zodiacal preocupat de reguli, proceduri de funcționare eficientă. La modul general, lucrarea îndelungă a lui Pluton în Capricorn este una de dărâmare a construcțiilor vechi, devenite ineficiente, lăsând astfel un gol pe care să se poată înălța, cu o forță regenerată, sisteme noi, proceduri noi, fundații noi.

Să privim acum interacțiunea dintre Pluton în tranzit prin Capricorn și generația cu Pluton natal în Balanță! Nu cred că poate contesta cineva transformările accelerate ce ne vin, de câțiva ani, prin intermediul relațiilor. Mai ales într-o primă fază a procesului am văzut în jur rupturi, despărțiri. Alții pur și simplu au traversat sau poate încă traversează perioade neobișnuit de lungi de solitudine. Oricât de mult și-ar fi dorit și ar fi căutat relații, acelea care să conducă spre angajamente ferme s-au lăsat mult așteptate, ceva neobișnuit pentru generațiile anterioare. Pe fondul acestor destrămări, învățăm să schimbăm procedurile în parteneriatele noastre, să renunțăm la vechi compromisuri, să ne recăpătăm puterea cedată celuilalt, să construim relații bazate cu adevărat pe schimburi corecte de energie, în care fiecare își păstrează individualitatea.

Treptat, apar printre noi tot mai mulți oameni care își asumă independența (deci asimilează tema Berbecului, semnul de polaritate pentru Pluton în Balanță), dar și cupluri noi, care își trăiesc altfel drumul alături și scriu noi proceduri ale relațiilor. Se păstrează, încă, senzația generală de șantier, specifică zodiei Capricornului, cu atât mai evidentă de la sfârșitul lui 2017, când Saturn i s-a alăturat lui Pluton în tranzit capricornian.

Deși toți suntem părtași la aceste lucrări ample de restructurare, vă invit să observați în jurul vostru cum cei din prima linie sunt mai ales cei din generația cu Pluton în Balanță, prin care se face trecerea de la relațiile pe stil vechi către relațiile pe stil nou. Ei par a fi cei care, într-o primă fază, au reeditat unele elemente și teme specifice relațiilor pe stil vechi, apoi au fost cuprinși de valul transformărilor, fie prin despărțiri, fie prin reinventări, regenerări, reprocedurări.

Este o lucrare lungă, adesea dificilă și atât mai valoroasă a noastră, a tuturor celor ce lăsăm să se întâmple prin noi toate aceste transformări. Încă se vor mai scrie multe în filele universului pe această temă, dat fiind că Pluton iese definitiv din Capricorn abia în anul 2024.

Notă*: Pe parcursul anului 1971, Pluton a avut și perioade de tranzit la final de Fecioară, iar în 1984 și-a început și tranzitul prin Scorpion.

Cristiana Tanase

Cristiana Tănase