Soarele în Capricorn sau „oldies but goldies”

În dimineața zilei de 22 decembrie, Soarele intră în semnul seriosului, rigurosului și organizatului Capricorn, unde serbează (dar făcându-și planuri temeinice) trecerea către noul an.

Nativii Capricorn excelează prin perseverență, ambiție, organizare, planificare, fidelitate, responsabilitate. Și, să nu uităm, seriozitate. Ei sunt prin excelență serioși, nu au timp și chef de glume.

Viața, prin prisma unui Capricorn, este serioasă și grea. Nu e timp de jocuri și de hlizeală, e timp de muncă, de trudă, de sudoare. Dacă Leul este conducătorul care iese la rampă și pe care îl luminează cele mai puternice reflectoare, Capricornul este conducătorul din umbră, cel căruia nu îi place scena și expunerea, dar îi place la nebunie controlul și puterea. Mai greu cu partea sentimental emoțională. Mai greu cu comunicarea. Greu tare cu relaxarea. De fapt, ce este aceea relaxare? 🙂

Un nativ Capricorn are planurile făcute. Este vorba de planuri pe termen mediu și lung, minuțios gândite. De asemenea, există și planuri de rezervă, în cazul în care planurile inițiale nu se desfășoară perfect. Planurile nu sunt doar elaborate, ci și puse în practică de către Capricorn. Cu ambiție, seriozitate, hărnicie, dedicare, implicare, trudă. Din punctul unui Capricorn de vedere, munca nu este deloc doar pentru negri și tractoare. 😛

Un alt lucru definitoriu pentru nativul Capricorn este clasicul: vestimentația clasică, muzica clasică, parteneriatul clasic, familia clasică. Oldies, but goldies. Noul este ceva ce nu prezintă garanție și va avea valoare doar cînd se va învechi.

Cartea de Symbolon corespunzătoare Soarelui în Capricorn este extrem de sugestivă. Un bărbat mai bătrân, urcând o potecă grea, sub soarele arzător, cărând în spate o povară care îl cocoșează. Ideea este că, deși povara e grea și condițiile sunt total neprielnice, bărbatul nu pare să se oprească până când nu va ajunge în vârf/ la capăt.

De cele mai multe ori planurile, ambiția și dorința de perfecțiune pot deveni o povară imensă. Pentru Capricorn totul este serios și greu: responsabilitatea, conștiința, etica. Toate acestea nu sunt cuvinte ușoare, nu reprezintă noțiuni ușoare, ci noțiuni pline de sens și de greutate.

Analogia clasică planetă în semn – carte de Tarot propune arcana minoră 1V de Monede pentru Soare în Capricorn. Din punctul meu de vedere analogia se susține în măsura în care nativul Capricorn se concentrează foarte mult pe ce are de făcut și pe lumea lui, așa încât se poate deseori izola.

Singurătatea și izolarea se remarcă, de altfel, și în cartea de Symbolon de care discutam mai sus. Dar arcana minoră IV de Monede reprezintă cartea zgârcitului, a celui care ține cu dinții de ceea ce are, fapt care îl izolează și îl blochează. Ori energia cardinală a Capricornului nu are de-a face cu blocajul, drept pentru care eu aș propune analogia Soare în Capricon – cartea de curte Regele de Monede. După cum spuneam Capricornul este regele din umbră, iar Regele de Monede din Tarot reprezintă tocmai cartea realismului, a simțului practic, a materialismului.

Sfatul astrologului: deși e clar că „lumea-i rea” (pentru că nu e atât de fidelă, serioasă și responsabilă pe cât i-ar plăcea Capricornului) și „viața-i grea” (pentru că este serioasă și pretinde responsabilitate), haideți să ne mai și bucurăm puțin!

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu