Logicul ilogicului, cu Mercur în Pești

În februarie ne așteaptă un amestec dinamizant de energii, ca un fel de vitamină astrală, vitamină care să ne pună pe picioare înainte de venirea primăverii. Venus intră, pe 7 februarie, în Berbec, iar Marte trece din Săgetător în Capricorn, pe 16 februarie, în vreme ce Soarele, în Vărsător până pe 19 februarie, are grijă să pună la lucru revoluționarul din noi.

În această efervescență, Mercur traversează, începând cu 3 februarie, semnul Peștilor, semn în care își începe și retrogradarea, pe 17 februarie. De aceea, prezența sa în acest semn în care este și în Exil, și în Cădere este mai îndelungată. Astfel, logica noastră și modul de comunicare devin eficiente doar dacă lăsăm intuiția să ne inspire. Ceea ce altă dată nu ne-ar fi interesat pentru că nu ar fi avut suficientă logică, acum ar putea să reprezinte o cheie importantă pentru înțelegerea unor situații, a unor relații și a conexiunilor dintre lucruri. Cu alte cuvinte, ceea ce cândva ne părea ilogic, acum ar putea avea sens, deschizându-ne perspective noi asupra a ceea ce trăim sau asupra a ceea ce avem de rezolvat.

Nu ne strică deloc ca, din când în când, să ne activăm gândirea mistică, gândirea magică, fantezia, creativitatea, visarea cu ochii deschiși. Planetele prezente în Capricorn, Jupiter, Saturn, Pluton și Marte nu ne vor lăsa să ne pierdem complet în iluzoriu, ci doar atât cât este necesar pentru a descoperi câte ceva despre lumea sensibilă, despre mecanismele aparent iraționale care ne motivează uneori, ne ajută să depășim momente grele sau să avem noroc în situații care par fără ieșire.

Retrogradarea lui Mercur în Pești este adesea însoțită de predispoziții de deconectare de la lumea exterioară, de unde, poate, lipsă de concentrare, somn prelungit, vise mai vii, mai încărcate de semnificații. Am trăit adesea sentimentul că, deși m-am trezit și m-am dat jos din pat, nu am ieșit deloc din vis, ci mai degrabă înot în el în timp ce încerc să mă ocup de sarcinile zilnice, de muncă.

În astfel de situații, consumul de energie este mult mai mare, cu rezultate minime. De aceea, e poate mai bine să acceptăm că avem în față o perioadă mai altfel și să așteptăm mai puțin de la noi înșine în exterior. Revelațiile interioare pot fi însă spectaculoase și ne pot conduce spre înțelepciune, dacă luăm în calcul faptul că în harta stației retrograde a lui Mercur în Pești, Ascendentul este în Săgetător.

Mercur se găsește în careu cu Ascendentul din Săgetător, dar și cu Luna, aflată la 2 grade în fața Ascendentului. De aceea, e foarte posibil să trăim mai intens un conflict între ceea ce ne vine pe cale intuitivă, ca fiind adevărat, și ceea ce am interiorizat în mod dogmatic, de-a lungul timpului. Confuzia poate fi mai sporită, incapacitatea de a decide, mai stresantă.

Pentru că Mercur guvernează, în harta stației retrograde, casa VII, a relațiilor cu ceilalți, și e situat în casa III, am putea concluziona că maniera de a comunica și nevoia de a ne elibera sufletul nu sunt prea bine percepute, receptate de ceilalți. Ba chiar am putea face gafe care să prejudicieze relațiile noastre cu ceilalți. E poate mai bine să ne însușim una dintre cele mai importante lecții asociate casei III, ascultatul. Mai întâi de toate, să ne ascultăm pe noi înșine, vocea aceea interioară care ne ghidează fără greș, dacă decidem să o urmăm fără raționalizări și intelectualizări inutile. Apoi, să-i ascultăm cu empatie pe cei din jur.

Se recomandă să fim prudenți în fața unui val de romantism și idealism care ne poate orbi în alegerea unui partener amoros/a unei partenere amoroase. Ori poate ne trezim că un fost/o fostă caută să ne reintre pe sub piele. Sau poate suntem noi tentați să contactăm persoane din trecut, persoane pe care acum suntem mai dispuși să le învăluim în idealizare.

Cred că este însă mai bine să ne concentrăm pe dimensiunea interioară de-a lungul acestui tranzit prin Pești, direct și retrograd. Conectarea la universul intern, emoțional și spiritual, la acceptare, compasiune ne poate ajuta să ne vindecăm răni mai vechi, să ne eliberăm de sentimente de vină mai mult sau mai puțin întemeiate. Poezia propriei noastre ființe, dar și cea a întregului Univers devine mai evidentă, chiar dacă nu neapărat exprimabilă. E mai probabil să găsim o cale de a accede la acea stare Zen în care totul e nimic și nimic e totul, în care găsim logica ilogicului și depășim intelectul, plonjând în transcendental.

Ada Cocos

Ada Cocoș
Redactor-șef